Osnovan Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS

Društvo

U Domu sindikata u Banjaluci održana je Osnivačka skupština Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, kao 15. granska članica Saveza sindikata RS koju će voditi Branko Zelenović.

U novi sindikat uključile su se mnogobrojne sindikalne organizacije iz oblasti lokalne samouprave, uprave i javnih službi, koje su ranije bile u sastavu Sindikata uprave RS, i koje su odlučile da ostanu u sastavu Saveza sindikata RS kao najveće asocijacije radnika.

Za predsjednika ove grane predložena su tri kandidata i to Branko Zelenović iz Sindikalne organizacije Voda Srpske, Dragan Pajić iz opštinske uprave Derventa i Milan Pavlović iz opštinske uprave Srebrenica. Za predsjednika je izabran Branko Zelenović većinom glasova.

Branko Zelenović, novoizabrani predsjednik grane rekao je da će da radi skupa sa svojim kolegama na zaštiti radnih prava, omasovljavanju sindikata i solidarnosti njegovih članova. On je rekao da će se posebno raditi na izmjenama zakonskih rješenja koja se odnose na radnike u ovim djelatnostima, a prvenstveno izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi RS i Zakona o državnim službenicima RS, kao i posebnim kolektivnim ugovorima u ovim djelatnostima.

– Moramo da radimo svi zajedno. Ja sam samo prvi među jednakima, a zajedno sa svojim saradnicima i Savezom sindikata RS ću raditi na poboljšanju prava i interesa radnika – rekao je Zelenović.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS rekao je da će tokom ove sedmice biti podnesen zahtjev za registraciju novog sindikata, kod nadležnog ministarstva, kao i kod suda.

– Očekujemo da će rješenje o registraciji biti gotovo već sljedeće sedmice, a potom slijedi preregistracija sindikalnih organizacija. Ovaj sindikat će u okviru Saveza sindikata RS raditi u svom punom kapacitetu. Pozivamo sve članove da budu aktivni učesnici svog sindikata, da rade i predlažu, da se bore i solidarišu – rekao je Stanković.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *