Gradiška: Sava prešla kotu vanredne odbrane od poplava

Društvo

Vodostaj rijeke Save u Gradišci prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 62 cm i vodostaj u 15 časova iznosio je 792 cm. Slično je i u Srpcu, gdje je Sava prešla kotu redovne odbrane od poplava za 37 cm i vodostaj u 15 časova iznosio je 897 cm.

U Gradišci se Sava izlila u nebranjenom dijelu, a na odbrambenom nasipu su se pojavila klizišta. Podzemne vode i zapušeni kanali stvaraju ogromne štete u branjenom dijelu, a potopljene su oranice i dvorišta.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu i tvrde da je situacija pod kontrolom.

Usljed padavina u posljednjih 24 časa na slivu rijeka Une i Sane može se očekivati i porast istih. Vodostaji ostalih rijeka u Republici Srpskoj su u normalnim granicama.

U saopštenju Civilne zaštite navedeno je da se očekuje između 50 i 60 litara kiše u relativno kratkom intervalu, pa bi s tim u vezi lokalne zajednice, građani i nadležne službe trebalo da djeluju preventivno.

U stanju pripravnosti su i specijalizovane jedinice Republičke uprave Civilne zaštite, posebno jedinica sa pumpama velikog kapaciteta.

Na području FBiH o očekivanom rastu vodostaja Save obaviješteno je pravno lice koje je zaduženo za provođenje mjera aktivne odbrane od poplava koje se odnose na zaštitne vodne objekte.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *