Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: utorak, 10 Juli 2018 - Istinito.com

Dragičević najavio veliki skup prije izbora

Na Trgu Krajine u Banjaluci i večeras, 107. veče isti prizor. Davor Dragičević, uz prisustvo mnogobrojnih građana, traži od institucija istinu o ubistvu svog sina Davida.

Davor se večeras posebno obratio Srđanu Gajiću, koji mu je prijetio da će ga ubiti snajperom i kojeg je policija privela zbog toga.

– Srđane, dođi na Trg da ti ja dam snajper da me ubiješ, psihopato jedna. Niko meni, mojoj porodici i nama svima ne smije da prijeti – poručio je Davor.

Najavio je da će prije izbora biti održan još jedan veliki skup Pravda za Davida.

– Gospodo, imate dovoljno vremena da objelodanite istinu o ubistvu mog sina do tada. Ako to ne uradite, izbora neće biti – rekao je Davor.

On je još upitao kako je Davidov profil mogao biti ugašen 19. marta jer je tada još bio živ.

– Ubili ste mi dijete. Hoćemo istinu! Hoćemo pravdu! Idemo do kraja – poručio je Davor.

Kao i svako veče, u glas je otpjevana pjesma “Klinac u getu” sa visoko dignutim pesnicama. Na kraju je pročitano nekoliko pisama podrške porodici Dragičević.

srpskainfo.com

Više...

Kod Velike Kladuše postavljeno 60 šatora za migrante

U toku su radovi u vezi sa formiranjem jedinstvenog prihvatnog centra za migrante u Unsko-sanskom kantonu, koji će se nalaziti na području Velike Kladuše, u objektu firme "Agrokomerc", oko dva kilometra od Velike Kladuše.

Ovih dana na tom prostoru postavljeno je 60 šatora koji će služiti za smještaj i boravak migranata, a istovremeno obavlja se adaptacija unutrašnjih prostorija. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH, u čijoj nadležnosti je "Agrokomerc", nedavno je na zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH donijela odluku kojom se ovaj objekat ustupa u svrhu formiranja migrantskog centra.

Inače, radi se o objektu i ekonomskom dvorištu ukupne površine 8.000 kvadratnih metara. Objekat je djelimično devastiran, trenutno bez struje i vode, ali postoji mogućnost brzog priključivanja na elektroenergetsku i vodovodnu mrežu.

"Objekat je dugo godina služio kao baza SFOR-a, te su oni izvršili određene prenamjene i prilagođavanje objekta za boravak većeg broja osoba", stoji u odgovoru Vlade FBiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prilikom nedavne posjete Bihaću izjavio je kako se, i pored protivljenja Evropske unije, nije odustalo od "Agrokomercovih" objekata.

"Razgovaraćemo sa lokalnim vlastima kako bismo uspostavili centar tamo, a neka Evropa vidi hoće li te ljude ostaviti gladne", rekao je on, podsjećajući na izjavu Evropske komisije da neće finansirati formiranje migrantskog centra u Velikoj Kladuši zbog blizine granice s Evropskom unijom.

I vlasti u Velikoj Kladuši se oštro protive bilo kakvom centru, a o tome su pisali i Žan-Klodu Junkeru, predsjedniku Evropske komisije.

Predsjedavajući Općinskog vijeća u Velikoj Kladuši Fikret Bašić posjetio je da je ovo zakonodavno tijelo održalo tematsku sjednicu na kojoj je jednoglasno odbačena mogućnost formiranja migrantskog centra u Velikoj Kladuši.

"Međutim, bez obzira na mišljenje Europske unije i zaključke Općinskog vijeća Velika Kladuša, nadležne institucije Bosne i Hercegovine su i dalje stava da se migrantski centar izgradi na području općine Velika Kladuša, bez nuđenja adekvatnih rješenja, a već se postavljaju i šatorska naselja za smještaj migranata, čime i dalje pokazuju da ih ne zanima agonija u kojoj se naši građani već mjesecima nalaze", kazao je Bašić.

Premijer USK Husein Rošić rekao je kako je u ovom trenutku najvažnije da se migranti izmjeste iz gradskih središta Bihaća i Velike Kladuše, jer je njihov boravak postao veliki humanitarni, ali i bezbjednosni problem.

Prema procjenama, na području USK već sada boravi oko 3.500 migranata.

nezavisne.com

Više...

EK za tri projekta u BiH odobrila 275 miliona evra

Evropska komisija podržala je danas na Samitu u Londonu sva tri infrastrukturna projekta koja je kandidovala BiH ukupne vrijednosti 275 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o projektima na Koridoru “Pet ce” u sekcijama Tarčin-Konjic i Buna-Počitelj ukupne vrijednosti 150 miliona evra i jednom projektu tehničke pomoći na ovom koridoru u iznosu 125 miliona evra.

BiH je dobila i grant sredstva u iznosu od 5 miliona evra i 38 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Delegaciju BiH na Samitu premijera zapadnog Balkana koji se održava u okviru Berlinskog projekta, predvodio je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, koji je potpisao četiri zajedničke deklaracije zemalja učesnica Berlinskog procesa.

Na osnovu ovlaštenja Predsjedništva BiH Zvizdić je potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim licima, Deklaraciju o regionalnim odnosima i međusobnoj saradnji i Izjavu iz oblasti borbe protiv korupcije.

U uvodnom obraćanju na skupu Zvizdić je rekao da je održavanjem samita u Londonu upućena poruka da će se saradnja i jačanje ekonomskih, društvenih i kulturnih veza između zapadnog Balkana i Velike Britanije nastaviti i nakon “Bregzita”.

Zvizdić je ocijenio da je 2018. godina izuzetno dobra godina za cijeli region u kontekstu stavljanja teme proširenja ponovo na listu prioriteta EU i dodao da je bitno da se fokus EU zadrži na procesu proširenja i da se nastave slati pozitivne poruke u tom smislu.

On je upoznao je prisutne da bi čak 84 odsto ispitanih stranih investitora prisutnih u BiH preporučilo BiH za investiranje, ali i da je neophodno da se unaprijedi politička stabilnost te obezbijedi potrebna infrastruktura i ojača vladavina prava.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara ostaje posvećen unapređenju poslovnog okruženja, prvenstveno sprovođenjem potrebnih reformi u okviru Reformske agende za BiH, dodavši da je rješenja za neka od ovih pitanja potrebno tražiti na regionalnom nivou.

Agencije

Više...

Banjaluka: Uskoro ponovo moguća legalizacija bespravne gradnje

Građanima, koji do sada nisu podnijeli zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, uskoro će se pružiti nova prilika da „ozakone“ svoje nekretnine, pošto se ovih dana očekuje da na snagu stupi novi Zakona o legalizaciji bespravne gradnje.

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, u skladu sa isteklim zakonskim rješenjem, zaključen je sa 1. januarom 2017. godine, a građani su novu priliku za legalizaciju dobili zahvaljujući novom Zakonu o legalizaciji, koji je Narodna skupština RS usvojila na posljednjoj sjednici od 21. juna ove godine.

Šef gradskog Odjeka za legalizaciju Vuk Višekruna ističe da će podnošenje novih zahtjeva za legalizaciju biti omogućeno po stupanju na snagu novog zakona.

-Očekujemo da zakon bude objavljen ovih dana i da stupi na snagu, po važećim propisima, nakon čega će građani, koji to još nisu učinili, moći da podnose nove zahtjeve za legalizaciju. Što se nas tiče, mi smo u potpunosti spremni da odgovorimo ovom zadatku i da odmah omogućimo nastavak podnošenja zahtjeva za legalizaciju – rekao je Višekruna.

Prema njegovim riječima, od početka procesa legalizacije do sada gradske službe uspješno su legalizovale više od 5.000 objekata na području grada. Međutim, ovaj proces je, ističe Višekruna, još daleko od konačnog rješenja, budući da je trenutno u radu oko 10.000 zahtjeva za legalizaciju.

-Na godišnjem nivou, mi rješavamo do 1.300 zahtjeva, tako da je sigutrno da će ovaj proces, zbog velikog posla koji je pred nama, trajati sigurno bar još nekoliko godina – rekao je Višekruna.

Istinito

Više...

Počeo upis na banjalučkom Univerzitetu

Na prvi ciklus studija na Univerzitetu u Banjaluci danas je počeo upis 1.627 kandidata koji su primljeni u prvom upisnog roku, a trajaće do petka, 13. jula, rečeno je na banjalučkom Univerzitetu.

Upis primljenih kandidata na Akademiji umjetnosti počinje sutra i završava se 13. jula.

Najviše kandidata primljeno je na Medicinskom fakultetu i to njih 290, te na Ekonomskom 160 i na Elektroteničkom 156, dok je na Rudarskom fakultetu primljeno samo pet kandidata.

Na Akademiji umjetnosti primljeno je 57 kandidata, na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu 71, a na Mašinskom fakultetu 100 kandidata.

Na Pravnom fakultetu primljeno je 112 kandidata, Prirodno-matematičkom 101, na Fakultetu bezbjednosnih nauka 93 kandidata, na Tehnološkom 72 i ma Poljoprivrednom 40 kandidata.

Na Fakultetu političkih nauka primljeno je 99 kandidata, na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta 23, Filozofskom fakultetu 123, te Filološkom fakultetu 101 i na Šumarskom 24 kandidata.

– Nakon sprovedenog prvog kvalifikacionog ispita na studijskom programu Medicina na Medicinskom fakultetu nema više slobodnih mjesta, a očekujemo da će nakon drugog upisnog roka većina fakulteta i akademija na Univerzitetu popuniti upisne kvote – rekli su na Univerzitetu.

Za polaganje prijemnog u prvom upisnom roku prijavila su se 2.044 kandidata, dok prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok počinje 27. avgusta i trajaće do 5. septembra.

Polaganje prijemnog ispita biće 7. septembra, sa početkom u 9 časova na svim Fakultetima i akademijama.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 10. septembra do 14 časova, a konačne rang-liste biće do 14. septembra, dok upis primljenih kandidata počinje 17. i traje do 19. septembra.

Na Akademiji umjetnosti polaganje prijemnog ispita traje od 7. do 13. septembra, sa početkom u 9 časova, dok je objavljivanje rezultata konkursa predviđeno za 13. septembar do 16 časova, a konačne rang-liste do 17. septembra. Upis primljenih kandidata počinje 18. i traje do 20. septembra.

Na fakultetu Fizičkog vaspitanja i sporta polaganje prijemni ispit biće obavljen 7. i 8. septembra u 9 časova, a na Fakultetu bezbjednosnih nauka 7. septembra u 7 časova.

srpskainfo.com

Više...

Privremena odluka o raspodjeli prihoda od putarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovne (UIO BIH) na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci postigao je privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarine.

Ukupno 165 miliona KM biće raspodijeljeno tako da će Federaciji BiH pripasti 59 odsto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto.

Ovo je raspodjela prema starom omjeru, iako je Federacija BiH tražila veći procenat od prikupljenih sredstava, na šta Republika Srpska nije pristajala.

Ova sredstva raspodjeljuju se s posebnog podračuna Jedinstvenog računa prihoda koji su prikupljeni od 1. februara 2018. godine.

Od tog datuma u primjeni je izmjena i dopuna Zakona o akcizama, a na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištvu BiH.

U pitanju su namjenska sredstva za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Tokom rasprave istaknuto je da su raspodjelom namjenskih sredstava od putarina stvoreni uslovi da entitetska preduzeća nastave izgrdanju autoputeva i ispunjavaju svoje obaveze prema kreditorima, potvrđeno je za portal "Klix.ba".

UO UIO nije dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akciza na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, na današnjoj sjednici u Banjaluci podržane su izmjene Zakona o akcizama kojim je predviđeno uvođenje moratorijuma na daljnje povećanje akciza na cigarete u sljedeće tri godine, o čemu će dalje odlučivati Savjet ministara BiH.

Prema važećim zakonskim odredbama propisano je da se akcize na duvan povećavaju svake godine, minimalno 15 feninga po pakovanju cigareta.

Osim toga, članovi UIO razmatrali su i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, dodaje pomenuti portal.

Direktor UIO upoznao je članove UO da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM s nekoliko računa Uprave, te da to stvara probleme u radu, jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

nezavisne.com

Više...

Uhapšen vozač automobila u kojem su poginule tri djevojke

Dvadesetogodišnji Almir Ejubović, vozač "BMW-a X5" u kojem su poginule tri mlade djevoojke iz Hadžića uhapšen je dan zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

“Osumnjičeni je trenutno na kriminalističkoj obradi, nakon čega će biti predat u nadležnost Tužilaštvu KS”, kazali su nam u MUP-u KS.

Strašna nesreća koja je odnijela tri mlada života dogodila se u prošli petak kasno popodne na autoputu A1 Sarajevo - Zenica, u mjestu Butile, kada je automobil "BMW X5", kojim je upravljao Ejubović, pri enormnoj brzini udario u zaštitnu metalnu ogradu i metalni stub pored ceste.

Usljed siline udara, na mjestu nesreće poginule su Nađa Neradin (16) i Ajla Ibrica (18), dok je Lejla Oruč (17) oko sat kasnije preminula u sarajevskom Kliničkom centru.

Njena sestra Ajla Oruč (17) zadobila je teške i za život opasne povrede, zbog kojih je zadržana na liječenju na klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. Njeno zdravstveno stanje i dalje je izuzetno teško i pod stalnim je ljekarskim nadzorom.

Teške povrede zadobio je i vozač "BMW"-a, koji je zadobio prijelome pršljena lumbalnog dijela kičme i nosne kosti, te se sve od nesreće nalazio u Opštoj bolnici "Prim. dr. Abudulah Nakaš" na liječenju.

nezavisne.com

Više...

DNS: Srđan Milović radi protiv zajedničkih interesa DNS-a i SNSD-a!

Najbolji primjer za lošu saradnju i nerazumjevanje između dugogodišnjih koalicionih partnera DNS-a i SNSD-a, jeste odnos opštinskih odbora ove dvije stranke u Gacku, navodi se u saopštenju DNS-a.

Demokratski narodni savez ističe da "visok stepen razumijevanja i osjećaj potrebe zajedničkog djelovanja na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nije prisutan u mnogim lokalnim zajednicama".

- U trenutku kada koalicioni odnosi treba da budu na najvišem mogućem nivou, rukovodeći se potrebom objedinjavanja članstva i građana oko podrške kandidatima za Predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i kada treba pokazati visok stepen saradnje i razumijevanja, imamo pojedince kojima nije stalo do dobrih odnosa i koji prijete da dovedu u pitanje godinama stvarane odnose, stoji u saopštenju DNS.

Takođe se dodaje da se to čini sa umišljajem i namjerom da se dovede u pitanje i izgledan dobar rezultat Koalicije.

- Po tom pitanju prednjači narodni poslanik iz Gacka Srđan Milović, čovjek koji je sebe pozicionirao kao gospodara života mnogih građana Gacka, odlučujući ko ima pravo da se zaposli u RITE Gacko, a ko ne, istaknuto je u saopštenju DNS, uz opasku da "dugo traje ta agonija da bismo pomislili da se procesi odvijaju spontano i bez namjere".

DNS navodi da je pokušaj neizvršavanja dogovorenih obaveza i prebacivanja odgovornosti na nekoga drugog, i traženja alibija gdje ga nema, licemjerje.

 Srđan Milović

- Takva politika ne može proći ni u javnosti, ni u pravosudnim organima. Zar nije dovoljan podatak da je imenovani izvršni drektor za finansije u RITE Gacko onemogućen u obavljanju svojih redovnih aktivnosti, kroz onemogućavanje logističke podrške i elementarnih pretpostavki za rad na tako odgovornom mjestu (kancelarija, telefon, računar i uvezivanje u zajednički sistem) a da ne govorimo o pravu na potpis koji u svakoj normalnoj organizaciji čovjek na tom položaju ima, stoji u saopštenju DNS.

Ističući da je "potpuno jasno da je osnovni cilj eliminisati OO DNS Gacko iz svakog političkog uticaja i odlučivanja i predstaviti se vrhu SNSD-a kao eksluzivni zaštitnik politike SNSD-a i kreatora izborne pobjede", iz DNS-a podsjećaju da kandidat opozicije za Predsjednika Republike Srpske upravo dolazi iz Gacka.

- Da li je potreba minimiziranja DNS slučajna, vrijeme će pokazati. Za nas u DNS-u nema dileme. Uništavajući DNS uništava i sebe i SNSD, tvrde u DNS-u.

Demokratski narodni savez u saopštenju podsjeća da su predsjednici Marko Pavić i Milorad Dodik "gradili globalni oblik saradnje zasnovan na najvažnijim strateškim pitanjima od vitalnog značaja za opstanak Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima", ali "da po mnogim pitanjima unutrašnje politike nisu bili istomišljenici".

- Na osnovu kompromisa i konsensusa dolazilo se do zajedničkih stavova. Zahvaljujući takvoj politici, koalicija traje dvadeset godina, ističe se u saopštenju DNS i dodaje da će DNS znati da "zaštiti svoje interese na najbolji mogući način, a pojedinci iz SNSD neka se zapitaju kuda vodi njihova politika i kakve će krajnje posljedice imati".

Više...

Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu: Novi paket povećan na 80 miliona funti

Britanska premijerka Theresa May predstavila je paket mjera za promovisanje Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima

"Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno predano prosperitetu i sigurnosti Zapadnog Balkana nakon Brexita", potvrdila je May.

Britanska premijerka danas je najavila paket mjera koji će pomoći Zapadnom Balkanu da bude prosperitetniji putem poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regiona.

May će danas u Londonu dočekati lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa drugim evropskim zvaničnicima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Mateusza Morawieckog, na 5. godišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, već je postigao značajne rezultate u regionu - poboljšana je ekonomska integracija, izgrađene su nove energetske i transportne veze i uspostavljene veze između civilnog društva i mladih.

"Danas najavljeni paket će biti komplementaran ovom procesu i pomoći pri izgradnji Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima. Pomoći će regionu da rješava složene sigurnosne izazove, posebno u vezi sa teškim i organizovanim kriminalom i krijumčarenjem droga, što će zauzvrat pomoći da se spriječe nezakonite aktivnosti na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva", stoji u saopštenju britanske ambasade u BiH.

U saopštenju stoji da su organizovane kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana značajno prisutne širom Ujedinjenog Kraljevstva.

"Saradnja Ujedinjenog Kraljevstva sa regionom i evropskim partnerima je u prošlosti lučila pozitivne rezultate, uključujući i razbijanje kriminalne mreže za koju se pretpostavljalo da je u Ujedinjeno Kraljevstvo uvozila u prosjeku više od 8.000 kg kokaina godišnje, čija pretpostavljena ulična vrijednost iznosi 800 miliona funti. Ohrabrena ovim rezultatima i prepoznavajući važnost Zapadnog Balkana, premijerka želi da dalje jača sigurnost i ekonomski integritet regiona", poručeno je iz ambasade.

"Ponosna sam što smo domaćini ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijelog regiona sa evropskim partnerima sa ciljem da se pronađe način da se osigura ekonomska stabilnost i kolektivna sigurnost Zapadnog Balkana. Jer, istorija nas uči da stabilniji i sigurniji region Zapadnog Balkana znači stabilnija i sigurnija Evropa. Mi izlazimo iz EU u martu iduće godine, ali ostajemo potpuno posvećeni povećanju prosperiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Evrope, kako sada, tako i u budućnosti", izjavila je May i dodala:

"Paket koji sam danas najavila će pomoći Zapadnom Balkanu da se bori protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizovani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan efekat i na Ujedinjeno Kraljevstvo jer će presjeći kriminalne aktivnosti na izvoru i pomoći da se spriječi dolazak kriminala na britanske ulice."


Novi paket, koji pokazuje trajnu predanost vlade ovom regionu, uključuje:

  • Povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95%, sa 41 miliona funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, sigurnost i stabilnost u 2018./2019. godini na 80 miliona funti u 2020./2021.
  • Udvostručenje broja Britanaca koji rade u regionu na pitanjima sigurnosti koja utiču na Ujedinjeno Kraljevstvo i Zapadni Balkan. Ovi stručnjaci će pomoći da se zaustavi dolazak kriminala na ulice Ujedinjenog Kraljevstva i pomoći da se ojača odgovor regiona na prijetnje teškog i organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, korupcije i pranja novca.
  • Pokretanje nadzorne stanice za organizovani kriminal na Balkanu, zajedno sa vladama Austrije i Norveške, što će omogućiti civilnom društvu da ima učinkovitiju ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pod vođstvom Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ova aktivnost će poslužiti kao virtuelna mreža za ključne aktere civilnog društva da zajedno rade na monitoringu, izvještavanju i otkrivanju slučajeva teškog i organizovanog kriminala i korupcije, da dijele istraživanja i dobre prakse i poboljšaju stratešku i operativnu saradnju.
  • Poboljšanje mogućnosti regiona za borbu sa visokotehnološkim (cyber) kriminalom putem investicije uložene u obuku i savjetodavne aktivnosti vrijedne milion funti. Ovo uključuje direktnu podršku timovima za hitni kompjuterski odgovor u Srbiji i Crnoj Gori, pokretanje kursa o cyber sigurnosti u sklopu Fellowship programa i pružanje strateške podrške vladama u cijelom regionu i uspostavljanje diskursa o cyber sigurnosti kako bi se ojačale bilateralne i regionalne veze Ujedinjenog Kraljevstva i razmijenjivale informacije između viših zvaničnika zaduženih za cyber kriminal.
  • Dogovaranje zajedničke deklaracije o principima razmjene informacija u polju sprovođenja zakona koja će pomoći agencijama za sprovođenje zakona u regionu da lakše razmjenjuju informacije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma. Zemlje će se također obavezati na konkretne korake u borbi protiv korupcije.
  • Predsjedavanje upravnom grupom za sigurnosne aktivnosti na visokom nivou kako bi se došlo do bolje razmjene informacija i najboljih praksi, uključujući i putem uspostavljanja regionalnih foruma, od kojih će prvi biti za službenike carina. Oni će se redovno sastajati na visokom i operativnom nivou kako bi razgovarali o strateškim pristupima i kompleksnim transnacionalnim istragama u slučajevima finansijskog kriminala.
  • Produženje mandata panbalkanskih strateških rezervnih snaga (SRF), koje su stacionirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i u stanju spremnosti za razmještaj na zapadni Balkan u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije ili ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude trebalo podržati stabilnost u regionu, za još godinu dana. Važeća obaveza Ujedinjenog Kraljevstva da održava SRF završava sa 31. decembrom. Ovaj mandat ćemo produžiti za još godinu dana, kao pokazatelj naše predanosti održavanju sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu.
  • Odvajanje 10 miliona funti za pomoć u izgradnji digitalnih vještina i mogućnosti zapošljavanja mladih na zapadnom Balkanu. Britanski savjet će obezbijediti obuku djeci u preko 4.500 škola kako bi se povećale digitalna pismenost i ključne vještine u cijelom regionu. Obezbjeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ovi fondovi će pomoći izgradnji nove generacije inovatora i poduzetnika.
  • Obezbjeđivanje dodatnih milion funti za pomoć pri rješavanju teških pitanja ostavštine, uključujući i podršku organizacijama koje rade na pronalaženju i identifikaciji 12.000 žrtava koje se još uvijek vode kao nestali nakon konflikta devedesetih.

Istinito

Više...

Za zapošljavanje 2,206 osoba 12,1 milion maraka

U Republici Srpskoj u narednom periodu biće izdvojen 12,1 milion KM za zapošljavanje više od 2.000 lica, rečeno je danas na sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Na sjednici je istaknuto da će biti izdvojeno 8,5 miliona KM za zapošljavanje 1.606 lica i dodatnih 3,6 miliona KM za zapošljavanje 600 lica.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada Srpske želi da svake godine otvori značajan broj radnih mjesta.

"Krećemo se u dobrom pravcu i sve su nam bolji rezultati u oblasti zapošljavanja", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Upravnog odbora.

Ona je podsjetila da je prošle godine bila rekordna zaposlenost u Srpskoj koja je iznosila više od 260.000 ljudi.

"Odluke Vlade Repbulike Srpske od prije nekoliko godina, kada smo se odlučili da finansiramo Akcioni program za zapošljavanje, počeo je da daje rezultate i svake godine svjedočimo rekordnim rezultatima", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, opredjeljenje Vlade Srpske jeste da razvija dodatne programe za podršku zapošljavanju, a biće i dodatnih mjera u cilju povećanja broja zaposlenih.

"Pohvale i za poslovanje Zavoda za zapošljavanje i sve ljude koje su se trudili u Upravnom odboru, kao i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, jer je uloženo mnogo truda i napora za novo zapošljavanje bez koga nema razvoja Republike. Hvala i poslodavcima koji su pokazali interes za ovako nešto da sa nama učestvuju u kreiranju radnih mjesta, ali i onima koji su predano radili da bi bila obezbijeđena sredstva za podršku, odnosno olakšanje poslovanja poslodavcima da bi povećavali broj zaposlenih", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da danas nije bilo razgovora o reformi Zavoda za zapošljavanje.

"Te aktivnosti definisane su našim strateškim dokumentima i postoje ministarstva koja su zadužena. Moraćemo imati jasniju evidenciju, jer imamo ogroman broj ljudi koji uopšte nisu tražioci posla. Naši programi su usmjereni na pojedine kategorije, među kojima su boračke, zatim one koje se odnose na žene, a ranije smo počeli program za one koji su manje konkurentni na tržištu radne snage", podsjetila je Cvijanovićeva i navela da je Vlada partner sa poslovnom zajednicom.

Ona je istakla da su kvalitetni programi koji se odnose na zapoljšavanje.

"Veliku vrijednost vidim, za razilku od nekih trendova iz prošlosti, da smo partneri sa realnim sektorom i podstičemo poslodavce da budu ti koji će omogućiti zapošljavanje, a mi smo ti koji će im staviti određen novac na raspolaganje, za šta je služio program Svjetske banke. Razgovarali smo danas i kako spriječiti spekulacije prilikom zapošljavanja, odnosno da se može otpustiti radnik, pa primiti drugi i kazati da je to novo zapošljavanje", rekla je Cvijanovićeva i podsjetila da je godišnje za zapošljavanje izdvajano 15-16 miliona KM, što se Republici vraćalo višestruko.

Ona vjeruje da se ovim ide na bolje i ističe da u Srpskoj nema finansijskih problema.

"I ako ostanemo bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, nije je nikakav finansijski problem. U prethodnih nekoliko godina uspjeli smo da povučemo dvije ili tri tranše, a bilo je planirano više. Naučili smo da funkcionišemo u situaciji u kojoj svako živ pokušava da vas blokira. Uspjeli smo se izboriti i stabilno ćemo funkcionisati. Do kraja ovog mandata imamo zadatak da se još neke stvari poslažu da bi naredna Vlada mogla odmah da nastavi da radi sve što smo dogovorili sa socijalnim partnerima, koji znaju naše korake i imaju sigurnost šta će biti realizovano od memoranduma. Znamo kako će se kretati stvari u poljoprivredi, socijalnoj sferi, a i penzioneri znaju šta će biti", ponovila je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je Vlada opredijeljena da sprovodi Strategiju zapošljavanja, te naglasio da je dodatnih 3,6 miliona KM obezbijeđeno iz suficita Zavoda za zapošljavanje Srpske.

"Sprovođenjem akcionih planova pokazujemo da smo posvećeni zapošljavanju mladih ljudi. Zahvaljujući suficitu u Zavodu za zapošljavanje proširili smo broj ljudi koji treba da zasnuju radni odnos", kaže Savanović.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić naglasio je da je sprovođenjem različitih projekata smanjen broj lica na evidenciji nezaposlenih i da ih je u junu bilo 107.000.

"Završili smo veoma odgovoran i ozbiljan posao. Donijeli smo odluku o pet programa, među kojima su `Zajedno do posla`, kojim je obuhvaćeno 115 lica, a zatim o zapošljavanju 909 pripravnika u dvije kategorije", naveo je Vujičić.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da bude zaposleno 147 djece poginulih boraca, a donesena je i odluka o zapošljavanju 115 lica iz posebnih ciljnih grupa - žene iz ruralnih područja i žene žrtve porodičnog nasilja.

"Biće zaposleno i 38 Roma, a 358 lica će dobiti posao posredstvom programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije", naveo je Vujičić.

On je napomenuo da je pet miliona KM planirano za sprovođenje programa zapošljavanja posredstvom finansiranja doprinosa koji se odnosi na realni sektor i biće obuhvaćeno 2.300 radnika.

Agencije

Više...
Priključi se za RSS feed