Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: srijeda, 05 Septembar 2018 - Istinito.com

Novinari traže kvalitetniji zakon o medijima u RS

U Banjaluci je danas održan okrugli sto na temu "Nezavisni mediji i zakon o medijima u RS" koji predstavlja nastavak kampanje javnog zagovaranja novog zakona o medijima u Republici Srpskoj koju provode Centar za slobodno novinarstvo (CESNO) iz Banjaluke i magazin "Faktor" uz podršku CPCD i USAID.

U uvodnoj riječi predsjednik CESNO Željko Raljić je podsjetio da postojeći Zakon o javnom informisanju RS nije mijenjan duže od 20 godina, da je zastario i manjkav, kao i da se u potpunosti ne primjenjuje, što otvara niz problema u radu novinara i medija.

- Novinari ne žele da budu zaštićeni kao bijeli medvjedi i da ne odgovaraju pred zakonom za svoje postupke u profesionalnom radu. To bi bio veliki problem poput onog u pravosuđu, jer su sudije i tužioci prezaštićeni zakonima o sudovima i tužilaštvina Republike Srpske, zbog čega se i ponašaju kao država u državi. Mi samo želimo da se na kvalitetan način regulišu statusna pitanja novinara i medija, rekao je Raljić.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka (BHN), Siniša Vukelić istakao je da je novinarska zajednica ljuta na sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj jer nisu učinili ništa da omoguće normalan rad novinara i medija.

- Godinama novinarska zajednica zagovara zakone, ali osim deklarativne podrške niko nije nista uradio. U RS nikad nije uređen do kraja Zakon o slobodi pristupa informacijama, jer je potrebno utvrditi kazne za prikrivanje infomacija, skratiti rokove i definisati šta je poslovna tajna, rekao je Vukelić i dodao da je Zakon o slobodi pristupa informacijama usvojen pod pritiskom međunarodne zajednice i na tome se stalo, kao i zakon o kleveti.

Vukelić je iznio i stav da Republici Srpskoj treba institucija povjerenika za informacije od javnog značaja, koja bi bila značajna podrška u radu novinara i bržem pristupu informacijama. Takođe, smatra i da bi trebalo uvesti ombudsmana za medije, a da bi sudovi u parničnom postupku po tužbama za klevetu trebalo da angažuju i vještake za medije.

Advokat Jovana Kisin u svom izlaganju je naglasila da mnogi problemi u radu novinara i medija postoje upravo zbog toga što ta oblast nije kvalitetno uređena zakonom.

- Sve se moze regulisati, propisati i definisati kada je riječ o osnivanju i radu medija i novinara. Ako se dobije pažnja predstavnika vlasti, sve se to može ozakoniti. To je možda sporedna stvar, ali sistem uređivanja unutar profesije se može regulisati i na način da to bude poglavlje u zakonu, ili da se delegira nekom pravnom tijelu koje bi to sve objedinilo, smatra Kisin.

Ona je navela primjere uz srosnih zakona u zemljama regiona, gdje su mediji i novinari u krivično-pravnom pogledu mnogo bolje zaštićeni nego u RS.

Zamjenik predsjednika Zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini RS i poslanik PDP Perica Bundalo, rekao je da veliki broj zakona u Parlament stiže po hitnoj proceduri i da se izmjenama zakona pristupa neozbiljno.

- Čini se da se to usvoji da bi se nešto uradilo na brzinu, a kasnije, ako ga neko dovede pod znak pitanja, taj zakon padne na Ustavnom sudu. Predložite nacrt zakona o medijima i podržaćemo ga, rekao je Bundalo.

Na okruglom stolu je zaključeno da će se u pripremi nacrta zakona o medijima koja slijedi u narednom periodu, koristiti pozitivna iskustva zemalja regije i EU, uz uvažavanje postojećek zakonodavstvba BiH i RS, kao i međunarodnih konvencija.

Više...

Davor Dragičević: Sutra prijave za laži izrečene na RTRS

Nema ni zločinaca, ni istine ni pravde, za 30 dana ću doći kod tebe sine moj i ostati, poručio je Davor Dragičević sa banjalučkog Trga na kojem se ponovo okupio veliki broj građana kako bi pružili podršku ogorčenom ocu.

Davor je otkrio da će sutra ujutro biti pred zgradom RTRS-a nakon toga podnijeti prijave zbog laži koje je ova televizija objavila na dan velikog skupa u julu ove godine.

– Ako nema spokoja duši mom Davidu, ako prozivaju sve nas i dan danas neka ne bude ni mira za vlast – istakao je ogorčeni otac.

Ponovio je da 5. oktobra spušta ruku i da sve što se bude događalo nakon toga odgovornost snose predsjednik RS, premijerka, MUP RS, tužilaštvo i drugi.

– Vi ste ti koji rušite RS, vi ste zločinci i ubice Davida i ostale djece, a previše ih ima, vi ćete snositi odgovornost. Slobodno neka me napadnu i “kornjače” i specijala i dasteri slobodno neka me napadnu, David se nije mogao odbraniti, ali grupa Pravda za Davida i ja hoćemo – galamio je otac sa glavnog banjalučkog Trga.

Uz Suzanu i Davora i grupu Pravda za Davida građani stoje 164 dana, a danas su redom dolazili za mikrofon i navodili svoje razloge zbog kojih su sve vrijeme tu.

Među razlozima koje su građani navodili su stanje društva bez demokratije i istine. Među okupljenima su bili i borci Vojske RS.

– Ovdje ne stoje oni koji su švercovali već oni koji su se borili na prvoj liniji. Za par dana će nas biti i više. Mi nismo teroristi, već smo se borili na prvoj liniji – poručili su borci.

Kao razlozi su navedeni i da nema veće časti nego postradati za istinu i pravdu.

– Nije čovjek koji okreće glavu od ovog zločina. Ne damo djecu – riječi su jedne Banjalučanke.

srpskainfo.com

Više...

Ðuriću onemogućen ulazak na Kosovo

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Ðuriću danas popodne nije dozvoljen ulazak na KiM, što je, kako ističe Ðurić, skandalozan potez Prištine.

Ðurić je nešto posle 15. 00 časova vraćen sa administrativnog prelaza, iako je njegova posjeta, kako ističu u Kancelariji za KiM, "uredno najavljena".

Za Ðurića je riječ o skandaloznom potezu Prištine:

"Ovo je skandalozna odluka Prištine, protivna svim sporazumima i elementarnim principima slobode kretanja", ocijenio je Ðurić u izjavi za Tanjug.

On je rekao da će odmah po povratku u Beograd i nakon konsultacija sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, obavjestiti javnost o razlozima za taj i sve druge pritiske i ucjene, kojima je srpska strana bila izložena danas i prethodnih dana, zbog, kako je istakao, nespremnosti da prihvatimo odluke Prištine koje bi bile direktno protiv srpskih interesa.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Čepurin: Rusija nastavlja sa podrškom Srbiji oko KiM u UN

Rusija će nastaviti da pruža aktivnu i svestranu podršku Srbiji povodom Kosova i Metohije u UN i drugim međunarodnim organizacijama, poručio je ruski ambasador Aleksandar Čepurin na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Čepurin su razgovarali o saradnji dvije zemalje, budućim kontaktima najviših zvaničnika i stanju dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za odnose sa javnošću.

Vučić je ukazao na potrebu postizanja stvarnog kompromisa i trajnog rješenja u vezi sa Kosovom i Metohijom, koje ne bi ugrozilo nacionalne i državne interese Srbije.

Dvojica sagovornika su se saglasila da kontinuirani politički dijalog Srbije i Rusije doprinosi razvoju cjelokupnih odnosa na obostranu korist.

Predsjednik Srbije upoznao je ruskog ambasadora sa najnovijim, uspješnim ekonomskim pokazateljima, koji garantuju stabilan napredak srpske privrede.

On je podržao mjere koje predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin preduzima radi razvoja ruske privrede, sa nadom da će dobri politički odnosi podstaći bolje ekonomske veze Srbije i Rusije.

U razgovoru je konstatovano da postoje velike mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, poput poljoprivrede, saobraćaja, energetike, kao i u oblasti informacionih tehnologija.

Vučić i Čepurin su zaključili da bi održavanje velikog Poslovnog foruma u skorijoj budućnosti bilo od najvećeg značaja za unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Ekipa Hitne pomoći porodila ženu u vozilu

Ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo imala je danas nesvakidašnju intervenciju na lokalitetu Ilidže. 

Naime, medicinski radnici ove ustanove uspješno su obavili porođaj u vozilu Hitne pomoći.

Majka je na svijet donijela živu i zdravu djevojčicu, te su obe predate osoblju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo na dalji tretman.

srpskainfo.com

Više...

Oštetio Srpsku za više od milion maraka, osuđen na mizernu novčanu kaznu

Državljanin Slovenije Dušan Ambrožić osuđen je na mizernu novčanu kaznu od svega 9.000 maraka zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi kojom je budžet Republike Srpske oštećen za 1,14 miliona maraka, saznaje Srpskainfo.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, koje je i jedan od najznačajnijih potpisnika Sporazuma o priznanju krivice sa optuženim, uopšte nije obavezalo Ambrožića da uplati milionski iznos za koji su oštećeni fondovi i budžet Republike Srpske.

Prema Sporazumu koji je u posjedu Srpskainfo, Ambrožić je krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja u privredi počinio kao vlasnik firme „Medipharm BH“ d.o.o. Banjaluka.

– Optuženi Dušan Ambrožić, po zanimanju elektrotehničar, vlasnik preduzeća „Medipharm“ d.o.o. Banjaluka, kriv je što je tokom 2009. i 2010. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za svoje pravno lice neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava, te rezultat poslovanja – navedeno je u Sporazumu o priznanju krivice zaključenim sa tužilaštvom.

Plate i dnevnice

Ambrožić je tako troškove ličnih primanja za zaposlene radnike, na koje je trebao obračunati porez, knjižio kao lažne troškove dnevnica koje predstavljaju neoporezivo lično primanje i koje ne uključuje utvrđivanje poreske osnovice.

– Na ovaj način optuženi je pri izvršavanju poreskih obaveza uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u ukupnom iznosu od 1.139.327, 56 maraka – piše u sporazumu.

Iako je uskratio milionski iznos na ime javnih prihoda, Ambrožić je u banjalučkom Osnovnom sudu na osnovu sporazuma osuđen na 9.000 maraka novčane kazne.

Ukoliko se novčana kazna ne plati za četiri mjeseca od pravosnažnosti presude kazna će biti zamijenjena zatvorskom po „tarifi“ 100 maraka kao jedan da zatvora.

Advokat: Ništa sporno

Darko Kremenović, advokat koji je u ime optuženog zaključio Sporazum o priznanju krivice, nije želio detaljnije komentarisati ovaj slučaj.

– Ne znam otkud vam te informacije, jer odluku suda još nisam primio. Sporazum o priznanju krivice je zaključen u skladu sa zakonom i ne vidim ništa sporno u tome – rekao je advokat Kremenović.

Nakon upita, iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su potvrdili da su u junu ove godine zaključili sporazum sa Ambrožićem zbog počinjenog krivičnog djela “zloupotreba ovlašćenja u privredi”, a koji je prihvatio Osnovni sud Banjaluka.

Prinudna naplata

Iako je u ranijem periodu bilo više presuda u kojima se zahtijevala naplata, iz tužilaštva za konkretan slučaj objašnjavaju da nisu mogli postaviti imovinsko-pravni zahtjev, jer je Poreska uprava RS još 2013. godine pokrenula prinudnu naplatu.

– Poreska uprava RS, Odjeljenje za prinudnu naplatu, pravosnažnim rješenjem od 27. februara i 26. jula 2013. godine pokrenula je postupak prinudne naplate nad „Medipharm“ d.o.o. Banjaluka. Tužilaštvo u konkretnom slučaju ne može postaviti imovinsko-pravni zahtjev, jer je o istom odlučeno u postupku kod Poreske uprave RS donošenjem pravosnažnih rješenja o prinudnoj naplati – zaključili su iz OJT Banjaluka.

Odgovor iz Poreske uprave RS da li je u međuvremenu naplaćen milionski iznos od Ambrožića nismo dobili.

Provjeriti imovinu sudija i tužilaca

Pravnik Adam Šukalo smatra da novčana kazna za milionski utajeni iznos samo potvrđuje da u pravosuđu RS vlada korupcija.

– Pojedinci koji donose ovakve odluke ne mogu odgovarati krivično, a poruku koju šalju u javnost je da se slobodno može krasti i otimati od države. U narednom periodu, nakon promjene vlasti, prvo što će se raditi je ispitivanje imovine pojedinih sudija i tužilaca koja je nesrazmjerna u odnosu na njihova primanja – najavio je Šukalo.

srpskainfo.com

Više...

Keljmendi regularno dobio lična dokumenta u Zvorniku

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Arif Nanić izjavio je da je izdavanje putnih isprava i pasoša građanima BiH u isključivoj nadležnost entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, te da ova agencija samo štampa isprave.

– IDDEEA sa samim činom izdavanja pasoša nema nikakve veze. Nama dođe zahtjev građanina od nadležnog MUP-a i mi dalje sprovodimo proceduru po zakonu. Pasošku knjižicu preuzima MUP i izdaje građaninu koji je podnio zahtjev u mjestu izdavanja – rekao je Nanić.

Nanić je naglasio da su u IDDEEA lični podaci građana BiH potpuno zaštićeni, te da ne mogu biti zloupotrijebljeni, dodavši da takve podatke ima MUP i građanin koji je dobio putnu ispravu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović rekla je da je Elvis Keljmendi imao tri potjernice i da su sve obustavljene prije nego što je podnio zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata u Policijskoj upravi Zvornik.

Pojedini mediji objavili su fotografiju na kojoj se nalazi slika pasoša Elvisa Keljmedija, koju je u avgustu izdala Policijska uprava Zvornik.

Policijska uprava Zvornik saopštila je danas da je Elvis Keljmendi prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata ispunjavao sve zakonom propisane uslove, te da je provjerama utvrđeno da za njim nema aktivnih potjernica, odnosno da nije ih bilo u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Savez za pobjedu (SzP) je u današnjem saopštenju pozvao Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, da odmah odgovori ko je, kako i zašto u MUP-u Republike Srpske izdao pasoš sinu Nasera Keljmendija, Elvisu Keljmendiju kojem je zabranjen ulazak u BiH zbog najtežih krivičnih djela, odnosno trgovine narkoticima i oružjem.

-Pitamo ministra Lukača i njegovog šefa Milorada Dodika, čime su to pripadnici najveće balkanske kriminalne organizacije, narko-kartela sa Kosova zadužili Republiku Srpsku, da i pored zabrane ulaska u BiH dobiju pasoš kao da su ugledni sportisti, naučni i kulturni radnici – navodi se u saopštenju SzP.

Lukača su ujedno pitali kako je moguće da lice kojem je zabranjen ulazak u BiH, ušeta u MUP RS i dobije pasoš, umjesto da bude uhapšeno i deportovano kako nalaže zakon?

-Sada je jasno da pravljenje slučaja “Pacoli” nije ništa drugo do prikrivanje tragova u slučaju Kelmendi. Dok se javnost zabavlja Pacolijem, MUP Republike Srpske regionalne kriminalce i vođe narko- kartela tretira kao počasne građane, dijeleći im putne isprave i nudeći im utočište – saopšteno je danas iz SzP.

Savez za pobjedu je ujedno zatražio od ministra da se kako navode, konačno pojavi u javnosti i odgovori kako je Elvis Keljmendi dobio pasoš, ali i da građanima da sve odgovore u vezi pokušaja ubistva novinara Vlade Kovačevića.

Agencije

Više...

Mektić: OBA odbacila tvrdnje o prisluškivanju zvaničnika RS i Srbije

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je o navodima da Obavještajno-bezbjednosna agencija prisluškuje visoke zvaničnike Republike Srpske i Srbije razgovarao sa direktorom ove agencije Osmanom Mehmedagićem, koji je odbacio ove navode.

– Rekao je da nema govora o tome, da su to čisti spinovi, izmišljotine i da to apsolutno ne odgovara istini – rekao je Mektić u Sarajevu.

Kao odgovorne za problem u vezi sa kontrolom nad radom OBA Mektić je imenovao Parlamentarnu skupštinu BiH, navodeći da parlament već godinu, godinu i po dana nije u stanju da imenuje komisiju za nadzor koja prati zakonitost rada ove agencije.

On je dodao da je zadatak te komisije da se uvjeri da li sva lica prema kojima se na bilo koji način primjenjuju posebne mjere prate zakonito i da li se te mjere primjenjuju zakonito.

– Nelogično mi je da parlament kuka nad tom činjenicom, govori da se OBA otela kontroli, nju niko ne kontroliše, a do njih je da sjednu, da se dogovore i imenuju tu komisiju – rekao je Mektić, ocjenjujući nevjerovatnim da je parlament sebi dozvolio da nema takvu komisiju.

On je naveo da predsjedavajući Savjeta ministara nema ekskluzivna ovlaštenja kada je riječ o radu OBA.

– Ključni organ koji treba da nadzire zakonitost rada OBA je parlamentarna komisija. Ona treba da kaže kad se pojavi neki problem da li je OBA nešto zakonito ili nezakonito uradila – istakao je Mektić i ocijenio da postoji dovoljno zakonskih instrumenata za kontrolu OBA, samo da ih treba ispoštovati i primjeniti.

On kaže da u situaciji kada nema ove parlamentarne komisije zakonitost rada OBA niko ne kontroliše.

– Predsjedništvo i Savjet ministara nemaju nikakvu ingerenciju, predsjedavajući i dva zamjenika Savjeta ministara imaju savjetodavnu ulogu, samo parlament, čija komisija ne postoji, ima nadležnost da kontroliše rad OBA – rekao je Mektić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pod mjerama OBA BiH posljednjih godinu i po dana i da će uskoro predočiti javnosti operativna dokumenta u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstva Srpske i Srbije.

Agencije

Više...

Neizvjesno stanje povrijeđenih u teškom udesu kod Gradiške

Žena čiji su inicijali S.Z. (54), koja je povrijeđena u sudaru automobila i autobusa kod Gradiške, zbrinuta je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci i prevezena za Beograd, drugi pacijent S.Z. (53) je operativno zbrinut, a dalje prognoze su krajnje neizvjesne, saopšteno je iz ovog zdravstvenog centra.

Oba pacijenta juče su u politraumatizovanom stanju, sanitetskim vozilom bolnice Gradiška, dovezeni u UKC i primljeni u Kliniku za anesteziju i intenzivno liječenje.

Četiri lica, među kojima su bili i desetogodišnjak i jedanaestogodišnjak, povrijeđena su juče u sudaru automobila i autobusa na magistralnom putu Gradiška – Banjaluka, u mjestu Romanovci kod Gradiške, saopšteno je iz gradiške Policijske uprave.

Desetogodišnjaku i jedanaestogodišnjaku, koji su bili putnici u autobusu, medicinska pomoć je ukazana u Opštoj bolnici Gradiška, a povrijeđeni vozač i suvozač u automobilu prevezeni su u UKC u Banjaluci.

Saobraćajna nezgoda dogodila se juče u 18.20 časova. Autobusom “mercedes” upravljalo je lice čiji su inicijali S.R. (67) iz Banjaluke, a automobil “mercedes” vozilo je lice S.Z. (53), sa kojim je bio i suvozač S.Z. (54), oba iz Laktaša.

Uviđaj su izvršili pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška.

srpskainfo.com

Više...

Ivanić: Bolja situacija u regionu znači mirnije stanje u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da će, što bude bolja situacija u regionu, biti mirnije stanje u BiH.

Ivanić je rekao da je dobra regionalna saradnja od velikog značaja za BiH, čemu doprinosi i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Banjaluci.

Dodao je da je za BiH SEECP izuzetno važan, jer je razvijen unutar regiona, a ne prema zahtjevu Brisela ili nekog drugog.

– Od ovog sastanka mogu se očekivati pozitivni efekti, jer će biti podržani zahtjevi za brži razvoj infrastrukture da bi zemlje u regionu bile bolje povezane. Što bude bolja situacija u regionu, to će biti mirnije stanje u BiH – naveo je Ivanić.

U Banjaluci je počeo neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Process – SEECP).

Bosna i Hercegovina je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu ove godine od Republike Slovenije.

Agencije

Više...
Priključi se za RSS feed