Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Nedjelja, 05 Avgust 2018 - Istinito.com

Đoković nosio svog trenera na leđima (VIDEO)

Osmijeh je ponovo na licu Novaka Đokovića. Najbolji srpski teniser se priprema za sezonu na betonu, a očito da mu ponovna saradnja sa Marijanom Vajdom itekako prija.

Ne samo u rezultatskom smislu, već Đoković kao da ponovo uživa u treninzima i samoj igri. Njih dvojica očito umiju i da se zabave nakon treninga pa je Novak tako nosio svog trenera uz stepenice.

– Ovako bi trebalo da izgleda odnos između trenera i igrača u realnosti. Vajda je lak kao pero -napisao je Đoković.

U nastavku sezone najbolji srpski teniser ne brani bodove i može rasterećeno da igra.

Srpskainfo.com

  • Objavljeno u Sport
Više...

KONAČNO Uklonjene naplatne kućice u Galmočanima

Naplatne kućice na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška u Glamočanima, danas su definitivno uklonjene sa kolovoza.

Još nisu završeni svi radovi na sanaciji kolovoza, koji treba da budu okončani u roku od 40 dana, počevši od 20. jula.

Podsjećamo, riječ je o naplatnim kućicama koje su izgrađene, kako se pokazalo, nepotrebno i koje nikada nisu služile za naplatu putarine.

Za njihovu gradnju potrošeno je oko 2,1 miliona KM, a za uklanjanje će otići još milion i po maraka.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS stalno su tvrdili da nisu dali saglasnost za ovu gradnju, dok iz “Puteva RS” tvrde da su imali nalog Vlade RS.

Čak je i Tužilaštvo istraživalo slučaj i ispitalo sve čelnike “Puteva RS”, ali istraga je obustavljenja jer – niko nije kriv.

Njihovo rušenje svečano je ozvaničeno u petak, a na “ceremoniji” su se pojavili i predstavnici opozicije, koji su izveli klritički performans.

Srpska info/Istinito

Više...

Borba za veći politički uticaj na Balkanu

Pomirenjem Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike, Makedoniji je otvoren put u EU i NATO, a to se Moskvi baš ne dopada, iako su Rusija i Grčka tradicionalno prijateljske zemlje, piše autor Dojče Velea Florijan Šmic.

Između Atine i Moskve posljednjih sedmica vlada sve samo ne sloga. Razlog je skandal koji je izbio nakon što je otkriveno da su službenici ruske ambasade pokušali da uticajne osobe sa sjevera Grčke, među kojima su političari, biznismeni ali i monasi, podmićivanjem nahuškaju protiv sporazuma o imenu Makedonije. Atina je izrazila ogorčenje i protjerala četiri diplomata.

Borba za Balkan

I EU i Rusija se bore za prevlast na Balkanu. Pomirenjem Grčke i Makedonije oko imena ovoj zemlji je otvoren put u EU i NATO, čemu vlada u Skopju već odavno teži. Nakon Bugarske, Rumunije, pa i Crne Gore, sad još jedna balkanska država izmiče kontroli Kremlja, a to se može protumačiti i kao poraz svemoćnog predsjednika Vladimira Putina. Ali, šta "veliki" zapravo žele od siromašnog Balkana?

Ovaj dio Evrope leži strateški značajno između Azije i Evrope. Pogotovo otkako su u jeku privatizacije u Grčkoj velike luke završile u kineskim rukama svijet ponovno gleda u pravcu brdovitog Balkana. "Novi Svileni put Kine koji će se preko Pirejske luke preko Balkana protezati do zapada Evrope, daje Grčkoj novu težinu", smatra grčki novinar Eftimis Angelodis.

Strateška uloga Grčke

Zato grčki premijer Aleksis Cipras radi na učvršćenju odnosa sa sjevernim susjedima. No ta strategija je počela još prije Ciprasa.

"Grčka je odigrala odlučujuću ulogu u primanju Rumunije i Bugarske u EU. Činjenica da je Atina sad i u Skopju pronašla partnera je velik korak za region", objašnjava Angelodis.

Zapadna Evropa je Grčku dugo posmatrala isključivo u svjetlu finansijskih problema i zanemarivala važnu ulogu krajnje južne tačke Evropske unije. I to ne samo u smislu glavnog partnera balkanskih zemalja nego i kao ključnog faktora u odnosima EU i Turske. Posebno sada, kada je Erdogan kao otvoreni simpatizer Putina učvrstio svoju vlast, potrebna je nova ofanziva za ovu zemlju - a u tome bi Grčka mogla odigrati važnu ulogu.

No tu šansu je Brisel dugo vremena ignorisao. U odnosu prema zemljama zapadnog Balkana će se pokazati je li EU nešto naučila iz grešaka sa Turskom.

"EU ne bi smio da prokocka ovu šansu kratkovidim strategijama. Radi se o tome da se ovo, za buduću globalnu trgovinu vrlo važno područje, dugoročno veže za EU što podrazumjeva i otvorenu perspektivu za punopravno članstvo", kaže Angelodis.

Grcima je Rusija nepoznanica

Pridobijanjem Makedonije EU može ostvariti značajnu pobjedu u borbi za prevlast na Balkanu. Nemala zasluga pripada strategiji Atine. Pritom je Cipras, nakon izborne pobijede 2015. sa Moskvom isprva igrao na prijateljsku kartu. Za Stavrosa Cimasa, stručnjaka za Balkan uticajnog grčkog dnevnika Katimerini, to očijukanje sa Moskvom nema pretjerane veze sa realnošću. Jedino što ove dveij zemlje povezuje je pravoslavna tradicija. O nekom savezu nema govora. Naprotiv.

"Zbog zajedničke vere živi mit da je moćna Rusija spremna da pomogne grčkoj pravoslavnoj braći u slučaju nevolje", kaže Cimas. No pomoći iz Moskve nikada nije bilo.

"Kada je Cipras u Moskvi Putina molio za finansijsku pomoć, ruski predsjednik ga je poslao u Brisel", kaže Cimas. Popularnost Rusije u Grčkoj Cimas objašnjava činjenicom da Grci zapravo malo znaju o ovoj zemlji i svim problemima sa kojima se ona bori, poput nedostatka ljudskih prava ili autokratskog sistema.

Njegov kolega Angelodis vidi stvari slično. On ukazuje i na teorije zavere sa verskom podlogom koje su se aktivirale pojavom krize. Sljedeće godine Grke očekuju parlamentarni izbori i najkasnije onda će se pokazati koliko je aktuelnom premijeru Ciprasu pomogao pro-makedonski kurs.

Istinito/dw.com

  • Objavljeno u Region
Više...
Priključi se za RSS feed