Podnesena žalba zbog puštanja Dudakovića iz pritvora

Društvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo je žalbu Sudu BiH zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i 12 ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke te im je izrekao mjere zabrane.

Advokat generala Dudakovića Asim Crnalić pojasnio je da je Tužilaštvo BiH podnijelo žalbu zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora i donošenja mjera zabrane.

– U toj žalbi Tužilaštvo ponovo je citiralo neke presude Suda BiH i Ustavnog suda BiH, tako da ja sad moram napisati odgovor na tu žalbu – istaknuo je Crnalić, javio je BIRN-Justice Report.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *