Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Subota, 04 Avgust 2018 - Istinito.com

Ukupan javni dug BiH iznosi 11,3 milijarde KM

Ukupan javni dug Bosne i Hercegovine, po podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, iznosio je 11,3 milijardi KM na kraju prošle godine i smanjen je za 6,1 odsto u odnosu na godinu ranije.

U Direkciji za ekonomsko planiranje BiH kažu da Bosna i Hercegovina spada u umjereno zaduženu zemlju, te da se nalazi u “zlatnoj sredini” u poređenju sa evropskim zemljama u razvoju (Albanija, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija i Turska).

Spoljni dug je tokom prošle godine smanjen za osam odsto i na kraju 2017. godine iznosio je 7,9 milijardi maraka. Tokom prošle godine povučeno je oko 513 miliona konvertibilnih maraka novih kredita što je za 27 odsto manje nego u godini ranije.

Istovremeno je oko 2,2 miliona KM plaćeno penala po osnovu angažovanih, a ne povučenih sredstava. Oko 43 odsto plaćenih penala odnosi se na “kazne” prema Međunarodnom monetarnom fondu, a koje će, kako kažu nadležni, biti refunidrane kako se budu povlačile nove tranše.

Na servisiranje spoljnog duga u prošloj godini je utrošeno oko 983 miliona konvertibilnih maraka ili za čak 36 odsto više nego u 2016. godini. Od toga je Federacija BiH vratila 632,4 miliona KM, Republika Srpska 341,6 miliona KM, 9,3 miliona KM je vratio Brčko Distrikt i institucije BiH.

Srpskainfo.com

Više...

Dva mladića iz Srbije uhapšena zbog pljačke na Zakintosu

Novčanice u ukupnom iznosu od 7.000 €, nakit vrednosti 4.000 €, jedan ručni sat i mobilni telefon su plen krađe koju su izvršila dva mladića iz Srbije, starosti 20 i 22 godine, na Zakintosu u oblasti Laganas.

Oni su uhapšeni, a prema saopštenju za medije Policijske uprave Jonskih ostrva, dva mladića su došla na odmor na ostrvo pre nekoliko dana.

Da mladići na Zakintosu nisu samo uživali u moru i sunčanju prvi je shvatio vlasnik apartmana u Laganasu koji ih je prijavio policiji i pomogao njihovom privođenju.

Naime, jedna od pokradenih žrtava je upravo bila vlasnikova ćerka kojoj su ukrali 7.000 evra iz turističke agencije koja se nalazila u okviru kuće u kojoj su mladići odseli.

Kako prenosi lokalni portal Imerazante.gr, kada je primećeno da je novac nestao iz agencije, sumnja je pala na njih i pozvana je policija da ispita slučaj.

Tokom pretresa policija je u apartmanu mladića pronašla 4.000 € sakrivenih u čarapama, zlatan nakit ukupne vrednosti oko 4.000 €, ali i manje količine kanabisa.

Međutim, ovo nije sve, jer je odeljenje za bezbednost Zakintosa potvrdilo njihovo učešće i u drugim krađama prilikom kojih su od turista na plaži ukrali torbu sa određenom svotom novca, mobilnim telefonom i ručnim satom. Tokom istrage ovi predmeti su takođe pronađeni u njihovoj sobi nakon čega su vraćeni žrtvama.

Dalja istraga je utvrdila da su dva mladića iz Srbije uz pomoć dva saučesnika koji se još uvek traže, učestvovala u još jednoj krađi zlatare u kojoj su ukrali zlatan nakit vrednosti 6.000 €. Zlato je pronađeno kod njih i vraćeno je vlasnicima.

Trenutno se proverava učešće dvojice Srba u drugim sličnim radnjama. Oni su predati u nadležnost tužilaštva ostrva Zakintos.

Grčkainfo.com

Više...

Priština: Jedna osoba ranjena u pucnjavi

Jedna osoba povrijeđena je u pucnajvi u Prištini, prenosi "Koha Ditore".

Pucnjava se dogodila oko 13 sati nedaleko od Tehničke škole. Portparol kosovske policije Agron Borovci potvrdio je incident.

Kako je rekao, povrijeđena osoba prevezena je u bolnicu.

- Pucnjava se dogodila oko 13 sati. Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja i odmah je prevezena u Univerzitetski klinički centar u Prištini - izjavio je Borovci.

Policija je odmah izašla na lice mjesta i pokrenuta je istraga, dodao je on.

  • Objavljeno u Region
Više...

Rastao izvoz BiH u Srbiju i Hrvatsku u prvom polugodištu

BiH je u prvom polugodištu u Srbiju izvezla robu vrijednosti 601 milion KM, što je više za 14,69 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Uvoz iz Srbije iznosio je oko 1,28 milijardi KM, što je više za 7,68 odsto u odnosu na prvo polugodište lani.
Na tržište Srbije najviše je izvezeno koksa i polukoksa od kamenog uglja i to u vrijednosti 126,33 miliona KM, električne energije 78,95 miliona KM, toplo valjane žice od željeza 41,96 miliona KM, drveta obrađenog po dužini 26,42 miliona KM, te šipki od željeza i nelegiranog čelika u vrijednosti od 20,16 miliona KM.

Iz Srbije u BiH je uvezeno naftnih ulja i ulja od bitumenskih minerala u vrijednosti od 76,03 miliona KM, ulja od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuka 40,25 miliona KM, kukuruza 38,82 miliona KM, hljeba, peciva, kolača i keksa 30,85 miliona KM, te sjemena suncokreta u vrijednosti od 27,66 miliona KM.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Hrvatskom, izvoz iz BiH u ovu zemlju EU u prva dva kvartala iznosio je blizu 724 miliona KM, što je više za 16,57 odsto u odnosu na isti period 2017, dok je uvoz iznosio 1,47 milijardi KM, što je više za 10,26 odsto u odnosu na prvo polugodište lani.

Električne energije izvezeno je u vrijednosti od 144,01 miliona KM, sirovog aluminijuma 67,06 miliona KM, drveta 34,12 miliona KM, sjedala 28,14 miliona KM, te naftnih ulja i ulja bitumenskih minerala u vrijednosti od 25,07 miliona KM.

Iz Hrvatske se u BiH uvezlo najviše naftnih ulja i ulja bitumenskih minerala u vrijednosti od 162,46 miliona KM, kamenog uglja, briketa i slično 44,33 miliona KM, čokolade i drugih prehrambenih proizvoda koji je sadrže 33 miliona KM, piva od slada 28,56 miliona KM, te portland cementa, aluminijumskog cementa i drugih vrsta u vrijednosti od 24,31 milion KM.

Srpskainfo.com

Više...

Čubrilović: DNS nakon izbora nezaobilazan faktor na političkoj sceni BiH

Zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je u Kotor Varošu da će ta stranka, nakon opštih izbora u oktobru, biti nezaobilazan faktor na političkoj sceni Republike Srpske i BiH.

– Građani su prepoznali DNS kao stranku koja je spremna da sve svoje potencijale stavi u službu napretka Republike Srpske i boljeg života njenih građana – poručio je Čubrilović sinoć na sjednici Opštinskog izbornog štaba DNS-a Kotor Varoš.

On je naglasio da je cilj te stranke osvajanje 100.000 glasova na oktobarskim izborima, 15 poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske i dva u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Opštinska organizacija DNS-a u Kotor Varošu je jedna od najbolje organizovanih stranačkih organizacija u banjalučkoj regiji i uvjeren sam da ćemo u ovoj opštini u oktobru ostvariti najbolji izborni rezultat od osnivanja stranke – istakao je Čubrilović.

Srpskainfo.com

Više...
Priključi se za RSS feed