Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: nedjelja, 02 Septembar 2018 - Istinito.com

Mej: Nema ublažavanja plana za Bregzit

Britanski premijer Tereza Mej izjavila je da tokom pregovora sa EU neće dozvoliti da na nju bude vršen pritisak da “ublaži” plan za Bregzit.

Mejova je u tekstu za dnevnik “Sandej Telegraf” upozorila da neće “popustiti” pred onima koji traže održavanje drugog referenduma o sporazumu o izlasku Britanije iz EU.

Prema njenim riječima, to bi bila “velika izdaja britanske demokratije i povjerenja”.

Britanski premijer ističe da su predstojeći mjeseci od “kritične važnosti za oblikovanje budućnosti Britanije”, te da je ona zauzela jasan stav prema “svom zadatku ispunjenja demokratske odluke britanskog naroda”.

Organizacija “Glas naroda” i nekoliko stranačkih grupa, uključujući i nekoliko poslanika, traže održavanje referenduma o konačnom sporazumu o Bregzitu.

Velika Britanija je na putu da izađe iz članstva EU 29. marta, a Vlada je prethodno odbacivala mogućnost održavanja novog referenduma.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Najskuplji prometovani stan u RS 340.000 KM

Za šest mjeseci ove godine u Republici Srpskoj je prometovana su ukupno 1.043 stana, a najskuplji, koji se nalazi u Banjaluci, koštao je 340.459 KM.

Prema podacima Registra cijena nepokretnosti RS, riječ je o stanu površine 135 kvadratnih metara, sa tri garažna mjesta i podrumom.

– S druge strane, cijena najskupljeg prometovanog stana u Srpskoj po metru kvadratnom je iznosila 2.789 KM, a riječ je o nekretnini površina 86 kvadratnih metara. Najskuplji stan koji je prošle godine prodat u Srpskoj koštao je 631.000 KM, i takođe se nalazi u Banjaluci – podaci su iz Registra cijena nepokretnosti RS.

U agencijama za prodaju nekretnina kažu da je situacija sa nekretninama povoljnija u većim gradovima, dok u manjim opštinama uglavnom stagnira. Tako u najvećem gradu Srpske konstantno raste tražnja za stanovima, samim tim i prodaja, kao i cijena.

– Za samo godinu dana sanovi su u Banjaluci poskupeli za oko 200 maraka po kvadratu i sada se u novogradnji mogu naći od 2.300 pa i do 3.000 po kvadratu, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti zgrade – objašnjavaju u agencijama za prodaju nekretnina.

Analiza Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da je broj prodatih završenih novih stanova u RS u drugom tromjesečju ove godine za dva odsto manji u odnosu na isti period lane.

– Korisna površina prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2018, u poređenju sa drugim tromjesečjem 2017, veća je za 8,2 odsto. Prosječna cijena prodatih novih stanova u ovom periodu viša je za 12,7 odsto – pokazuje analiza ovog zavoda.

Takođe, broj predviđenih stanova za gradnju u drugom tromjesečju 2018, u odnosu na isti period lane, veći je za 31 odsto, dok je broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju porastao za 14,5 odsto.

Poslovni promet pola miliona KM

Najskuplja kuća koja je ove godine prometovana u Srpskoj košta 1,1 milion KM, a riječ je o nekretnini površine 203 metra kvadrata i zemljištem uz objekat površine 309 kvadrata. Najskuplji prometovani poslovni prostor u Srpskoj koštao je pola miliona KM.

Najviše para za nepokretnosti ove godine potrošeno je u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu, saopšteno je iz RUGIP-a. Od ukupnog broja prometovanih stanova, kao vlasnici u katastarske evidencije RUGIPP-a u 57 odsto slučajeva upisani muškarci, a u 43 odsto slučajeva žene.

U pomenutom registru u prvoj polovini ove godine na teritoriji cijele Srpske ukupno je registrovano 3.346 kupoprodajnih ugovora, koji su bili predmet upisa prava vlasništva. Prema ugovorima, ukupno je prometovano 6.168 nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od skoro 151,5 miliona KM.

srpskainfo.com

Više...

Dodik sa ruskim piscima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom ruskih pisaca i umjetnika.

Predsjednik Republike je ukazao na značaj ruske kulture uopšte, posebno književnosti koja je ostavila neizbrisiv trag i u srpskom narodu i njegovoj kulturi.

Dodik je rekao da Republika Srpska doživljava Rusiju kao bratsku i prijateljsku zemlju, naglasivši da je dolazak delegacije ruskih pisaca u Republiku Srpsku još jedna potvrda toga.

Osveštanje temelja rusko-srpskog kulturnog centra, koji predstavlja još jedan dokaz povezanosti srpskog i ruskog naroda, bila je jedna od tema današnjeg sastanka – saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

srpskainfo.com

Više...

Napad na novinare treba tretirati kao napad na službena lica

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko godina napravila prijedlog kako bi trebao glasiti članak u Krivičnom zakonu FBiH kojim bi bili sankcionirani svi napadi na novinare u vrijeme vršenja njihove dužnosti – kazala je članica te komsije i advokatica Nada Dalipagić.

Dodala je da je predložena kazna za takav napad bila kao kazna za napad na inspektore u vršenju službene dužnosti.

– Smatram da bi to zaista doprinijelo isključivoj zaštiti novinara u svakom slučaju i ja sam odavno već zagovornik te ideje da se to unese u Krivični zakon kako bi se sankcionirali takvih napadi – kazala je Dalipagić.

Naglasila je da osuđuje svako nasilje, a posebno napade na novinare, jer su, prema njenom mišljenju, novinari u sličnoj situaciji kao što su i advokati – nosioci svog samostalnog posla.

– Kako bi se dalje moglo doprinijeti što boljem rješavanju svih slučajeva, isključiva odogovornost je na Tužilaštvu. Na temelju Zakona o krivičnom postupku istragu provodi Tužilaštvo, potrebno je provesti sveobuhvatnu istragu, podići optužnicu protiv napadača i adekvatno ih kazniti i to objaviti, što to doprinijelo boljoj zaštiti novinara – kazala je Dalipagić.

Miodrag Živanović, profesor Univerziteta u Banjaluci, koji je takođe član Žalbene komisije Vijeća za štampu, smatra da bi trebalo donijeti zakon koji bi novinare tretirao kao službene osobe.

– Moguće je to pravno riješiti, a teže pitanje će biti je li to moguće i ako bi se riješilo pravno, nekim aktom uopće provoditi. Mi smo takva zemlja, takvo društvo koje šta god napiše na papir, jednostavno ne provodi – kazao je Živanović.

On je naglasio kako postoje i drugačiji napadi na novinare osim fizičkih, pa čak i ubistava.

– Postoje i drugačiji načini napada na novinare, a riječ je o tome da se životi novinara u svakodnevici često uništavaju snagom ili htijenjima brutalne politike. Novinari dobijaju često i otkaze, budu protjerivani sa svojih radnih mjesta, iz redakcija. To je, takođe, opasno – kazao je Živanović, dodajući kako se mora iznaći pravno rješenje za zaštitu novinara.

Agencije

Više...

Obnova banjalučkih škola pred novu školsku godinu

U susret početku nove školske godine, Grad Banjaluka, u saradnji sa Republikom i Razvojnim programom UN-a (UNDP), te Vladom Bugarske, obezbijedio je oko 1,9 miliona KM za rekonstrukciju 19 osnovnih i srednjih škola na gradskom i prigradskom području, navode u Gradskoj upravi.

Prema podacima gradskih službi, ovogodišnjim planom obnove obuhvaćeno je 17 osnovnih i dvije srednje škole – Elektrotehnička i Tehnička škola.

Kako navode najveća pojedinačna investicija odnosi se na rekonstrukciju Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku gdje je uloženo nešto više od milion maraka. Na objektu ove škole u potpunosti će biti proveden projekat energetske efikasnosti, odnosno biće izrađena fasada i zamijenjena kompletna stolarija.

Roditelji su zadovoljni što će djeca konačno boraviti u boljim uslovima, te željno isčekuju da radovi budu završeni kako bi školarci nesmetano mogla boraviti u školama. Ima i onih koje to pomalo brine.

– Škola počinje u septembru, a radovi završavaju u oktobru, tako da ne znam da li se škola sprema pred polazak djece ili pred izbore. Svaka čast svima koji su se odlučili da krenu sa ovom akcijom, ali bojim se da je ne bi ni bilo da nije izbora i čuvenog presijecanja vrpci – kaže majka jednog učenika sedmog razred, Sandra, koja je srećna zbog obnova škole, ali uplašena što će djeca na nastavu preko iskopanih kružnih tokova i ispod skela.

U gradu kažu da je veći dio škola već završen, ali da neki zbog papirologije tek sada počinju.

srpskainfo.com

– Najveći dio radova izveden je tokom ljetnjeg raspusta, dok se rekonstrukcija pojedinih škola, zbog dugog procesa javnih nabavki i dinamike radova, nastavlja ili tek počinje u narednim danima – navode u Gradskoj upravi.

Više...

Sarajevo: Tijelo muškarca pronađeno u Miljacki

Pripadnici policije izvukli su jutros iz Miljacke tijelo nepoznatog muškarca, koje je pronađeno nakon dojave građana, potvrdio je dežurni operativni MUP-a Kantona Sarajevo.

"Oko 8.25 časova primili smo dojavu građana da u koritu rijeke Miljacke na području Bentbaše pluta tijelo, koje je izvučeno u 9.25", rekao je dežurni operativni.

On je dodao da će tijelo biti prevezeno u prosekturu Bare gdje će biti urađena odbukcija i utvrđen identitet.

Agencije

Više...
Priključi se za RSS feed