ATV mijenja kurs i rješava se nepodobnih novinara!

Društvo

Gledaoci “Alternativne televizije” primijetili su promjene u informativnom programu već u prvih mjesec dana nakon što je ovaj medij kupio banjalučki tajkun Slobodan Stanković. Ono što nisu mogli da vide je prava drama koja se poslije dolaska novog rukovodstva odvijala unutar ove tv kuće.

Promjena vlasnika i imenovanje novog direktora za samo mjesec dana donijeli su velike promjene u informativnom programu Alternativne televizije. Posljednji u nizu poteza novog menadžmenta to najbolje dokazuje. Od ove subote na programu više neće biti sve popularnije emisije “Samo vas posmatram”, autora i urednika Slaviše Bajića. Kako nezvanično saznajemo, Bajić je obaviješten da se emisija “za sada ukida” bez detaljnijeg obrazloženja takvog poteza.

I poslednjih nekoliko epizoda “Samo vas posmatram” su, kako tvrde naši izvori iz ATV, bile “na ledu”. U jednom slučaju, samo sat vremena prije emitovanja, a po nalogu direktora Vedrana Škore, iz već pripremljene emisije, bez znanja i saglasnosti urednika emisije, izbačeni su neki “osjetljivi” dijelovi.

Bajiceva emisija nakon 22 izdanja je skinuta s programa, a na ATV se vratio Igor Požgaj sa ranijim projektom “Heroji”. Najavljeno je da ce Požgaj podsjetiti na sudbine aktera te emisije koja je emitovana na RTRS-u prije desetak godina.

U informativnoj redakciji kadrovske promjene su se desile odmah po imenovanju Vedrana Škore za direktora. Prvi potez, prvog radnog dana novog direktora, 5. marta, bio je smjena glavnog urednika informativnog programa Vlatka Vukotića i šefa Deska, Rajne Radosavljević. Smjeni je, kako saznajemo, prethodio Škorin sukob sa prvim ljudima informativne redakcije.

Naime, Škoro je, već u petak, 2. marta, nekoliko sati nakon imenovanja, insistirao na izmjenama u najavama vijesti u ecentralnoj informativnoj emisiji “Vijesti” u 19.00, što Radosavljević i Vukotić nisu dozvolili.

Vedran Škoro je tražio da se prvo objavi da je on imenovan za novog direktora, a tek potom da je Nataša Tešanović razriješena sa te dužnosti i da nakon 20 godina više nije na čelu ATV. Sporna mu je bila čak i ilustracija te vijesti!

Iako je od njega zatraženo pismeno obrazloženje za intervenciju i miješanje u uređivačku politiku, Škoro je, pozivajući se na interni pravilnik, desetak minuta nakon početka vijesti upao u režiju ATV i pod prijetnjom suspenzije naredio realizatoru da iz “Vijesti” izbaci po njemu sporan sadržaj.

Vukotić i Radosavljević su odbili da se potpišu ispod tih “Vijesti”, a već u ponedjeljak su smijenjeni, nakon čega su odlučili da više ne žele da rade na ATV.

Škoro je za urednika informativnog programa imenovao Andreu Jaglicu, nekadašnju novinarku ATV, koja sa suprugom vodi marketinšku agenciju “Re:Publika”.

U proteklih mjesec dana, prosječnom gledaocu koji je pratio informativne emisije ATV postalo je jasno da se uređivačka politika nepovratno mijenja, što potvrđuju i brojne reakcije publike na društvenim mrežama.

Najviše se negodovalo zbog ignorisanja protesta u centru Banjaluke, povodom nerazjašnjene smrti 21-godišnjeg studenta elektrotehnike Davida Dragičevića.

Vedran Škoro, urednik emisije Apostrof na Alternativnoj televiziji, imenovan je 2. marta za direktora ATV. Istovremeno je na skupštini društva, nakon što je većinski vlasnik ove medijske kuće postala firma “Integra Inženjering” iz Banjaluke, dužnosti direktora, nakon dvije decenije, razriješena Nataša Tešanović.

I njeno obraćanje gledaocima već narednog dana uklonjeno je sa portala ATV.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *