SzP: Radojičić vrši pritisak na sud zbog toplane

Društvo

Savez za promjene i partija “Sloboda” saopštili su da gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić “vrši pritisak na Ustavni sud Republike Srpske” time što najavljuje pozitivan ishod slučajeva koji će tek biti predmet odlučivanja, a u kojima je Grad Banjaluka strana u postupku.

– Radi se o kršenju osnovnog demokratskog principa podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu, čime gradonačelnik vrši nezapamćen pritisak na Ustavni sud Republike Srpske – navedeno je u saopštenju.

Iz Saveza za promjene tvrde da je Radojičić u izjavama “svjesno manipulisao sa nekim ranijim odlukama Ustavnog suda, prikazujući ih kao navodnu sudsku praksu, iako je riječ o potpuno drugačijim slučajevima”, čime je, kako navode, takođe, izvršio pritisak na Ustavni sud Republike Srpske.

Navodeći da je ovo “primjer napada na nezavisnost i autonomiju najviše sudske institucije u Republici Srpskoj”, iz Saveza pozivaju predsjednika Ustavnog suda da se oglasi i “stane u zaštitu institucije kojom rukovodi”.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je sinoć da je dobro što je pokrenuta inicijativa pred Ustavnim sudom u vezi sa setom odluka o grijanju Skupštine grada Banjaluka, jer taj sud i postoji da ocjenjuje ustavnost.

– Upravo smo vodeći se praksom Ustavnog suda i radili odluke o grijanju u Banjaluci. Drago mi je da se taj postupak uradi i završi kako bi se `začepila usta` svima koji pričaju razne gluposti u vezi sa tim – rekao je Radojičić.

Predstavnici gradskih odbora stranaka Saveza za promjene u Banjaluci podržali su juče tužbe protiv seta odluka o grijanju Skupštine grada Banjaluka koje su podnesene Okružnom sudu, kao i inicijativu u vezi sa ovim odlukama podnesenu Ustavnom sudu Republike Srpske, te naveli da ne postoji pravni osnov za plaćanje računa “Eko-toplani”.

Radojičić: Ispoštovane sve procedure

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je Gradska uprava izgradnjom “Eko toplane” uspjela da riješi problem grijanja u gradu i da je sve odluke u vezi sa tim donijela poštujući procedure.

Komentarišući zaključke sa okruglog stola Saveza za promjene o “Eko toplani” i grijanju u Banjaluci, Radojičić je rekao da je van pameti pozivati građane da ne plaćaju komunalne usluge, što je, kako kaže, pokušaj opstrukcije procesa.

– Građani znaju da ako ne plate račun za telefon da će im biti isključen, a ista stvar je i sa strujom, vodom i grijanjem – rekao je Radojičić.

On je naglasio da bi Banjaluka ostala bez grijanja da nije izgrađena nova “Eko toplana” i da bi u tom slučaju nastala humanitarna katastrofa.

– Bez grijanja bi ostalo 20.000 korisnika i ovo je bio hrabar i neminovan potez – rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *