Konačno rješenje problema s grijanjem u Banjaluci ili prevara vijeka!?

Društvo

Predstavnici Grada Banjaluka i strateškog partnera, preduzeća IEE, obišli su objekat nove toplane na drvo. Najavljeno je da nova toplana definitivno počinje sa radom 1. februara, a građanima Banjaluke obećano da ću ubuduće imati grijanje 24 časa dnevno. Ipak, mnogo toga ostaje nejasno. U prvom redu – zašto hvaljenom projektu, novoj toplani, sada treba stara toplana koja je proglašena klinički mrtvom, da bi se grijao grad.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić tvrdi da je osnovni cilj formiranja preduzeća „Eko toplane Banjaluka“ d.o.o, zajedničkog projekta sa „strateškim partnerom“ kompanijom IEE, bio da se riješi višedecenijski problem gradskog grijanja u Banjaluci.

-Svake godine je prijetila opasnost da u sred zime dođe do humanitarne katastrofe i da 20 hiljada potrošača, od domaćinstva do hirurgije i vrtića ostanu bez grijanja. I drugo, da grad riješi problem najvećeg gubitaša u gradu Banjaluci koji je uspio akumulirati 90-tak miliona maraka duga, objašnjava Radojičić.

Gradonačelnik u prilog opravdanju potrebe za gradnju nove toplane na drvo navodi i podatak da je „svaka nova sezona nosila negdje između 10 i 20 miliona maraka novog duga koji više niko nije mogao da nosi i da prati, nijedna banka ni grad sam“.

Direktor „Eko toplana“ d.o.o. Borko Torbica tvrdi da je nova toplana prošla probni rad i uvjerava građane da će od 1. februara imati grijanje 24 sata dnevno.

– Glavni imperativ je rad na distributivnoj mreži u narednih 10 godina od čega je u prve tri godine cilj da se uradi kompletna automatska regulacija mreže. Investicije su milion i po maraka godišnje, direktne naše investicije u mrežu kao Eko toplana. Ponavljam Eko toplane su 51%-49% vlasništvo kompanije i grada, tvrdi Torbica, koji je i vlasnik IEE.

Torbica ne navodi na osnovu čega je uvjeren u trajnost ovog poduhvata, a na pitanje novinara o iznosu sredstava uloženih u zajednički projekat i zašto nije bilo tendera, ne odgovara. Umjesto njega, odgovara Radojičić.

-Da je ovo javna investicija u kojoj je većinski vlasnik javni sektor, mi bismo morali voditi javne nabavke koje bi trajale deset godina. Pošto je većinski vlasnik privatna kompanija, a to nam je bilo važno zbog rokova, nije zakon o javnim nabavkama onaj koji važi za javni sektor, tvrdi gradonačelnik Banjaluke.

Novinari su ostali uskraćeni i za objašnjenje o zakonitosti formiranja zajedničkog preduzeća, kao i o inosu uloženih sredstava strateškog partnera.

-Ulaganje je propisano osnivačkim aktima. To se moglo pratiti kroz prošlogodišnje komercijalne kredite koje smo dizali. Kroz kredit sa EBRD, koji smo zatvorili, učešće grada se podiže na 49 odsto, a istovremeno drugi partner mora pratiti kako bi se uvijek zadržao omjer 49 naprema 51 odsto, objašnjava Radojičić.

Ipak, podaci iz sudskog registra su precizniji, a prema njima je Grad vlasnik 47,30% kapitala nove toplane, a IEE 52,70% kapitala preduzeća „Eko toplane“ d.o.o. Zašto zaokružuju procente vlasničkog udjela, nisu objasnili.

Za ekonomskog analitičara Gorana Radivojca sporno je što će građani Banjaluke u ekonomskom smislu biti prepušteni „na milost i nemilost privatniku“.

-Mi upravo svjedočimo jednoj potpuno iracionalnoj, nevjerovatnoj situaciji, gotovo nezabilježenoj ni u bližem, širem ni u daljem okruženju, da grad svu imovinu preduzeća čiji je većinski vlasnik „de facto“ daje, poklanja na korištenje preduzeću koje je u privatnom vlasništvu. Dakle, ovdje se poklanja kako proizvodni kapacitet tako i distributivna mreža, kaže Radivojac.

Gradska opozicija tvrdi d aje na pomolu privatizacija komunalne djelatnosti grijanja Grada i da će uskoro uslijediti poslupljenja koja većina građana neće moći da plati.

-Obaveze će se akumulirati, Eko toplana će ići podsredstvom suda, sud će blokirati i plate i penzije, a nemojte isključivati blokade stanova i stambenih objekata, sve u korist eko toplane i ovog privatnog preduzetnika, koji prvo uzima staru toplanu, dvije toplane ove rejonske i naravno tržište, a dugove ostavlja gradu, kaže Milenko Jaćimović iz Odborničkog kluba „Sloboda“.

Opoziciji je nejasno i na koji način je Grad Banjaluka zaštitio svoju imovinu, jer notarski ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća nikad nije dostavljen na uvid.

Istinito saznaje da u ugovoru o osnivanju „Eko toplana“ nije precizno riješeno pitanje imovine, a da je Borko Torbica direktor preduzeća „bez ograničenja“, što znači da može raspolagati zajedničkom imovinom, pa čak je i prodati.

Zanimljivo je da se „Eko toplane“ d.o.o. pripremaju da iznajme staru Toplanu A.D. i prije zvanične odluke Skupštine akcionara, koja bi trebalo da vanredno zasjeda u ponedjeljak.

„Eko toplane“ su već pozvale radnike stare Toplane A.D. da se prijave za rad u novoj toplani i popune upitnike.
I Radojičić je potvrdio da će nova toplana imati između 50 i 60 zaposlenih.

-Dio radnika Toplane AD će preuzeti preduzeće „Eko toplane“, dio ispunjava uslove za penziju, a dio će biti tehnološki višak, rekao je Radojičić.

Za narednu sjednicu Skupštine grada, u okviru tačaka 4. i 5. su pripremljene odluke o preuzimanju grijanja u Banjaluci od strane nove toplane kao i odluke o novom tarifnom sistemu.

Gradonačelnik i većina u Skupštini grada izgleda da su već unaprijed donijeli odluku. Pitanje je šta će na sve ovo u izbornoj godini reći građani Banjaluke.

Pitanje za razmišljanje: Kako vam zvuči tvrdnja jednog od gradonačelnikovih saradnika da će ovaj projekat u prvih 20 godina donijeti profit od 136 miliona KM?

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *