Presuda Karadžiću do kraja godine

Društvo

Pravosnažna presuda bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću trebalo bi da bude izrečena do kraja ove godine, najavio je Teodor Meron.

Na današnjoj raspravi o stanju u postupku, Karadžićev branilac Piter Robinson pitao je sudiju Merona kada se može očekivati konačna presuda, s obzirom na to da je Meron u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN naveo da će to biti do kraja 2019, a da je nedavno u Sarajevu presudu najavio do kraja ove godine.

– Ja sam u Sarajevu rekao da nam je namjera, mada to nije definitivni cilj, da presuda bude spremna do kraja 2018. – odgovorio je sudija Meron.

Haški tribunal je Karadžića (72), krajem marta 2016, osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjam i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

U žalbi, koju je obrazložio juče i prekjuče, Karadžić je zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog brojnih proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid u još sedam bosanskih opština i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Na pitanje sudije Merona kakvog je zdravlja, Karadžić je danas u sudnici rekao da mu je zdravstveno stanje “sasvim zadovoljavajuće” i da se “osjeća mnogo bolje”.

On je kazao da se od “intervencija” sudije Merona vodi “potpuna briga” o njegovom zdravlju.

Karadžić je rekao i da “u cjelini, nema prigovora” na uslove u sudskom pritvoru.

Izrazio je zadovoljstvo zato što mu je ispunjen zahtjev da dobije prenosni kompjuter, a ponovo je zatražio i da se razmotri mogućnost da ima ograničen pristup internetu.

Sudija Meron kazao je da je u toku razmatranje i Karadžićevog zahtjeva da mu se omogući komunikacija preko Skajpa.

Sljedeća rasprava o stanju u postupku protiv Karadžića, po pravilima suda, biće održana u roku od četiri mjeseca.

Karadžić je u haškom pritvoru od kraja jula 2008, kada su ga vlasti Srbije izručile Tribunal poslije hapšenja u Beogradu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *