Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Petak, 10 Avgust 2018 - Istinito.com

Dodiku smetaju BN TV, DNS i Govedarica

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik zabrinut stanjem u koaliciji, optužuje DNS za izdaju, a zasmetala mu i BN TV. Često se pozivao na ankete da kandidati SNSD-a za predsjednika RS i srpskog člana u Predsjedništvu BiH pobjeđuju, ali je pokazao i dozu straha navodeći da je SDS proturio već priču u narodu da Vukota Govedarica vodi u odnosu na Željku (Cvijanović).

Boraveći juče u Ugljeviku, Dodik je članovima SNSD-a rekao da je važno da pojačaju snagu i da budu fokusirani na kandidate SNSD-a.

"Ja doživljavam da ste vi sa mnom. Znam da su i okolnosti teške i da smo na zajendičkom poslu", kazao je Dodik, navodeći da istraživanja govore da su kandidati SNSD-a u prednosti u odnosu na SzP.

Kazao je da zna za probleme SNSD-a i DNS u toj opštini.

"Najvažnije u ovom trenutku je da pojačamo našu snagu i da ne zavisimo od drugih", kazao je Dodik, upućujući poziv da svi članovi SNSD-a budu fokusirani na kandidate.

Tvrdeći da ankete pokazuju da on i Željka Cvijanović pobjeđuju, Dodik je rekao da je SDS proturio priču u narod da Vukota Govedarica pobjeđuje.

"Moramo ostati okupljeni i fokusirani na naše kandidate", kazao je Dodik.

Osuo je paljbu na rukovodstvo Termoelektrane iz Ugljevika, koje pripada DNS-u, jer ne uvažava zahtjeve SNSD-a.

"Ne može da zaposli više ljudi iz DNS-a nego iz SNSD-a. Ili će prihvatiti naše zahtjeve ili ćemo mi njega skinuti", rekao je Dodik, navodeći da zna da "šuruje" sa SDS-om što je nazvao izdajom.

Ja znam da je DNS u Loparama sa SDS-om. To je ravno izdaji i sada idem da to kaže", rekao je Dodik, navodeći da su u Ugljeviku popustili zbog podrške vladi".

"Zna se koliko pripada SNSD-u, koliko DNS-u i SP", kazao je Dodik, dodajući da je to 65, 20 i 15 odsto kapaciteta u vlasti i tako treba da bude i po dubini.

Dodik se u Ugljeviku pohvalio dobrom organizacijom SNSD-a u Trebinju, navodeći da mu je jedino žao što ih nema 200 hiljada, ali je poručio DNS-u da ih može koštati ako ne budu na istoj strani.

Dodik je i ovom prilikom osuo paljbu po BN TV zbog DNS-a, ali i, kako kaže, forsiranja ovih (srpskih predstavnika) u zajedničkim institucijama.

"Naša politika je BN u "aut". Nama je gori BN nego SDS", kazao je Dodik, preporučujući da se program BN ne gleda nego da se prebaci na drugi kanal...

"Nama nije problem SDS nego BN TV. Ima i drugih kanala koje treba gledati, ali ako neko hoće, šta ću ja", kazao je Dodik.

BN TV

Više...

Banjaluka: 1,6 miliona KM za novi put za Motike

Grad Banja Luka raspisao je tender za temeljnu rekonstrukciju i proširenje saobraćajnice od Petrićevca do Motika, u što će biti uloženo 1,65 miliona KM, potvrđeno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Prema planovima Gradske uprave, kao jedno od brzorastućih prigradskih naselja sa velikim potrebama u infrastrukturi, naselje Motike će izgradnjom ove saobraćajnice biti znatno bolje saobraćajno povezano sa ostatkom grada.

– Izgradnja nove saobraćajnice u dijelu Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića samo je prva faza ovog projekta i početak dugotrajnog posla za čiji kompletan završetak treba oko osam miliona maraka. Za sada, idemo sa izgradnjom saobraćajnice u dužini od 1,2 kilometra čiji će početak biti kod „Žutih zgrada“. Saobraćajnica će biti širine šest metara, sa obostranim trotoarima širine 1,5 metar i kanalizacijom, a ukupna vrijednost investicije je 1,65 miliona KM – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Izgradnja puta za Motike, koja će biti finansirana novcem iz emisije gradskih obveznica, najveće je ovogodišnje ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica na području grada.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ističe da bi radovi na ovoj, izuzetno važnoj dionici mogli početi u drugoj polovini septembra, pod uslovom da do tada bude izabran izvođač radova i potpisani sporazumi sa vlasnicima zemljišta čije će parcele biti eksproprisane za izgradnju novog puta.

– Sa svoje strane, gradska administracija je pokazala razumijevanje za zahtjeve mještana Petrićevca i Motika koji su godinama tražili da ova saobraćajnica bude temeljno rekonstruisana i proširena, time što je ovaj projekt stavila u vrh svojih prioriteta i uvrstila ga među najvažnije ovogodišnje projekte. Sa druge strane, sada nama treba pomoć samih mještana od čije volje, na određen način, sada zavisi realizacija projekta. Naime, u narednim danima, pristupiće se potpisivanju sporazuma sa vlasnicima parcela koje će zahvatati novi put, pa i ovim putem apelujemo na njih da imaju razumijevanja i da ovaj proceduralni korak prođe bez problema koji bi mogli prololngirati radove, na koje svi godinama čekamo – kazao je Sandić.

Pored puta za ovo naselje, još četiri infrastrukturna projekta, koji su u različitim fazama realizacije, biće finansirani iz emisije gradskih obveznica, u ukupnom iznosu od šest miliona KM. Radovi na tri projekta su već počeli, i to izgradnja novog Zelenog mosta, prenamjena nekadašnjeg Šoping centra u novu sportsku dvoranu, kao i nastavak ranije započetog vodovodnog projekta „Crno vrelo“, koji bi trebalo da dovede vodu do 20.000 stanovnika sa rubnih područja grada.

U ovom trenutku, jedini projekat na čiju se konkretnu realizaciju još čeka jeste nastavak izgradnje Istočnog tranzita, na potezu od Krfske do Ulice Gavrila Principa (praktično do novog Zelenog mosta), a koje Grad treba da realizuje zajedno sa Putevima RS.

Prema informacijama iz resornog odjeljenja, i ovaj projekat bi ovih dana trebalo da bude „otkočen“, pošto bi „Putevi RS“, nakon uspješne eksproprijacije zemljišta na ovom potetu koju su vodile gradske vlasti, ovih dana trebalo da raspišu tender za izvođača radova na ovoj dionici.

Po izgradnji ovog pravca, koji bi, ako sve bude išlo po planu, mogao biti završen do proljeća iduće godine, biće završen projekat izgradnje Istočnog tranzita koji je započet još sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Više...

Fudbalski savez RS uvodi liceniranje klubova

Fudbalski savez Republike Srpske usvojio je odluku o uvođenju licenciranja za klubove Prve lige Republike Srpske za sezonu 2020/21.

Odluku da se uvede sistem licenciranja za klubove Prve lige FSRS usvojio je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske , na 13. redovnoj sjednici, pod predsjedavanjem predsjednika Mile Kovačevića.

Članovi fudbalske vlade RS na prošloj sjednici usvojili su odluku o smanjenju klubova u Prvoj ligi Republike Srpske, koja stupa na snagu od sezone 2019/2020, a godinu dana kasnije u eliti Srpske igraće klubovi koji budu ispunjavali određene standarde, odnosno kriterijume iz sistema licenciranja kao što su: infrastrukturu na stadionu, finansijski budžet, omladinska škola, stručni kadar…

Skupština FSRS treba da ovo verifikuje. Ovom odlukom, rečeno je, nadležnosti se neće prenositi na FS BiH, pošto će FSRS formiti akreditovane komisije. Na prijedlog Komiteta za hitna pitanja imenovani su Komesari za takmičenje i Komesari sa suđenje u Regionalnim (trećim) ligama za sezonu 2018/2019.

Komesar za takmičenje na „Zapadu“ je Željko Grbić iz Banjaluke, a suđenja Dalibor Anđić iz Omarske. U grupi „Centar“ Komesar za takmičenje je Predrag Pajić iz Šamca a suđenja Dado Petrović iz Broda.

Dužnost Komesara takmičenja Regionalne lige „Istok“ obavljaće Milivoj Marković iz Zvornika, a suđenja Danijel Pajić iz Bjeljine.

U grupi „Jug“ Komesar takmičenja je Dragomir Đajić iz Istočnog Sarajeva, a Komesar suđenja Miodrag Bodiroga iz Trebinja. Usvojena je lista delegata Prve, Drugih i Regionalnih liga FSRS za novu sezonu.

Izvršni odbor je informisan da je Područni fudbalski savez Gradiška pokrenuo disciplinsku prijavu protiv odgovornih lica u PFS Banjaluka, kao i klubova, Mladost iz Bajinaca i Borca iz Šibovske( PFS Gradiška), te dao podršku nadležnim organima da procesuiraju odgovorne i donesu odluku.

Od 12 klubova Prve lige FSRS samo je Željezničar Sport Team obavijestio Izvršni odbor da se ne slaže sa skraćenjem lige.

Od 1. septembra 2018. godine Gradskom fudbalskom savezu Banjaluka biće oduzeto ovlaštenje za vršenje registracije igrača pošto informacija koju je imao Izvršni odbor, pokazuje da Gradski savez nije preuzeo nikakve korake na otklanjanju nedostataka niti je dostavio bilo kakvu dokumentaciju, pa ranija odluka FS BiH ostaje na snazi.

Članovi fudbalske vlade ocijenili su uspijeh reprezentacije FSRS U-13 i U-15 na međunarodnom turniru Jozef Kubin u Jablonecu u Češkoj, gdje su bili najbolji, kao veliki doprinos afirmaciji fudbala Republike Srpske u inostranstvu.

srpskainfo.com

  • Objavljeno u Sport
Više...

Sastanak o stanju u Željeznicama RS

Predsjednik i potpredsjednik Konfederacije Sindikata RS, Željko Tepavčević i Obrad Belenzada, danas su u Banjaluci razgovarali sa predstavnicima tri sindikata željezničara koji djeluju u sastavu Konfederacije Sindikata RS.

Na sastanku kome su prisustvovali Simo Cvjetković, Jelenko Dobraš i Goran Čamdžic, analizirano je stanje u Željeznicama RS i težak položaj zaposlenih radnika.

Konstatovano je da se hitno mora preduzeti niz mjera i koraka koji će da vode očuvanju preduzeća i radnih mjesta, kao i povećanju zarada zaposlenih, a prevashodno da se promijeni odnos poslodavca prema Sindikatu i zaposlenima. – Osnovni prioritet jeste da se prestane sa kršenjem zagarantovanih prava koje se ispoljava primjenom dvostrukih standarda primjene odredbi starog kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu i to na način da se primjenjuju samo rješenja koja su nepovoljna za radnika – saopšteno je Konfederacije Sindikata RS.

Napominju da je jedan od prioriteta i izrada pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji bi na pravi način oslikao potrebe preduzeća, a samim tim i garantovao opstanak i perspektivu preduzeća.

– Naime, gotovo sve do sada što je u pet izmjena poslodavac predlagao vodilo je nagrađivanju određenih savjetodavnih i rukovodnih struktura, zadržavanju ili povećanju administrativnih cjelina, a smanjenju broja izvršnih radnika – navode.

Naglašena je potreba razgovora sa Vladom i ministarstvima u cilju unapređenja poslovanja preduzeća, traženja odgovornosti upravnih struktura preduzeća , poboljšanje prava radnika i ostvarivanja istih koji bi bili obezbijeđeni kroz novi kolektivni ugovor i pravilnik o organizaciji i sistematizaciji.

– Konfederacija Sindikata RS apsolutno podržava stavove i zahtjeve svih šest sindikata koji djeluju u sastavu Željeznica RS, a koje su isti uputili nadležnim institucijama i aktivno će raditi na rješavanju istaknutih problema kao i pružanju svih vidova pomoći u organizovanju sindikalne borbe kako bi se poboljšao status i položaj zaposlenih u Željeznicama RS – poručili su.

srpskainfo.com

Više...

Ivici Todoriću odbijen zahtjev za žalbu

Britanski sud odbio je zahtjev Ivice Todorića za žalbu, prenosi regionalna televizija "N1"

Dodaje se da je Todorić zatražio još jedno saslušanje, koje bi trebalo da bude održano šestog septembra.

Ukoliko i tada Todoriću bude odbijen zahtjev, najvjerovatnije će biti izručen Hrvatskoj.

Podsjetimo, Ivica Todorić je nakon izbijanja afere Agrokor pobjegao u London gdje je sud donio odluku o izručenju u aprilu, ali ga je pustio da pravosnažnost, uz manje mjere opreza, čeka na slobodi.

(N1)

  • Objavljeno u Region
Više...

Sutra svježije vrijeme sa kišom

Sutra se očekuje promjenljivo i malo svježije vrijeme, posebno na zapadu, uz prolazne pljuskove i grmljavinu.

Ujutro će na zapadu i sjeverozapadu biti oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na sjeveroistoku, istoku i jugu malo do umjereno oblačno i sunčano, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana povremeni lokalni pljuskovi će se polako širiti od centralnog pojasa ka jugu i istoku, gdje će biti uslova za lokalne nepogode i obilniju kišu.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 16 do 22, a dnevna od 25 do 31, na jugu do 36 stepeni Celzijusovih, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, a na zapadu prolazno umjeren sjeverozapadni.

Temperatura izmjerena danas u 14 časova: Bjelašnica 16, Gacko 23, Han Pijesak 26, Sokolac 28, Sarajevo 29, Bileća, Mrkonjić Grad, Nevesinje i Srebrenica 30, Doboj, Foča, Krupa na Uni i Zvornik 32, Bijeljina, Novi Grad, Rudo i Trebinje 33, Prijedor 34, Višegrad i Zenica 35 i Mostar 38 Celzijusovih stepeni.

Više...

Završetak obnove studentskih paviljona do oktobra

Radovi na obnovi paviljona "jedan" i "dva" Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci trebalo bi da budu završeni do početka akademske godine u oktobru, rekao je danas ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Malešević je rekao da je Vlada Srpske za obnovu ovih paviljona, oštećenih u olujnom navremenu krajem prošle godine, obezbijedila više od 3,3 miliona KM, te je izrazio očekivanje da će izvođač radova ispoštovati rokove i dodao da će tražiti da se u radove uključi veći broj radnika, u slučaju da se procijeni da obnova ne ide planiranim tempom.

"Cilj je da radovi budu završeni kako je planirano ugovorom", rekao je novinarima Malešević, koji je danas posjetio paviljone.

On je istakao da je zadovoljan onim što je do sada urađeno na obnovi.

"Trenutni tempo garantuje da ćemo radove uspjeti da završimo na vrijeme i ja ću svake sedmice bar jednom da obiđem paviljone kako bih se uvjerio kako radovi napreduju", rekao je Malešević.

On je dodao da će biti potrebno i da se obezbijede sredstva za opremanje paviljona, jer "studenti zaslužuju kvalitetne uslove".

Malešević je napomenuo da rekonstrukcija podrazumijeva, između ostalog, uređenje unutrašnjih prostorija, vodovodnih, električnih i instalacija za grijanje, kao i vatro-dojave zbog čega studenti u ovim paviljonima neće smjeti da puše u sobama.

Direktor firme "Proda-Mont" iz Doboja Goran Rodić izrazio je nadu da će radovi na obnovi paviljona biti završeni u predviđenom roku, ili do 20. oktobra.

"Na paviljonu `dva` urađeno je gotovo 90 odsto radova, na restoranu nešto manje kao i na paviljonu `jedan`", rekao je Prodić i dodao da je, eventualno kašnjenje moguće kada je riječ o paviljonu "jedan", jer su studenti kasnije napustili taj objekat, nego što je prvobitno bilo dogovoreno.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske potpisalo je 19. aprila ugovor o obnovi paviljona sa firmom "Proda-Mont" i Republičkom direkcijom za obnovu i izgradnju koja vrši stručni nadzor nad izvođenjem radova.

Agencije

Više...

Fazlić: Ne zna se koliko je migranata u Bihaću

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da više niko ne zna koliko migranata ima u tom gradu i da je aktuelna situacija "kao da sjedite na buretu baruta".

Fazlić je ocijenio da lokalna zajednica nema nikakvih nadležnosti, a institucije BiH su nemoćne da riješe problem.

- Možemo samo da sjedimo i plačemo i gledamo šta se događa - rekao je Fazlić.

On je rekao da problemi ostaju, migranti pristižu, a institucije BiH pokazuju nedjelotvornost od početka.

- U Bihaću se ne zna koliko ih ima. Podijeli se 1.000 obroka u Đačkom domu, ostali se nalaze u privatnim smještajima. Dnevno dolazi 50 migranata, ali odlaze stalno, niko ne zna ko su ti ljudi - istakao je Fazlić za Televiziju N1.

On je rekao da prehrana i zdravstvena zaštita migranata nije problem, jer su sredstva obezbijeđena iz evropskih fondova, već da su problemi druge prirode.

- Migranti se nalaze na lokaciji koju je grad osigurao kada ih je bilo 150. Niko nije znao da će ih biti 3.000. Na zimu će biti u teškoj situaciji, građani će biti pod većim pritiskom nego sada. Naselja uz granicu trpe, svaku noć pokušavaju da pređu granicu. Svaki dan je sve teže - poručio je Fazlić.

On je ocijenio da je situacija "kao da sjedite na buretu baruta".

- Ne znate kakve posljedice mogu biti. Sa aspekta broja incidenata je zadovoljavajuća situacija. Sada su u očaju, ali kada dođu hladniji dani u novembru i decembru će biti u agoniji - poručio je Fazlić.

Fazlić je naveo da je zona Borići uništena, Partizansko groblje, stadion Pod Borićima, dok će, kaže, do zime problemi biti sve veći.

Gradonačelnik Bihaća je ocijenio da problem migranata u Unsko-sanskog kantona nije samo problem ministra bezbjednosti Dragana Mektića i Ministarstva bezbjednosti BiH, nego problem BiH koja nema mehanizme i resurse da reaguje.

On je rekao da ne postoji strategija, plan niti novac da se nešto uradi.

Prema njegovim riječima, osjetan je pad turizma u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, a vjeruje da je to najviše zbog migranata.

- Teško je održavati javnu higijenu u gradu, proizvede se tona smeća više nego što je uobičajeno, ljudi se žale. Bihać nije ono što je bio ranijih godina - izjavio je Fazlić.

Danas ističe rok koji je premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić dao Savjetu ministara da odredi lokaciju na kojoj će biti smješteni migranti.

Fazlić je rekao da to ne znači ništa, a da je dolazak u Sarajevu na mirne proteste ispred zgrade institucija BiH samo gubljenje vremena.

On je potvrdio da će biti na najavljenom protestu u Bihaću u ponedjeljak, 13. avgusta, da ga podržava, te se i on sam pita zašto je Bihać stjecište rute kroz BiH.

Agencije

Više...

Opljačkana kladionica u Banjaluci

Maskirano lice danas je uz prijetnju nožem opljačkalo sportsku kladionicu u Ulici cara Lazara, u banjalučkom naselju Obilićevo.

Pljačka se desila jutros oko 9.15, a još uvijek nije utvrđeno kolika je materijalna šteta.

O svemu je obaviješten dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Agencije

Više...

Pregovori o posjeti Lavrova Banjaluci

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović potvrdio je da se vode ozbiljni pregovori o dolasku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Banjaluku.

"Činimo sve da Lavrov dođe u Banjaluku i zaista vjerujemo da će naš trud na kraju dati rezultat. Nemamo još zvaničnu potvrdu, ali do kraja ovog mjeseca bi trebalo da se sve zna", rekao je Perović za "Glas Srpske".

Prema ranijim najavama, ruski šef diplomatije početkom septembra bi trebalo da dođe u Banjaluku, a povod je polaganje kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra u okviru kojeg će biti izgrađena crkva u ruskom stilu.

Perović je ranije istakao da će u okviru rusko-srpskog centra biti i škola u kojoj će se izučavati jezik i istorija.

"Koliko sam obaviješten, radiće ruski sveštenik i biće služba na ruskom jeziku. Arhitekstonske projekte ćemo dobiti od Ruske pravoslavne crkve pošto ona ima svoj inženjerski biro, a crkva će biti izgrađena u ruskom stilu", naveo je Perović.

Agencije

Više...
Priključi se za RSS feed