Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Subota, 09 Juni 2018 - Istinito.com

Ćuzulan: Vlada RS blokirala Fond za reformu javne uprave

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan ističe da nema reforme javne uprave bez političke volje donosioca odluka, te da ne postoji problem na stručnom i tehničkom nivou.

Po njegovim riječima, službenici rade svoj posao, ali kada dođe do političkih odluka, tu nastaju opstrukcije.

- Radi javnosti treba otvoreno reći da ovom i ovakvom političkom mentalitetu vlasti ne odgovara suštinska reforma javne uprave i stanje uređenosti društva. Kroz proces politizacije javne uprave se ostvaruju razni stranački benefiti, prije svega administracija je ključno glasačko tijelo stranaka koje drže monopol nad javnim sektorom. Ne treba potcjeniti ni interes korupcije, koja je očigledno sistemska i kojoj ne odgovara transparentnost i inkluzivnost građana. Ovo je, dakle, prostor u kojem politika još uvijek „lovi u mutnom“, nastojeći na svaki način da građane drži neinformisane i neupućene - smatra Ćuzulan.

On navodi da građani odgovaraju nepovjerenjem prema institucijama, o čemu postoje i relevantna istraživanja, ali im nije jasno šta je to što bi trebalo mijenjati, tako da to nezadovoljstvo ostaje neartikulisano.

- Jer, ključna je stvar svijest da je reforma javne uprave primarno u interesu građana i poslovne zajednice. Međutim, to još uvijek nije dominantni cilj i interes politike. Iako veliki dio političara govori o potrebi reformi, kao što je to nedavno u Atini na Forumu za saradnju zemalja Balkana i Crnog mora govorila predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, kada je pozvala institucije da ubrzano rade na reformskim procesima i da „uhvate korak sa trendovima“. Ipak je to samo frazeologija i licemjerje. To je tipičan stav, da se deklarativno zalažete za jedno, a radite obratno, pri tom optužujući drugi nivo vlasti da ništa ne radi, pošto ste ga prethodno blokirali. Jer je mehanizam koordinacije takav da se sve odluke donose konsenzusom i nema jednostranog nametanja - kazao je Ćuzulan.

Sada se, dodaje on, pokazuje prava priroda ovako uspostavljenog mehanizma koordinacije „koji se ne dotiče koordinacije u procesu reforme javne uprave, ali u Vladi RS insistiraju i na tome“.

Ćuzulan kaže da je posljedica ove politike da ogromna sredstva iz evropskih fondova propadaju, jer bez strateškog planiranja i akcionih dokumenata nema dostupnosti tim sredstvima.

Upitan na koji način se ta politička opstrukcija manifestuje, odgovara da je ta opstrukcija u reformi javne uprave vrlo vidljiva i u politici Vlade RS „koja koči usvajanje strateškog okvira za reformu javne uprave“.

- Da bismo npr. dobili mišljenje entitetskog ministarstva finansija na ovaj strateški dokument, treba čekati po nekoliko mjeseci. To se namjerno razvlači, kao što se razvlačilo i samo usaglašavanje ovog dokumenta. A onda se preko njihovih političkih partnera na nivou BiH to dodatno opstruiše i oni vam kažu 'mi ne možemo dati mišljenje bez entiteta'. Pri tome se u javnosti stvara slika o nefunkcionalnosti vlasti na nivou BiH, dok u entitetima i kantonima navodno „cvjetaju ruže i sve funkcioniše“ – naglašava Ćuzulan, uz napomenu da se na određenim nivoima vlasti krije koliko ima zaposlenih u javnoj upravi.

Drugi primjer je, dodaje on, Strategija za javne finansije. Svi niovi vlasti, izuzev Vlade RS su ovaj dokument usvojili. Da bi se napravila cjelodržavna konsolidovana strategija, moraju se prethodno usvojiti iste na entitetskim nivoima.

- I onda se to svjesno opstruiše. Rezultati su u slabim ocjenama napretka BiH od strane Evropske komisije. Ali, osim loših ocjena o napretku i standardnog izražavanja zabrinutosti, ni sa te strane nema neke jače inicijative koja bi zaštitila građane od ovakve neodgovorne vlasti. Bolna tačka te strategije je upravljanje javnim dugom, koje se ne bi moglo provoditi na ovako improvizovan način ukoliko bi se postavili jasni i mjerljivi standardi finansijskog planiranja - smatra kordinator za reformu javne uprave.

Napominje da sve zemlje regiona zbog važnosti reforme imaju nadležna ministarstva uprave koja vode taj proces. Kancelarija nema ni približno taj kapacitet i autoritet.

Mi imamo, kaže Ćuzulan, koordinirajuću ulogu u ovom procesu, „inicirali smo kroz naše izvještaje određene promjene, ali vlasti su ostale gluhe na ove naše prijedloge“. Dodaje kako pokušavaju da se nametnu kao stručno tijelo i resursni centar znanja o javnoj upravi. To je ono što je realno u zadatim okolnostima.

Navodi kako se radi o 90 posto donatorskim sredstvima, sa minimalnim učešćem domaćih vlada do 10 posto.

Po njegovim riječina, ni taj dio obaveze Vlada RS nije bila u stanju da redovno ispunjava, u odnosu na ostale niove vlasti, koje svoj dio obaveza uredno izvršavaju. Pet projekata sa prioritetne liste za ovu godinu su na čekanju, a mi trenutno možemo realizovati samo dva projekta koji su započeti u protekloj godini dok je Memorandum bio na snazi - napominje Ćuzulan.

Tako da je, dodaje on, trenutno blokirano oko 15 miliona KM Fonda koja su namjenjena za konkretne projekte, uglavnom iz oblasti e-uprave i različitih elektronskih servisa.

- Rezultati koji će izostati zbog toga biće jasno navedeni u narednim izvještajima o napretku ili kroz reviziju učinka. Taj proces ne možemo samostalno da odblokiramo, jer se koordinacija zasniva na ravnopravnom učešću svih strana. Dovoljno je da jedna strana napravi opstrukciju i vi ste blokirani - pojašnjava Ćuzulan.

Vijesti.ba

Više...

Beč: Skup podrške porodicama Dragičević i Memić

Pravda za Davida, pravda za Dženana, pravda za svu našu djecu – pod ovim sloganom večeras je održan skup u Beču, na kome je data podrška porodicama Dragičević i Memić da istraju i dođu do istine o tragičnom stradanju mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića.

David i Dženan su, kako je rečeno, postali simbol nepovjerenja u rad policije i tužilaštva, na koje utiču politika i kriminal.

“Vrijeme ne možemo vratiti, ali još možemo uticati na budućnost. Dajemo snažnu podršku Davoru, Suzani i Teodori Dragičević, kao i Murizu, Arijani i Dženiti Memić, koji se lavovski bore u ovim teškim trenucima za njih”, istakli su organizatori skupa u Beču.

Na skupu su potpisane peticije podrške i dati prilozi za pravnu pomoć porodici Dragičević, a pjesma “Klinac u getu” odjekivala je ulicama Beča.

Podrška porodicama Dragićević i Memić do sada je iskazana na okupljanjima u brojnim evropskim gradovima.

rtvbn.com

Više...

Zemljotres u Banjaluci

Osjetan zemljotres potresao je večeras Banjaluku u 22:16 časova.

Stanovnici Banjaluke osjetili su značajno podrhtavanje tla, sa početnim snažnijim udarom koji aludira na seizmološku aktivnost na plićoj dubini.

Prema još nepotvrđenim infomormacijama sa međunarodnih službenih seizmoloških stranica, udar je bio jačine 4.0 stepeni Rihterove skale na dubini od 10 kilometara.

Zvanične informacije se očekuju uskoro.

Prema potvrdama Banjalučana koji žive na višim spratovima stambenih zgrada potres se znatno osjetio ali nije bilo materijalne štete.

Istinito

Više...

Teško ubistvo kod Kozarske Dubice: Tijelo muškarca pronađeno na njivi

Tijelo ubijenog šezdesetšestogodišnjeg T.M. iz mjesta Dizdarlije, opština Kozarska Dubica, pronađeno je na njivi u tom dubičkom selu.

Kod tog muškarca uočene su povrede koje ukazuju da je najvjerovatnije upucan. Policijskoj upravi Prijedor, danas oko 14.15 časova, prijavljeno je da je tijelo pronađeno u blizini kuće. Kako nezvanično saznajemo, u toku je potraga za ubicom, ali i uviđaj na licu mjesta.

"Uviđaj vrši dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, zajedno sa policijskim službenicima PU Prijedor", rekla je Vesna Pačariz, portparol PU Prijedor.

Nezavisne.com

Više...

Crnom Gorom tutnjale pijavice, nevrijeme dolazi u Srbiju

Nevrijeme koje je juče poslije podne zahvatilo južne dijelove Slovenije i istočnu Hrvatsku, a tokom protekle noći i Crnu Goru, očekuje se da svakog momenta zahvati Srbiju, upozoravaju meteorolozi.

RHMZ je izdao hitno upozorenje da će u narednih sat vremena područje Braničevskog i Sremskog okruga pogodiće intenzivni pljuskovi, jak vjetar i lokalna pojava grada!

Poslije perioda izuzetno toplog vremena, Srbiju danas očekuju grmljavinske nepogode sa jakim pljuskovima – više od 30 mm zа period od 3, gradom i olujnim vjetrom.

U Crnoj Gori pijavice, demolirane zgrade, porušeni bilbordi

Olujni vjetar pogodio je danas i Boku Kotorsku, a u Herceg Novom pijavica je “zakačila” Meljine, Pode i Kamenare gdje su najveća oštećenja na kućama, objektima i stablima. Uočene su pijavice, a Meljine su po prvim nalazima sa terena hercegnovske Komunalne policije najgore prošle. Kako prenosi Radio Jadran i dobar dio Bolnice Meljine je stradao i kako navode tamo je sada skoro vanredno stanje.

Olujni vjetar koji je pogodio Boku Kotorsku se stišao, ali uočena je još jedna pijavica iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi.

– Potpuno je demolirana pumpna stanica, kvantaška pjaca, velika su oštećenja i na vatrogasnom domu, porušeni su bilbordi, stambeni objekat je stradao iznad Bolnice Meljine, kao i ograda bolnice. Više ne postoji ni auto perionica čiji su elementi završili u potoku Nemila – kazala je za Radio Jadran načelnica Komnalne policije, Marija Andrić.

Grmljavina i pljusak na rubovina Beograda

Grmljavina i jak pljusak zahvatio je oko 15 časova područje Beograda. Meteorolozi navode da je snažan grmljavinski oblak sa područja Batajnice prešao je na lijevu obalu Dunava, prema Borči i Krnjači i dalje ka Pančevu, ali napominju da postoje uslovi za formiranje jače oluje do kraja dana.

Pljuskovi i grad stižu u Vojvodinu

Uprkos visokim temperaturama koje smo imali proteklih nedelja, a koje su daleko veće od godišnjeg prosjeka, nevrijeme koje je zahvatilo zemlje u okruženju stiže i u Srbiju. Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) u narednih sat vremena područje Vojvodine zahvatiće jaki pljuskovi, praćeni vjetrom. Takođe, moguća je i pojava lokalnog grada.

Blic

 

  • Objavljeno u Region
Više...

Premijerka Srbije na sastanku Bilderberške grupe

Ana Brnabić, premijerka Srbije, učestvuje na godišnjem sastanku Bilderberške grupe koji u Torinu traje do 10. juna!

Ovo je prvi put da je neko iz Srbije pozvan na skup tzv. grupe Bilderberg, koja se smatra svjetskom vladom u sjeni, a pripisuju joj se mnoge važne odluke u međunarodnoj politici.

Skup u Torinu trajaće do 10. juna, a prisustvuje mu 130 uticajnih osoba iz 23 zemlje, pa će i premijerka Srbije iza zatvorenih vrata učestvovati u razgovorima među kojima su “liderstvo SAD-a, Rusija, populizam u Evropi…”

– Svi sastanci koji će se toekom tri dana odvijati u Italiji su apsolutno tajni, a učesnicima je zabranjeno da govore o bilo čemu što će se tamo događati – tvrdi EuroBlic.

Vlada Srbije saopštila je u januaru da je Brnabić poziv za učešće na sastanku u Torinu dobila nakon njenog izlaganja na sastanku grupe “Novi lideri za Evropu”, održanom u početkom godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Brnabić je od oktobra 2016. godine član spomenute grupe koju čine mladi političari iz više evropskih zemalja.

Bilderberškom grupom zove se neslužbeni godišnji skup zatvorenog tipa, sa oko 200 gostiju, koji se održava od 1954. godine. Većinu učesnika predstavljaju međunarodno uticajne osobe na području privrede, medija i politike. Prema nekim teorijama zavjere i prema procjenama objavljenima u uglednim medijima, jedna je od najmoćnijih političkih, medijskih, ekonomskih poslovnih grupa, a sastaje se na raznim lokacijama jednom na godinu i raspravlja o budućnosti svijeta.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Kanada potpuno legalizuje marihuanu

Kanada će u potpunosti relagizovati upotrebu marihuane, nakon što je njeno korišćenje u medicinske svrhe dozvolila još prije 16 godina.

Time će Kanada biti prva u grupi sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, a druga nakon Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu.

Inače, za regulisanje proizvodnje marihuane biće odgovorna vlada u Otavi, a provincije će odlučivati kako će se indijska konoplja distribuisati i prodavati.

Kanadski Nešenel post prenosi da će se sa oštrim kaznama suočiti samo oni koji marihuanu budu prodavali ili davali maloljetnicima, da mladi Kanađani inače važe za najaktivnije korisnike marihuane na svijetu.

Odluku o potpunoj legalizaciji, odnosno korišćenju marihuane ne samo u medicinske svrhe, odobrili su senatori, koji su do sada najviše “zatezali”, ali su u paketu s odlukom nametnuli desetine amandmana koji moraju ponovo na provjeru u parlament.

Cilj vlade Džastina Trudoa je bio da novim zakonima, odnosno legalizacijom i striktnijim režimom prodaje doprinese tome da marihuana postane nedostupna najmlađima.

U isto vrijeme vjeruje se da će time uspjeti da smanji nelegalna prodaja, a policiji ostavi više vremena da suzbija trgovinu takozvanim teškim drogama.

Trudo je, piše Politika, uvijek smatrao da bi dekriminalizacija marihuane osigurala da profit ne završava u rukama “kriminalne elite”, a da se sa drogom ne susreću djeca.

Politika

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Srušila se konstrukcija mosta, nastradao radnik

U Tuzli se srušila konstrukcija mosta, prilikom čega je jedan radnik poginuo, a dva su teško povrijeđena.

Teška nesreća dogodila se na gradilištu, a za sada nije poznato koliko je osoba tu bilo.

Radnici su jutros došli da postave konstrukciju mosta, koja je potom pala.

Dnevni avaz

Više...

Prevoznici u RS organizuju proteste zbog poskupljenja goriva

Građani Republike Srpske sutra će, kako je najavljeno, u 17:00 časova na putevima zaustaviti svoja vozila na jedan sat i na taj način iskazati nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva, koje je za oko pola marke skuplje u odnosu na januar ove godine. Cijena goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj po litru iznosi oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka.

Ovo je treće poskupljenje goriva u ovoj godini što je izazvalo nezadovljstvo kod građana jer to za posljedicu ima i povećanje cijena i ostalih životnih namirnica.

U strukturi cijene goriva značajno učestvuju akcize, porez, koji su prije nekoliko mjeseci izglasali poslanici tzv. akcizne koalicije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Oko donošenja akciza vodila se borba u parlamentu, ali u petom pokušaju vlade RS i Federacije BiH zbog novog aranžmana kod MMF-a uspjeli su da obezbijede većinu za taj porez na gorivo i time dodatno opteretili građane ove zemlje, koja je među najsiromašnijim u Evropi.

Osovinu tzv. akcizne koalicije čine stranke HDZ, SDA i Dodikov SNSD, kojii vode vlade na entitetskom nivou.

Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara i tada je gorivo poskupjelo za 18 feninga. Od tada pa do danas bilo je još nekoliko poskupljenja nafte i njenih derivata pa je od pomenutog datuma gorivo poskupjelo oko pola marke što je izazvalo bijes kod građana, posebno kod autoprevoznika koji su i inicirali ove proteste.

Koliko će novi talas poskuplenja koji se dešava uoči predstojećih opštih izbora u BiH uticati na svijest građana vidjećemo u oktobru, ali je činjenica da je sada veliko neraspoloženje prema onima koji su uticali na ovo poskupljenje.

Za akcize, odnosno porez na gorivo, u Parlamentu BiH glasali su poslanici SNSD-a Nikola Špirić, koji je u Predstavnički dom Parlamenta BiH ušao s 43850 glasova, Dušanka Majkić s 18114, Miroslav Milovanović s 20187, Milica Marković 7057, Lazar Prodanović nešto više od 23 hiljade i Staša Košarac koji je dobio 22836 glasa.

U drugom taboru koji su se borili protiv akciza bili su poslanici SDS-a Mladen Bosić koji je u Parlament BiH ušao s najvećom pojedinačnom podrškom s 51 783 glasa, Tu je bila i Aleksandra Pandurević s podrškom nešto većom od 25 hiljada, Đorđe Krćmar s 20 hiljada osvojenih glasova, Borislav Bojić s 15 hiljada. Protiv akciza su bili i Momčilo Novaković (PDP-NDP) i Jovo Vukovljak (DNS) sa znatno manje glasova.

Prema nekim nezvaničnim izvorima, ovi poslanici i jednog i drugog tabora ponovo će se naći na listi svojih stranaka, a neki će ponovo biti i nosioci izbornih lista i evo prilike da glasači uvide ko je i kakvu politiku vodio, ko se borio za građane a ko za stranačke i tajkunske interese.

rtvbn.com

Više...

Borenović i Linta o zajedničkim srpskim listama u Federaciji BiH

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović razgovarao je sa predsjednikom Saveza Srba iz regiona i poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Miodragom Lintom povodom inicijative predsjednicima političkih stranaka iz Republike Srpske za formiranjem zajedničke srpske liste u FBiH za predstojeće oktobarske izbore.

Borenović je izrazio svoju podršku ovoj izuzetno korisnoj inicijativi, te očekuje od svih političkih stranaka iz Republike Srpske da se izdignu iznad stranačkih interesa i prihvate inicijativu, a zarad ojačavanja položaja srpskog naroda u FBiH, poboljšanja uslova života, te ravnopravnosti sa druga dva naroda.

Linta i Borenović su zaključili da je to jedino moguće uraditi ako se sve stranke iz Republike Srpske uključe i na jednak način daju podršku ovom konceptu zajedničkog nastupa.

Borenović je izrazio zahvalnost Linti, koji je i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije na brizi i borbi da srpski narod, gdje god da živi, ima zagarantovanu političku i ekonomsku ravnopravnost.

Više...
Priključi se za RSS feed