Vlast u BIH kupuje 12 tona šećera

Društvo

Institucije vlasti na svim nivoima u BiH godišnje u javnim nabavkama potroše oko tri milijarde maraka. Sudeći prema brojnim raspisanim i sklopljenim tenderima, ni ova 2018. neće biti izuzetak.

Listajući spisak roba i usluga koje institucije nabavljaju, mogu se naći tenderi vrijedi desetine hiljada maraka, ali i neke, u najmanju ruku, čudne nabavke. Tako je Služba za zajedničke poslove institucija BiH objavila kupovinu ugostiteljskog šećera procjenjene vrijednosti 20.495 KM bez PDV ili ukupno 23.979 maraka.

Budući da je cijena kilograma šećera u marketima u BiH oko dvije marke, to znači da za ove pare institucije u Sarajevu mogu da kupe 12.000 kilograma te namirnice ili 12 tona. Institucije BiH broje oko 22.000 zaposlenih.

S druge strane, čistoća u institucijama vlasti u Republici Srpskoj ima svoju cijenu. Služba za zajedničke poslove planira da za sredstva za održavanje higijene u institucijama potroši čak 374.400 KM s uračunatim porezom, za dvije godine, odnosno oko 215.000 KM godišnje.

Međutim, da bi čišćenje u zgradi Vlade RS imalo svrhu, prvo je potrebno popraviti krov koji odavno prokišnjava. Radovi na sanaciji prodora vode u Administrativnom centru, odnosno krov VIP dijela objekta Vlade, koštaće više od 52.000 maraka, koliko iznosi njihova procijenjena vrijednost. Takođe, Služba za zajedničke poslove institucija RS planira da potroši oko 35.000 KM za službena odijela, košulje i kravate zaposlenih. Istovremeno, nabavka službenih uniformi i radne odjeće u institucijama BiH koštaće oko 110.000 KM.

Ako se pitate koliiko košta da zgrade institucija vlasti noću i danju sjaju kao svemirski brod, evo odgovora. U toku je nabavka isporuke elektične energije institucijama BiH što će poreske obveznike za godinu dana koštati najmanje 1,3 miliona KM i to bez PDV, od čega će samo zgrade institucija BiH u Sarajevu i Tuzli potrošiti oko 1,2  miliona maraka struje.

Vlast u Sarajevu, ali i u Banjaluci, voli cvijeće i uređene vrtove. Nabavka hortikulturnog materijala za nivo BiH koštaće oko 30.000 KM, dok Služba predsjednika Srpske za cvijeće i cvijetne aranžmane planira da potroši oko 23.000 maraka.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske već je sklopilo važan posao. Objavljeno je obavještenje o dodjeli ugovora firmi “Autokomerc” iz Laktaša za kupovinu šest polovnih automobila. Riječ je o dva “dizelaša” i četiri “benzinca” ukupne vrijednosti 151.000 KM s uračunatim PDV.

Pomenuta kompanija je ovlašteni prodavac vozila “folksvagen” i “audi”.

 

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *