Erdogan hapsi u BiH?

Društvo

Na desetine turskih državljana koji žive u BiH pod lupom su bezbjednosnih i policijskih agencija u BiH, jer su iz Turske stigli zahtjevi za njihovo izručenje.

To je zatraženo zbog sumnji da su poklonici Fetulaha Gulena, prenio je sarajevski Dnevni avaz.

Gulena turske vlasti smatraju odgovornim za posljednji pokušaj puča u Turskoj, a njegovu organizaciju nazivaju terorističkom.

Očekivanja da će BiH u potpunosti zabraniti djelovanje pristalica Gulena, izrazio je i tokom prošlosjedmične posjete Sarajevu turski premijer Binali Jildirim.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je sve više zahtjeva bh. vlastima iz Turske da se državljanima te zemlje, koje optužuju za pokušaj državnog udara, otkaže gostoprimstvo u BiH.

On je potvrdio da su nadležne policijske agencije BiH i druge službe sprovodile određene aktivnosti i prije posjete turskog premijera BiH.

“Mogu reći da postupamo već duže vrijeme, preduzimamo određene radnje, ali to je u operativnom domenu i ne mogu iznositi detalje. Jedino mogu reći da mi imamo naše zakone po kojima postupamo i uzimamo u obzir sve činjenice, bez obzira na to šta koja zemlja od nas očekuje ili traži”, kazao je Mektić.

Dnevni avaz, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su na listi osoba čije izručenje traži Turska, prvenstveno njeni državljani koji su širom BiH bili na čelu određenih firmi i obrazovnih institucija.

Neki od njih deportovani su u Tursku, a oni koji nisu, a imali su u vlasništvu firme u BiH, suočeni s različitim pritiscima masovno ih zatvaraju.

O kakvim se pritiscima radi, najbolje ilustruje slučaj obrazovnih institucija u BiH koje su dovođene u vezu s Gulenom, ističe list i dodaje da su u posljednjih nekoliko mjeseci skoro sve preimenovane i promjenile su vlasnike.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *