Restart: Vlast je odgovorna za egzodus mladih iz Republike Srpske

Društvo

Problem nezaposlenosti i odlaska mladih i radno sposobnih iz Republike Srpske tema je konferencije koju su danas u Narodnoj skupštini RS organizovali “Restart Srpska” i narodni poslanik Adam Šukalo. Cilj konferencije je da se javnost, prvenstveno vladajuće i opozicione političke partije, animiraju kako bi se taj problem konačno počeo rješavati.

U Restartu smatraju da zbog nebrige političara svakodnevno odlaze naši prijatelji, rodbina i poznanici, od kojih mnogi trajno napuštaju Republiku Srpsku. Predsjednik Restarta Stefan Blagić kaže da se trend odliva stanovništva može spriječiti sistemskim rješenjima i da je vlast odgovorna jer ne nudi rješenja, a trebala bi da reaguje hitno.

-U narednih 10 godina otići će još 500 hiljada ljudi. Nemamo zvanične podatke i sa Zavoda za statistiku koji je direktno odgovoran za to, samo možemo da baratmo procjenama, a procjene su da je unazad 5 godina 100 hiljada ljudi otišlo iz RS, kaže Blagić.

U Republici Srpskoj ne postoji nijedan zakonski strateški dokument koji bi zaustavio egzodus, kaže narodni poslanik Adam Šukalo. Navodi podatak da su Pošte Slovenije čak i u Republici Srpskoj objavile javni konkurs, dok kod nas odavno nema javnih konkursa. Ističe da je to samo još jedan dokaz koliko vlast ne mari za građane.

-Lakše je mladom čovjeku iz RS koji želi da bude poštar da se zaposli u Poštama Slovenije koji su raspisali javni konkurs i preko našeg zavoda za zapošljavanje, jer nemaju dovoljno tog kadra u Sloveniji, nego da bude poštar u RS, zato što Pošte RS i ostale javne institucije i firme nikada nisu raspisale javni konkurs, ističe Šukalo.

Irganizatori najavljuju da će sa ove jonferencije vladi i parlamentu Republike Srpske biti upućen poziv da se održi posebna sjecnica Narodne skupštine, kako bi se pripremile kvalitetne informacije i utvrdila strategija za borbu protiv odlaska stanovništva.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *