Bh. koncern tuži Volkswagen

Društvo

Koncern Prevent, iza kojeg stoji bh. porodica Hastor, i njegove firme za proizvodnju automobilskih dijelova, pripremaju tužbu “tešku” dvije milijarde evra protiv Volkswagena zbog jednostranog raskidanja ugovora.

– Tužba će biti dostavljena uskoro – rekao je za portparol Prevent grupe u čijem vlasništvu se, između ostalog, nalazi nekoliko firmi za proizvodnju automobilskih dijelova.

On je odbio da kaže o kojoj se svoti radi, ali je dodao da se ”radi o milijardama”. Njemačka štampa piše, pozivajući se na krugove u automobilskoj industriji, o dvije milijarde evra.

Jednostrano raskidanje ugovora

Prevent Volkswagenu zamjeri jednostrano raskidanje ugovora i ”svjesnu i planiranu prevaru”. U ljeto 2016. firme “ES Guss” i “Car Trim”, koje proizvode dijelove za mjenjač i presvlake za automobilska sjedišta, obustavile su isporuku dijelova najvećem njemačkom proizvođaču automobila zbog toga što je Volkswagen navodno prekršio jedan raniji ugovor. Volkswagen je, nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, ”nekoliko stotina miliona evra”, postigao sporazum s Preventom, koji je međutim prije mjesec dana poništen od strane automobilskog koncerna iz Wolfsburga.

Prevent VW sada tuži zbog jednostranog poništenja ugovora te ”planirane prevare”. Prevent smatra da je VW već 2016. prilikom sklapanja ugovora imao namjeru da poništi ovaj ugovor. U Volkswagenu se pravdaju da su 2016. bili ”ucjenom prisiljeni” na potpisivanje ugovora te da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju ”neodrživim”.

Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika iz svojih tvornica.

Index.hr

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *