Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Utorak, 07 Avgust 2018 - Istinito.com

Festival mediteranskog i evropskog filma

U Domu mladih u Trebinju svečano je otvoren Festival mediteranskog i evropskog filma.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja se održava šesti put, biće prikazano 26 filmova iz nekoliko zemalja. Svečanost otvaranja započela je dodjelom nagrade “Zlatni platan”, koju su ove godine dobili Svetlana Bojković i Meto Jovanovski. Ova nagrada će posthumno biti dodijeljena i Nebojši Glogovcu. Prikazan je film “Lovac” iz Hrvatske, reditelja Darija Lonje i Josipa Žuvana, i “Prokleti pas”, reditelja Dragana Pešikana iz Srbije.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević istakao je značaj nagrada, te zadovoljstvo zbog broja filmova na ovogodišnjem izdanju festivala.

- Na ovogodišnjem festivalu imamo rekordan broj filmova iz oblasti mediteranskog, evropskog i novog srpskog filma, kao i sa tematikom “Hercegovina na filmu” i “Omaž laureatima”. Svi će premijerno biti prikazani u Trebinju - rekao je Milojević.

Njegove riječi potvrđuje zaista raznolik i bogat program. Među brojnim filmovima koji će biti prikazani nalaze se filmovi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Grčke, Ukrajine, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Maroka, Libana Njemačke i Turske.

Na programu druge festivalske večeri, tj. večeras, biće prikazani sljedeći filmovi: “U ime Jagode, Čokolade i Duha svetog”, Karla Lulića iz Hrvatske, “Posljednja crkvena zvona”, koji je režirao Nikolče Popovski iz Makedonije, zatim film “Poziv”, čiju režiju potpisuje Marijakenzi Lahlu iz Maroka, “Comis Sans”, Nevija Marasovića iz Hrvatske, i filmsko ostvarenje “Pepe”, Toma Svoša iz Velike Britanije.

Treće veče je predviđeno za otvaranje izložbe “Vječni Nebojša” i dodjelu nagrade “Zlatnog platana”, koji će posthumno biti dodijeljen Nebojši Glogovcu. Iste večeri publika će imati priliku da pogleda četiri filma: “Tihi kutak Hristov” (Srbija/Crna Gora), Radislava Jevrića, “Godina majmuna” (Makedonija), Vladimira Blaževskog, “Nevidljiva ruka Adama Smita” (Slovenija), Slobodana Maksimovića, i “Upomoć” (Francuska), film Benedikta Brunea.

Svi filmovi će biti prikazani na ljetnoj sceni trebinjskog Doma mladih, a festival će trajati do 12. avgusta.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda i trebinjski Dom mladih, u saradnji sa Mediteran kulturnim centrom iz Trebinja i Alpe Adrija kulturnom mrežom iz Beča.

“Zlatni platan”

Nagradu “Zlatni platan”, koja se svake godine dodjeljuje glumcima koji su dali izuzetan doprinos evropskoj i mediteranskoj kinematografiji, na ovom festivalu dobili su: Milena Dravić, Petar Božović, Neda Arnerić, Tanja Bošković, Rade Šerbedžija, Franko Nero, Ljiljana Blagojević i Igor Galo.

glassrpske.com

Više...

Banjaluka: Isplaćene učeničke stipendije, novi konkurs u septembru

Gradske stipendije za učenike, njih 1.194, ovih dana su u potpunosti isplaćene, čime je okončan ovaj proces za školsku 2017/2018. godinu, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema podacima resornog odjeljenja, ovih dana su uplaćene deveta i deseta stipendija, čime je završena isplata za ovu godinu. Istovremeno, ovih dana je isplaćena i sedma stipendija za 318 studenata koje Grad pomaže na ovaj način.

-Studenti će osmu stipendiju dobiti u septembru, dok će im u u oktobru biti isplaćene dvije. Time će biti završena isplata svih stipendija – rekli su u ovom odjeljenju.

U okviru nastojanja Grada da nagradi nabolje učenike, početkom idućeg mjeseca biće raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2018/2019. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

Učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija, i to: stipendije za uspjeh u školi odnosno na studiju, stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za deficitarna zanimanja.

Za stipendije je planirano da bude izdvojeno 1,6 miliona KM, a visine stipendije ostaće iste.

Učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM.

Deficitarna zanimanja za narednu školsku/akademsku godinu su za učenike srednjih škola: varilac, kamenorezac i tehničar modelar obuće, te za studente: diplomirani profesor matematike i informatike, diplomirani profesor fizike i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Više...

Izložba fotografija "Pazi! Trenutak" u Gospodskoj ulici

"Pazi! Trenutak" naziv je prve izložbe fotografija na otvorenom koju organizuje foto-agencija ZIPA iz Banjaluke. Izložba će biti otvorena 8. avgusta u 10 časova u Gospodskoj ulici. Osam autora iz pomenute foto-agencije prikazaće 44 fotografije.

Fotoreporteri čiji će radovi biti predstavljeni su: Borislav Zdrinja, Dragana Mihaljica, Dušan Borković, Dragana Dušanić, Slobodan Rašić Bobara, Ranko Ćuković, Milan Radulović i Aleksandar Golić. Iz Gospodske ulice izložba će biti preseljena u atrijum Gradske uprave i na taj način upotpuniti projekat “Kultura u prolazu”. Građani će imati priliku da pogledaju fotografije od 9. do 15. avgusta.

Foto-agencija ZIPA je prva foto-agencija u BiH sa sjedištem u Banjaluci koja posjeduje arhivu sa više od 100.000 fotografija iz skorije prošlosti. Postoji i djeluje već pet godina, tokom kojih je zabilježila mnoge značajne trenutke u državi i okruženju.

glassrpske.com

Više...

Dva polufinala i lični rekord srpskih plivača na Evropskom prvenstvu

Srpski plivači su imali uspješno prijepodne na Evropskom prvenstvu u Glazgovu, gdje je dvoje njih izborilo plasman u polufinala. Sa druge strane, Vuk Čelić je stigao do ličnog rekorda što, nažalost, nije bilo dovoljno za prolazak dalje.

Čaba Silađi je kvalifikacije u kategoriji 50 metara prsnim stilom završio sa četvrtim najboljim vremenom – 27,12, a njegova šesta grupa je bila ubjedljivo i najbrža, te se čak trojica nalaze na prva četiri mjesta u generalnom plasmanu.

Anja Crevar je kvalifikacije u disciplini na 200 metara mješovitim stilom isplivala u vremenu 2:14,29 što je bilo dovoljno da izbori polufinale sa desetim rezultatom.

Vuk Čelić je plivao u prvoj kvalifikacionoj grupi na 800 metara slobodnim stilom i sa vremenom 7:56,58 završio trku na drugoj poziciji. Ovim vremenom je došao do ličnog rekorda u olipmijskim bazenima i po prvi put u karijeri plivao ispod osam minuta, ali nije uspio da nađe svoje mjesto u polufinalu, piše Blic.

Silađi će nastupati u prvom polufinalu koje je na programu u utorak od 18:18, dok će polufinale u kom će plivati Crevarova početi 21 minut kasnije.

Blic

  • Objavljeno u Sport
Više...

Web narudžba donosi uštedu

Ukoliko ste u potrazi za novim telefonom, m:tel vam iz svoje bogate ponude uređaja preporučuje dva odlična modela, HTC Desire 12 i LG K8.

HTC Desire 12 je modernog i elegantnog dizajna sa tankim okvirom i reflektivnom površinom koja uz dinamične boje stvara jedinstven stil. Ovaj kvalitetni telefon ima ekran velike površine ali je dovoljno lagan za ugodno držanje i jednostavno rukovanje. Krase ga odlične kamere sa kojima ćete dobiti lijepe i živopisne fotografije jasnih detalja.

Veličina ekrana je 5,5 inča, kamere su od 13 i 5 MP a HTC desire 12 dolazi sa 3 GB RAM i 32 GB interne memorije uz dovoljan kapacitet baterije za dugotrajan rad.
Ukoliko odlični HTC Desire 12 telefon uz tarifni model Pretplata: M naručite putem web shop-a, dobićete ga po akcijskoj cijeni koju ne trebate propustiti.
Tu je svakako i LG K8 kao odličan izbor za sve koji tek ulaze u svijet mobilnih telefona. Uređaj u svemu posjeduje solidne perfomanse i ima jedan od najboljih odnosa kvaliteta i cijene.

Dizajn telefona je privlačan, posjeduje zakrivljeni ekran, kvalitetno metalno kućište i zanimiljivu poleđinu napravljenu od teksture, pa je veoma ugodan za nošenje i korišćenje. Ugrađenih 1.5 GB RAM memorije omogućiće nesmetan rad na telefonu, a na internu memoriju od 16 GB smjestićete svu omiljenu muziku, fotografije i video snimke.

LG K8 se posebno ističe potpuno opremljenom glavnom kamerom od 13 MP sa LED blicem i automatskim fokusom koja briljantno bilježi najbolje trenutke.

Ukoliko LG K8 kupite putem m:tel web shop-a, uz tarifne modele Pretplata: S ili Pretplata: S Net, dobićete ga po odličnoj akcijskoj cijeni.

Uživajte u Web narudžbama, akcijskim cijenama i odličnim telefonima iz ponude kompanije m:tel.

Za više informacija pozovite kontakt centar 0800 50 000, a za web narudžbe posjetite www.mtel.ba .

m:tel – imate prijatelje!

  • Objavljeno u Promo
Više...

Tramp prijeti državama koje sarađuju s Iranom

Ko god sarađuje sa Iranom, neće sarađivati sa SAD, poručio je američki predsjednik Donald Tramp.

On je na svom Twitter nalogu napisao da su sankcije Iranu "najgore sankcije ikad uvedene".

"U novembru će dostići još jedan nivo. Ko god sarađuje sa Iranom, neće sarađivati sa SAD. Samo tražim mir u svijetu, ništa više!", napisao je Tramp.

Sankcijama SAD Teheranu, koje su noćas stupile na snagu, pogođeni su razni sektori, a planirane su dodatne kaznene mjere koje će pogoditi iransku trgovinu naftom.

Drugi dio sankcija biće uveden 5. novembra i zahvatiće iranski energetski i transportni sektor, trgovinu naftom i transakcije stranih institucija u Centralnoj banci Irana.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Vučić: Nema lakog rješenja za Kosovo

Rješenje problema Kosova i Metohije nam je neophodno i to što prije, iz više razloga, rekao je danas predsjednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija postizanje rješenja ne vidi kao pobjedu, već kao budućnost.

Vučić je u obraćanju javnosti istakao da nam rješenje treba da bi obezbijedili dugotrajan mir Srba i Albanaca, sigurnosti naših građana, prostor za dalji ekonomski razvoj i popravljanje demografske slike.

Predsjednik Srbije je rekao da nema lakog, jednostavnog, niti bezbolnog rješenja pitanja Kosova i Metohije.

"Ja takvo rešenje nikada nisam obećao, niti takvog ima, izuzev za neozbiljne, neodgovorne i površne ljude", rekao je Vučić.

Podsjetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nije, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština, zbog čega ne možemo da uživamo prava predviđena Briselskim sporazumom i implementacionim planom, a koja proizlaze iz ovlašćenja ZSO.

Dva su, kaže, moguća puta: da Srbi sami to preduzmu, protiv čega inače nema razumnih argumenata, ali je opasnost jednostrana reakcija Prištine, što bi mnogi u svijetu jedva dočekali, jer bi to bio uvod za konačni "obračun" Prištine sa sjeverom KiM i da mimo volje Srba, uprkos sporazumu s NATO, uđu na sjever i preuzmu kontrolu nad vitalnim resursima.

"Nastavićemo zato da se borimo da dobijemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo", rekao je Vučić.

Istakao je da će pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnoj zajednici, insistirati na svojim pravima i birati trenutak za poteze koji će garantovati mir, stabilnost i bezbjednost građana.

"Zato ćemo nastaviti rad sa Srpskom listom i našim narodom i znati kako da dođemo do ostavrenja svojih prava", kaže Vučić.

Najavio je da će insistirati na odnosu prema SPC i formiranju zaštićenih zona.

"Bavićemo se i pitanjem imovine: privatne i lične imovine Srba na KiM, imovine SPC, imovine u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih izvan KiM, te državne i društvene imovine na teritoriji Kosova i Metohije", dodao je predsjednik Srbije.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Kontrola subjekata sa velikim požarnim opterećenjem

Republička inspekcija za zaštitu od požara u ovoj godini izvršila je ukupno 680 kontrola, a posebna pažnja usmjerena je na privredne subjekte sa velikim požarnim opterećenjem, kao što su rafinerije, termoelektrane i drugi proizvodni objekti.

Takođe, permanentno se vrši kontrola javnih objekata u kojima radi ili boravi veći broj ljudi, kao što su trgovački centri, sportski, kulturni, ugostiteljski objekti, zdravstvene ustanove, vaspitno-obrazovne ustanove…

U 218 slučajeva utvrđeno je da subjekti nisu redovno sprovodili sve propisane mjere zaštite od požara, te su inspektori donijeli 222 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdali 20 prekršajnih naloga.

– U ovoj oblasti nadzora izražen je problem kontrole stambenih objekata kod kojih nisu formirane zajednice etažnih vlasnika, kao i kontrole ispravnosti električnih instalacija i nepostojanja gromobranskih instalacija kod individualnih stambenih objekata, gdje su najčešći uzrok požara upravo oštećenja na električnim instalacijama – saopštili su iz Inspektorata RS.

Dolaskom topolijeg vremena i povećanjem rizika od požara, republička inspekcija za zaštitu od požara u saradnji sa šumarskom inspekcijom vrši preventivni obilazak opština, šumskih uprava i gazdinstava.

Cilj preventivnog nadzora je sagledavanje tehničke opremljenosti i nivoa organizacije zaštite i spremnosti za gašenje šumskih požara.

srpskainfo.com

Više...

CIK ovjerio izborne liste

Centralna izborna komisija BiH (CIK) ovjerila je redovne kandidatske liste za sve nivoe na predstojećim Opštim izborima.

Ovjereno je blizu 800 kandidatskih listi, među kojima će građani na izborima moći birati kandidate za sve nivoe vlasti.

S obzirom na to da je istekao rok za podnošenje žalbi, CIK je zvanično objavio sve liste koje zadovoljavaju uslove za učešće na izborima 7. oktobra.

Kompletnu listu svih kandidata možete pogledati na OVOM LINKU (pdf).

Do 8. avgusta je rok da se podnesu kompenzacione liste, a CIK će imati rok do 23. avgusta da ih ovjeri, nakon čega će javnosti biti poznato koga su to stranke postavile na komepenzacione liste koje brojnim kandidatima znače i siguran izbor u skupštine i parlamente.

mondo.ba

Više...

Kaliforniju zahvatio najveći požar u istoriji

Vatra koja bukti sjeverno od San Franciska prerasla je najveći požar u istoriji Kalifornije.

Dva šumska požara na sjeveru te američke države brzo se šire zbog suve vegetacije i toplog vremena sa jakim vetrom, i pretvaraju se u jednu vatrenu stihiju u kojoj je do sada izgorjelo 75 kuća, a hiljade ljudi je evakuisano, prenosi Rojters.

Kalifornija se bori sa ukupno 18 požara koje gasi oko 14.000 vatrogasaca, više stotina vojnika, kao i dobrovoljci, avionima, vozilima i drugom mehanizacijom, navodi AP.

U požarima je prethodnih dana izgorelo na hiljade kvadratnih kilometara što je prostor veličine Los Anđelesa.

Vatrogasci ne mogu da opkole dva velika požara kod San Franciska, naročito zato što vatrogasne ekipe u tom području gase paralelno još 17 drugih požara.

Troškovi gašenja požara u Kaliforniji su se više nego utrostručili, sa 242 miliona dolara 2013. godine, na 773 miliona dolara ove fiskalne godine, navode nadležni.

Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država. Najmanje tri savezne države angažovale su pomoć pripadnika Nacionalne garde, a u naporima gašenja požara učestvuje i pet vojnih aviona.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...
Priključi se za RSS feed