Zašto Tužilaštvu treba 6 mjeseci da riješi saobraćajku u kojoj je poginula Smiljana Nikodinović!?

Društvo

Skoro šest mjeseci je prošlo od saobraćajne nesreće koja se dogodila 12. novembra 2017. godine na Zapadnom tranzitu u Banjaluci, u kojoj je smrtno stradala Smiljana Nikodinović (1980.) iz Kneževa, a da Okružno tužilaštvo Banjaluka još nije donijelo tužilačku odluku u tom predmetu.

Policijskoj upravi Banjaluka trebalo je oko mjesec dana da podnese izvještaj Okružnom tužilaštvu o ovoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovalo vozilo Audi A6, kojim je upravljao Aleksandar Dobrić (1991.) iz Gradiške.

U odgovoru na novinarski upit od 23. decembra prošle godine, Okružno javno tužilaštvo je 27. decembra odgovorilo sljedeće, ne navodeći kada je izvještaj policije tačno dostavljen:

– Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka od strane Policijske uprave Banja Luka dostavljen je izvještaj protiv Aleksandra Dobrića iz Gradiške, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 402. stav 4. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ni na jedno drugo pitanje Tužilaštvo nije odgovorilo, pravdajući se činjenicom da je istraga u toku:

– Da li je vozilo Audi A6 kojim je upravljao Dobrić registrovano na KK “Igokea” Aleksandrovac/Laktaši?

– Da li je Dobrić upravljao vozilom u alkoholisanom stanju?

– Da li je Tužilaštvo u posjedu snimaka nadzornih kamera koji su zabilježeni tokom nesreće?

Ni posljednji odgovor Tužilaštva ne daje odgovor na pitanje ko je predmetni tužilac i zašto se krije njegovo ime.

Na pitanja dostavljena Tužilaštvu 24. aprila, stigao je sljedeći odgovor:

– Navedeni predmet se nalazi u završnoj fazi istrage. U narednih mjesec dana može se očekivati donošenje konačne tužilačke odluke. Po donošenju tužilačke odluke javnost će biti obavještena.

Direktor Policije RS Darko Ćulum je na konferenciji za novinare 22. decembra rekao da su poznate sve okolnosti ove nesreće i da je policija podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu.

– Ja mogu da kažem da su sve okolnosti te saobraćajne nezgode bile razjašnjene tog momenta i nakon uviđaja. Niko nije pobjegao sa lica mjesta, znalo se tačno ko je vozio vozilo i čini mi se da je bio pod uticajem alkohola, koliko ja imam informaciju, rekao je Ćulum.

Zbog čega onda Okružnom tužilaštvu treba ovoliko vremena da riješi ovaj slučaj!?

Vozač je očito vozio u alkoholisanjom stanju, što je potvrdio i Ćulum. Nije teško pretpostaviti da je mlada žena poginula usljed velike brzine kojom se vozilo kretalo i nad kojim vozač nije imao punu kontrolu.

Aleksandar Dobrić vozio je limuzinu registrovanu na KK “Igokea”, što takođe implicira da su nezvanične tvrdnje da je on sin bliske rođake predsjednika RS Milorada Dodika – tačne.

TUŽILAŠTVO ODUGOVLAČI?

Istražni organi, policijski i tužilački, vjerovatno poučeni iskustvom u prikrivanju stvarnog krivca za saobraćajnu nesreću iz 2011. i smrt Nikole Đurovića, nisu ni pokušali da podmetnu nekog drugog kao krivca. Ovoga puta izabrali su taktiku odugovlačenja.

Šest mjeseci je mnogo i za istragu o ubistvu s predumišljajem i to bez svjedoka, a kamo li za smrt u saobraćajnoj nesreći!

Smiljana Nikodinović poginula je u noći 11/12. novembra 2017. oko 01.15 iza ponoći na banjalučkom Zapadnom tranzitu, u povratku sa druženja s prijateljima. Za volanom Audija A6 bio je Aleksandar Dobrić iz Gradiške, sin Dodikove rođake.

Postoje snimci nadzorne kamere na kojima se sve jasno vidi – način na koji je pješak poginuo i brzina kojom se vozilo kretalo.

Pokojna Smiljana je bila radnik Opštinske uprave Kneževo, planinar, ljubitelj prirode i osoba za kojom i danas žale njeni mnogobrojni prijatelji.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *