Slovenci tužili BiH: Da li ćemo platiti 1,3 milijarde KM?

Društvo

Advokat Udruženja ARBITRI Armela Ramić otkrila je da se ukupna vrijednost arbitražnih postupaka koji se vode protiv BiH procjenjuje na više od 1,5 milijardi KM.

Ramić je naglasila da se spor koji nosi najveću vrijednost, “Elektrogospodarstvo Slovenije – Razvoj inžinjering protiv BiH” vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

– Vrijednost ovog postupka je približno 1,3 milijardu KM. Uskoro se očekuje odluka arbitražnog vijeća – izjavila je Ramićeva.

Protiv BiH, navela je Armela, pokrenut je još jedan veliki arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom u Vašingtonu. Naime, indijski državljani Naven Agarval i Gupta Nete, te njihova kompanija “Uša Industris” iz Nju Delhija pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH u vrijednosti od 40 miliona dolara tvrdeći da su prevareni prilikom kupovine deonica “Krajina osiguranja”.

– Bitno je istaći da je BiH potpisala Sporazumom o unapređenju i zaštiti investicija sa Indijom, a shodno tome, indijski investitori tvrde da je BiH prekršila odredbe tog sporazuma – pojasnila je ona.

Nažalost, prema njenim rečima, BiH je već izgubila jedan spor i to pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu u vrijednosti od 1 256 139 KM, koji se vodio između austrijskog Štabaga protiv BiH, odnosno Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a u vezi sa izgradnjom mosta preko Save kod Svilaja.

– Štrabag je po istom osnovu tužio i Republiku Hrvatsku, ali se Hrvatska nagodila s Austrijancima i platila je mnogo manje – navela je Armela Ramić.

Inače, arbitraža je efikasan način rješavanja sporova u kojem treća, neutralna stana, donosi odluku o rješenju spora. Arbitražna odluka ima snagu pravosnažne sudske odluke.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *