Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: srijeda, 04 Juli 2018 - Istinito.com

Šukalo: Nije me strah, niti ću posustati pred neljudima! (FOTO)

Narodnom poslaniku Adamu Šukalu svakodnevno stižu prijetnje putem društvenih mreža. Povod bi mogle da budu teške optužbe koje je izrekao na račun predstavnika vladajućeg SNSD-a u institucijama vlasti, prvenstveno u MUP-u RS, tokom rasprave u NSRS u vezi sa stradanjem banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

- Nije me strah, niti ću posustati pred neljudima. Samo želim da vidite kakve prijetnje dobijam svakodnevno, kao i svako ko se usudi da dirne u "osinje gnijezdo", naveo je šukalo na svom profilu na Fejsbuku.

Šukalo je objavio fotografiju prepiske sa osobom čije ime na profilu je "Benny Benco", a koga oslovljavaju i kao "Stevo", "Penda".

- Čudna i neprirodna terminologija za nekoga ko je naizgled tako prost, prokomentariosao je Šukalo.

Tokom rasprave u parlamentu o Izvještaju Anketnog odbora NSRS o okolnostima stradanja Davida Dragičevića, Šukalo je optužio MUP RS, a posebno ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i direktora policije Darka Ćuluma da opstruišu istragu i prikrivaju počinioce ubistva Davida Dragičevića.

Šukalo je izjavio da je i Narodna skupština "upotrijebljena da se prikrije zločin", nakon čega je ministar Lukač sa skupštinske govornice javno prijetio Šukalu.

- Ako se meni i mojoj porodici nešto desi, posebno nakon okončanja mandata poslanika u NSRS, odgovoran za to će biti ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, izjavio je Šukalo novinarima na vanrednoj konferenciji za novinare u utorak.

Istinito

Više...

Ivanić: Dužnost svih političara je da štite interese RS

Dužnost i obaveza svih srpskih političara jeste da unapređuju Republiku Srpsku i štite njene interese u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, rečeno je tokom sastanka člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića i delegacije Narodnog slobodarskog pokreta (NSP) iz Srbije.

Oni su istakli značaj dobrih odnosa BiH i Srbije, posebno imajući u vidu ulogu Srbije kao države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Osim ekonomskih i infrastrukturnih projekata dvije zemlje, posebno je naglašen značaj kulturne i identitetske politike, kojom se najefikasnije štiti interes srpskog naroda.

Gosti iz Srbije su Ivaniću predočili svoj politički projekat, srpski kulturni prostor, koji predstavlja ideju da se za cio Balkan vodi jedinstvena politika u oblasti kulture, čime bi se sačuvalo civilizacijsko nasljeđe srpskog naroda.

Sagovornici su ocijenili da je ovo posebno važno, imajući u vidu da se srpska kultura i civilizacijsko nasljeđe sa zapadne strane Drine ne nalaze samo na teritoriji Republike Srpske i da bi bilo neodgovorno zanemariti sve ono što je stvoreno na ukupnoj teritoriji BiH.

U delegaciji Narodnog slobodarskog pokreta, koju je predvodio predsjednik Miroslav Parović, bili su i generalni sekretar Marko Teslić i predsjednik Ekonomskog savjeta Slobodan Tešić.

Agencije

Više...

Pandurević: Smanjenje akciza na gorivo žele građani

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević očekuje da će poslanici u ovom domu sutra podržati zahtjev SDS-a za razmatranje po hitnom postupku prijedlog zakona za smanjenje akciza na gorivo, jer to, kako je naglasila “jednostavno žele građani”.

– Tim prijedlozima van snage se stavljaju poskupljenja od 18 feninga – rekla je Pandurevićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, pokazalo se da onima koji su glasali za povećanje akciza na gorivo ne treba na ovaj način prikupljen novac.

– Na računu stoji nepodijeljeno 220 miliona KM namijenjenih za izgradnju auto-puteva i puteva, a, s druge strane, imate rasipništvo da direktor `Puteva Republike Srpske` raspisuje tender za 21 luksuzni automobil – navela je Pandurevićeva, ocjenjujući da “novca očito ima”.

Ona očekuje opstrukcije ove inicijative od SNSD-a, DNS-a i HDZ-a.

Objašnjavajući zašto nije došla na današnju sjednicu Komisije za finansije i budžet, Pandurevićeva je navela da je “ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u parlament treći put uputio Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, usaglašen sa ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom”, koji, kako tvrdi, “predstavlja čisto prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na BiH”.

– Najzaštićenija lica u BiH sa najjačim imunitetom bili bi članovi agencije za osiguranje depozita koji mogu učiniti kakav god žele kriminal i niko ne bi imao pravo da ih procesuira – rekla je Pandurevićeva.

srpskainfo.com

Više...

Lepir: David nije otet, zarobljen niti zlostavljan

David Dragičević (21) nije otet, zarobljen i zlostavljan. Za ovo ne postoji niti jedna indicija, osnov sumnje niti dokaz, saopštio je Želimir Lepir, glavni banjalučki okružni javni tužilac.

Po riječima Lepira, to je sa sigurnošću utvrđeno u dosadašnjem postupku prikupljanja dokaza.

"Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je lice oteto i držano u zarobljeništvu, a onda likvidirano", navodi Lepir.

NAREDBA: Glavni banjalučki tužilac dodaje da, nakon zaprimanja izvještaja o smrti Davida Dragičevića od strane MUP-a RS 29. marta i pregleda tog izvještaja, "Tužilaštvo nije moglo donijeti naredbu o nesprovođenju istrage, kao ni naredbu o provođenju istrage za ubistvo, jer iz materijala i prikupljenih dokaza nisu imali dokaza za osnov sumnje da je počinjeno ubistvo".

"Utvrdili smo da treba provoditi dodatne istražne radnje, da bi mogli donijeti odgovarajuću tužilačku odluku", naveo je Lepir.

Iz tih razloga, kako on dalje navodi, postupajući tužilac sa ovlaštenim službenim licima MUP-a Republike Srpske provodio je pojedinačne istražne radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i donijela odgovarajuća tužilačka odluka.

UZNEMIRENJE: "Zbog velikog uznemirenja javnosti pored postupajućeg tužioca koji radi na ovom predmetu odredio sam još jednog tužioca, a glavni republički tužilac Republike Srpske, odredio je i dva republička tužioca koji u skladu sa Zakonom o tužilaštvima RS, nadziru i pomažu u radu ovim tužiocima. U radu na ovom predmetu uključen sam lično i ja, kao glavni tužilac ali i moj prvi zamjenik", naveo je Lepir u pisanom saopštenju dostavljenom "Nezavisnim".

Kako je dodao, svi dokazi koji su prikupljeni od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i koji su dostavljeni uz izvještaj su zakoniti i pribavljeni su u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Prema tome, dodao je, rad na ovom predmetu odvija se timski.

"Do sada su sprovedene brojne istražne radnje: saslušanja svjedoka, poligrafisanja, provjeravanje alibija, rekonstrukcije, vještačenja itd", naveo je Lepir.

ODLUKA: Kako je dodao, nakon pristizanja nalaza vještaka medicinske struke iz Zagreba o povredama i načinu povređivanja Davida Dragičevića, tužilaštvo je došlo u poziciju da donese tužilačku odluku.

U dosadašnjem postupku prikupljanja dokaza, kako je naglasio, sa sigurnošću je utvrđeno da David Dragičević, nije otet, zarobljen i zlostavljan.

"David Dragičević nije pretučen šipkama, palicama, od strane veće skupine ljudi, kako takođe tvrde oštećeni i dio javnosti. Ovo stanovište potvrđuje logički i činjenica da su na tijelu pronađene samo lake tjelesne povrede, bez bilo kakvih lomova", rekao je Lepir.

Tvrdi da je u tijelu Davida Dragičevića pronađeno prisustvo alkohola u količini od 1,58 promila, prema nalazu KTC Banjaluka, a prema nalazu VMA iz Beograda 1,30 promila u krvi, a 2,59 promila u urinu.

"Na temelju nalaza vještaka medicinske struke (Karan Željke, Milosavljević Ivice, kao i tima vještaka iz Zagreba), utvrđeno je, da je do utopljenja došlo upravo 18. marta, i da je leš proveo u vodi do 24. marta, kada je pronađen u rijeci Crkvena", kaže Lepir.

BEZ DROGE: "Na osnovu izvještaja o rezultatima toksikološko-hemijske analize izvršene od strane Odjeljenja za toksikološku hemiju, Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu, uvrđeno je da u krvi i urinu oštećenog Davida Dragičevića nije dokazano prisustvo opojnih droga (u izvještaju su detaljno pobrojani opijati na koje su testirani krv i urin oštećenog)", ističe Lepir.

Naveo je da je David Dragičević zadobio lake tjelesne povrede, koje su verifikovane na prednjoj strani tijela a ni jedne povrede nema na leđima.

"Prema mišljenju vještaka medicinske struke iste su mogle nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, a to je upravo lijeva strana korita rijeke Crkvena. Ljekari dozvoljavaju mogućnost da su povrede na usnama, krvni podliv desne šake i potkoljenice mogli nastati od udaraca", naveo je Lepir.

Dodao je da su ljekari isključili mogućnost da je tijelo Davida Dragičevića palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu (kameni dio obale).

"Smrt Davida Dragičevića nastupila je utapanjem u vodi (rječica Crkvena). Sa velikim stepenom vjerovatnoće utvrdili smo putanju kretanja Davida Dragičevića, u toku noći iz grada ka mjestu gdje se dogodio kritični događaj", istakao je glavni banjalučki okružni javni tužilac.

VJEROVATNOĆA: Dodao je da su provođenjem dodatnih istražnih radnji došli do sumnje (najniži stepen vjerovatnoće) da je do utopljenja i dospijeća Davida Dragičevića u rječicu došlo na način kako je definisan u naredbi o sprovođenju istrage zbog ubistva.

"Naime, na osnovu rezultata do sada provedenih istražnih radnji utvrđeno je postojanje sumnje da je 18. marta oko četiri sata, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih ( dva ili tri za sada nepoznata izvršioca) kojom prilikom je oštećeni Dragičević David plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu", kaže Lepir.

Dodao je da je potom, u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod Davida Dragičevića nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a leš je 24. marta pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas.

PRIJETNJE: Prema tome, kako je naglasio Lepir, tužilaštvo u daljem radu nastavlja istragu radi rasvjetljavanja i utvrđivanja činjenica u vezi sa naredbom o sprovođenju istrage.

"Prilikom donošenja tužilačke odluke-naredbe o sprovođenju istrage, iskazana je potpuna saglasnost svih tužilaca uključenih u radu na ovom predmetu. Kao rukovodilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, ovom prilikom obavještavam javnost, da smo postupajući tužilac i ja, dobili putem e-maila u dva navrata prijeteće poruke. To smo dostavili Republičkom tužilaštvu Republike Srpske - Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, na provjere i istragu", naveo je Lepir.

PRITISAK: Naglasio je da je iz svih dešavanja u javnosti vidljivo "da tužilaštvo radi pod velikim pritiskom".

"U javnosti se od strane pojednih medija i grupa pojedinih građana, iznose neistine u vezi sa ovim događajem, sa ciljem da se kriminalizuju državne institucije i to prvenstveno Tužilaštvo i MUP RS, te da određene grupacije time žele da postignu svoj politički rejting pred izbore", rekao je Lepir.

Kako je dodao, kao glavni tužilac u više navrata primao je na razgovor oca Davida Dragičevića i njegova dva advokata, jer je uobičajeno u praksi da oštećeni sarađuju sa tužilaštvom, kao organom krivičnog gonjenja.

"Međutim, oni protiv nas tužilaca i drugih radnika MUP-a RS, podnose krivične prijave i u javnosti nas kvalifikuju kao saučesnike u ubistvu, što ne možemo da razumijemo i shvatimo. Tužilaštvo će i dalje nastaviti rad na ovom predmetu u skladu sa svojim ovlaštenjima koja se temelje na Zakonu o tužilaštvu RS, Zakon o krivičnom postupku RS i Krivičnom zakoniku RS, s napomenom, da iza ove odluke – naredbe, stoji Okružno javno tužilaštvo Banjaluka i Republičko tužilaštvo RS, kojima jedino odgovaramo za svoj rad kao i Visokom sudskom tužilačkom savjetu BiH", naveo je Lepir na kraju svog saopštenja.

nezavisne.com

Više...

Lančani sudar u Banjaluci

Više auta sudarilo se danas na Zapadnom tranzitu u Banjaluci.

U saobraćajnoj nezgodi su učestvovali automobili golf i opel, te kombi reno. U PU Banjaluka “Nezavisnim” je potvrđeno da se desila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala tri automobia.

Nezvanično saznajemo da u ovoj nezgodi nema teže povrijeđenih lica. Na ovoj dionici puta saobraćaj je otežan.

Više informacija biće poznato nakon završenog uviđaja.

nezavisne.com

Više...

BiH dobija 4G mrežu do kraja godine?

Usluge 4G mobilne mreže korisnicima u BiH trebalo bi da budu na raspolaganju do kraja godine, najavljeno je iz Savjeta ministara.

Konstatujući da BiH kasni sa uvođenjem 4G mreže i da je posljednja zemlja u Evropi koja uvodi ovu mrežu, iz Savjeta ministara kao razlog navode kašnjenje u donošenju propisa za korištenje radio-frekvencijskog opsega za razvoj širokopojasnih mobilnih mreža i kašnjenje u prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje.

Iako proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju nije u potpunosti završen, potreban spektar za 4G u potpunosti je oslobođen i raspoloživ, preciziraju iz Savjeta ministara.

Osim toga, i Regulatorna agencija za komunikacije BiH donijela je potrebne propise čime su se stekli uslovi za dodjeljivanje i korištenje ovog spektra na tehnološki neutralnoj osnovi, navodi se u odgovoru Savjeta ministara na jedno od poslaničkih pitanja koja su na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Iz Savjeta ministara su dodali da je u toku usaglašavanje teksta nacrta odluke kojom bi bio utvrđen način i uslovi pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G postojećim licenciranim mobilnim operatorima u BiH, te cijena, način i postupak plaćanja dozvola, kao i namjena uplaćenih sredstava.

"Nakon što Savjet ministara usvoji ovu odluku, RAK BiH će postojećim licenciranim mobilnim operatorima u BiH izdati dozvole za 4G", ističu iz Savjeta ministara.

Agencije

Više...

Milaković glasao ZA: Između politike i razuma izabrao sam razum

Među 27 poslanika koji su danas u Narodnoj skupštini RS glasali za izvještaj Anketnog odbora, u kojem stoji da postoji osnov sumnje da je ubijen David Dragičević, bio je i Nedeljko Milaković, član Socijalističke partije, koja je dio vladajuće koalicije.

Ostalih 26 glasova dolazi iz opozicionih redova.

– Prilikom glasanja trebali smo birati između politike i razuma. Ja sam izabrao razum. Prije 15-ak godina imao sam sličan smrtni slučaj u porodici. Da sam glasao drugačije, osjećao bih se kao da sam izdao tog dječaka – rekao je Milaković.

Dodaje kao u Klubu SP nije bilo instrukcija kako se treba glasati.

srpskainfo.com

Više...

Samit NATO u Briselu: Evropski lideri ne znaju šta želi Tramp

U Briselu se sljedeće nedjelje održava prvi samit NATO poslije neuspjelog prošlomjesečnog sastanka G7 u Kanadi i strah evropskih lidera od njegovog ishoda je sasvim opravdan, jer ne znaju sa kakvim planom dolazi i šta će od njih tražiti američki predsjednik Donald Tramp, konstatuju svetski mediji.

U kolumni za "Washington post", En Eplbom navodi da od trenutka kada je završen, stalno se pojavljuju novi detalji o katastrofalnom samitu G7 prošlog mjeseca.

"Po svemu sudeći, predsjednik SAD se ponašao mnogo gore iza scene nego što je činio u javnosti. Dogodila se beskrajna nevolja, uključujući i trenutak kada je bacio dvije bombone Starbursta na sto i rekao njemačkoj kancelarki: 'Evo Angela. Nemoj reći da vam nisam ništa dao'", piše Eplbom.

Autorka dodaje da u ovom kontekstu treba razumjeti predstojeći samit NATO-a od 11. i 12. jula, kao i sastanak Trampa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 16. jula.

"Prvi put od 1945. godine Evropa se bori sa američkim predsjednikom koji ima fundamentalno drugačiji pogled na međunarodnu ulogu Amerike... On može da koristi svoj sastanak sa Putinom u istu svrhu: da zastraši Britance, Nijemce i druge zabrinute agresivnim ruskim ponašanjem, i da ih primora da rade ono što on želi, u svakoj sferi za koju se zabrine", piše kolumnistkinja "Washington posta".

Ona iznosi i pretpostavku da će shodno tome možda od Nijemaca biti zatraženo da unište svoju automobilsku industriju u zamjenu za držanje američkih trupa u Hajdelbergu, prenosi Slobodna Evropa.

"Možda će Britancima biti rečeno da dovedu do bankrota svoje poljoprivrednike u zamjenu za obećanja o zajedničkim manevrima. Što se tiče manjih zemalja - Estonije, Litvanije - nemaju sreće: nemaju mnogo čipova za pogađanje u ovom novom pokeru, a mogu ih i prodati Putinu - ako ih želi - po niskoj cijeni."

Istovremeno, “Foreign Policy” piše da izgleda da Tramp ne poznaje istoriju i da stoga ne iznenađuje to što i Evropljani i Amerikanci sada gledaju na samit NATO u julu sa određenom zebnjom.

"Iako se može raditi na postepenom smanjenju uloge SAD u Evropi i prepuštanju Evropljanima da se bave sopstvenom odbranom, kretanje u tom pravcu zapravo čini EU važnijom, a ujedno igra bitnu ulogu u održavanju mira i prosperiteta u Evropi. Ako Tramp želi manje da čini za NATO, ukratko, on bi trebalo da prihvati EU umjesto da je negira", ističe politički magazin.

"Vašington nije želio da nijedna zemlja ne bude dominantna u Evropi ili da je unificira pod njenim rukovodstvom, jer bi regionalni hegemon ove vrste bio konkurent i može na kraju pokušati da uspostavi značajnu bezbjednosnu ulogu na zapadnoj hemisferi i prisiliti Amerikance da se više brinu za odbranu svojih obala", piše "Foreign policy".

"Foreign policy" navodi i da danas u Evropi nema potencijalnog hegemona i da stoga ne postoji ozbiljna prijetnja regionalnoj ravnoteži moći.

Kada je riječ o sastanku sa Putinom, u tekstu se tvrdi da ako je Tramp pametan i zainteresovan za dobar sporazum sa Putinom, on bi želio da se pojavi u Helsinkiju nakon uspješnog samita NATO i jedinstvenim savezom iza sebe.

"Ako bi se Tramp pojavio sa neuspješnim samitom NATO, Putin bi već postigao osnovni strateški cilj i imao bi malo razloga da Trampu napravi bilo kakvu uslugu", zaključuje "Foreign policy".

"Financial Times" podsjeća da će za par nedjelja Tramp održati svoj prvi samit sa još jednim liderom kojima ima neprijateljski odnos prema EU - Vladimirom Putinom.

FT smatra da politički lideri EU imaju razloga da gledaju na taj sastanak sa realnim strahom.

"Ako Tramp istraje u svojim prijetnjama i ostavi visoke carine na evropske automobile, pritisak na lidere EU će se samo povećati. Čudno zvuči, ali ipak, Trampova administracija možda čini uslugu Uniji. Upravo u vrijeme kada jačaju unutrašnje tenzije među 28 država članica, SAD ih podsjećaju na važnost kolektivne odbrane evropskih interesa."

U tekstu se upozorava da bi populistička plima mogla da raste, sa nacionalističkim partijama kao što su Švedske demokrate i Alternativa za Njemačku koje, kako pokazuju ankete, i dalje jačaju.

"Izbori u Evropskom parlamentu 2019. idealna su teritorija za opozicione birače i mogli bi drastično promijeniti ton u Briselu. Tada bi tradicionalna federalistička strategija pozivanja na jačanje ovlašćenja parlamenta mogla da bude spektakularno spriječena. Varvari će biti unutar kapija", dodaje FT.

U međuvremenu, kako piše New York Times, američki predsjednik je napisao upozoravajuća pisma liderima nekoliko saveznika iz NATO-a, uključujući Njemačku, Belgiju, Norvešku i Kanadu - optužujući ih da ne troše dovoljno na svoju odbranu.

"Pisma upućena u junu su poslednji znak opreza između Trampa i američkih saveznika dok se ne sastanu na samitu NATO-a naredne nedjelje u Briselu, gdje će biti pažljivo testirana posvećenost predsjednika Alijansi", ocijenjuje list, koji otkriva sadržaje pojedinih pisama.

"Kao što smo razgovarali tokom vaše posjete u aprilu, u Sjedinjenim Državama postoji sve veća frustracija da neki saveznici nisu uradili ono što je obećano," rekao je Tramp njemačkoj kancelarki Angeli Merkel (Angela Merkel), prenosi NYT tvrdnje anonimnog izvora koji je video sadržaj pisma.

List kaže i da je u pismu Tramp rekao Merkelovoj da Njemačka takođe snosi krivicu zbog neuspjeha drugih zemalja NATO-a da izdvoje dovoljno sredstava za odbranu.

U tekstu se ujedno prenose i stavovi Džona Boltona, Trampovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

"Predsjednik želi snažan NATO", rekao je Bolton. "Kada ljudi govore o potkopavanju NATO saveza, trebalo bi da pogledaju one koji dovode do toga da NATO bude manje efikasan u vojnom smislu."

NYT zaključuje da su za diplomate, koji se nadaju da će izbjeći sastanak lidera za čiju propast će biti odgovoran Tramp, pisma zabrinjavajuća.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

U Bihaću registrovano 2.799 migranata

Vršilac dužnosti komesara policije Unsko-sanskog kantona Šero Družić i komandir Policijske uprave Bihać Šemsudin Dedić posjetili su danas bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića kako bi ga obavijestili o stanju na terenu i mjerama koje policija poduzima kada je riječ o problemima vezanim za povećan broj migranata na području ovog grada.

Družić je tom prilikom rekao da je na području Bihaća evidentirano 2.799 migranata, da su procjene da ih trenutno blizu 2.500 boravi u Bihaću, od čega oko 1.000 u bivšem Đačkom domu, a 150 bez nadzora u zgradi Doma penzionera, dok se ostali nalaze u privatnim smještajima. Dosad je evidentirano osam krivičnih djela i četiri narušavanja javnog reda i mira počinjenih od migranta, piše Klix.

-U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihać i zahtjevom gradonačelnika pridodali smo određen broj policijskih službenika iz drugih policijskih stanica i pojačali prisustvo pripadnika policije u gradu Bihaću, a vrši se i stalni nadzor privremene lokacije u Borićima. Ograničeni raspoloživim kapacitetima činimo maksimalne napore da se naši građani osjećaju bezbjedno, a asistenciju Federalne uprave policije možemo zatražiti samo prilikom nekih vanrednih intervencija koje ne možemo sami izvesti – rekao je Družić.

Na sastanku je istaknuto da se migranti koji su počinioci krivičnih djela prebacuju u izbjeglički centar u Lukavici, te da svi ilegalni imigranti koji su evidentirani od pripadnika policije proslijeđeni i Službi za stance radi identifikacije i evidencije.

Više...

H&M traži radnike za prodavnicu u Banjaluci

Svjetski poznata kompanija Hennes & Mauritz (H&M) raspisala je konkurs za prijem radnika na nekoliko pozicija u Banjaluci, što potvrđuje kako poznati švedski lanac prodavnica odjeće otvara svoju poslovnicu i u Banjaluci.

Sudeći prema oglasima na Posao.ba, kompanija H&M traži direktora sektora, blagajnika, prodavača, menadžera prodavnice i pravnika. H&M traži po jednu osobu za svaku od ovih pozicija.

-Sve što je dosad poznato jeste da oni dolaze u Banjaluku i da kreće regrutacija i odabir novih radnika. Lokacija prodavnice, te bilo kakve dodatne informacije nisu poznate. Onoliko koliko piše u oglasima za posao, toliko je i nama poznato – rekla je za Klix menadžer Erna Saljević iz agencije Posao.ba.

klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed