Adam Šukalo: Laž je da postoji saglasnost oko izmjene Pravilnika

Društvo

Narodni poslanik Republike Srpske Adam Šukalo tvrdi da nije tačno da su sporne izmjene Pravilnika o visini koncesionih naknada i bankarskih garancija u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije usvojene uz saglasnost i pozitivno mišljenje svih institucija u Republici Srpskoj koje su za to nadležne.

Reagujući na saopštenje Kompanije “Enerdži fajnensing tim” /EFT/ Šukalo je upitao da li je tačno da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Srpske usvojilo i objavilo Izmjenu i dopunu Pravilnika o visini koncesionih naknada i bankarskih garancija, u kojem je koncesionare koji u svom sastavu, osim rudnika, imaju i termoelektranu oslobodilo plaćanja posebne koncesione naknade na ugalj koji služi u proizvodnji električne energije.

Šukalo je upitao i da li je tačno da se izmjenom ovog pravilnika ušlo u oblast zakonske regulative koji ne omogućava bilo kom koncesionaru da bude oslobođen plaćanja koncesione naknade.

Šukalo je napomenuo da su nadležni organi o ovome počeli da sprovode istragu.

Kompanija “Enerdži fajnensing tim” /EFT/, koja je izgradila Termoelektranu “Stanari”, saopštila je ranije danas da je Vlada Republike Srpske smanjenjem koncesione nadoknade, a zadržavanjem nadoknade za korištenje prirodnih resursa, spriječila nezakonito dupliranje nadoknada po istom osnovu.

Povodom izjave narodnog poslanika Adama Šukala u vezi sa koncesionim naknadama i Termoelektranom “Stanari”, iz EFT-a navode da se odluka Vlade Srpske ne odnosi samo na Termoelektranu “Stanari”, već važi za sve termoelektrane u Republici Srpskoj.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *