Djeca iz Doma “Rada Vranješević” zaražena morbilama nisu životno ugrožena

Društvo

Štićenici Doma “Rada Vranješević” u Banjaluci hospitalizovanih u Klinici za infektivne bolesti zbog morbila su stabilnog zdravstvenog stanja.

Kako su potvrdili u ovoj bolnici, šestoto oboljelih štićenika se dobro oporavlja a novih slučajeva nije bilo.

Dom zdravlja Banjaluka u četvrtak je prijavio epidemiju na teritoriji grada zbog širenja morbila među štićenicima Doma “Rada Vranješević”, gdje je do petka bilo ukupno devet oboljelih.

– Od šest štićenika koji su hospitalizovani, petoro ima srednje tešku kliničku sliku, bez komplikacija, dok jedan pacijent ima upalu pluća prouzrokovanu virusom morbila. Djeca koja su izolovana u Domu imaju blagu kliničku sliku, zbog čega nije bilo potrebe za hospitalizacijom – rekli su u petak iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Napomenuli su da su u Domu sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika i zaposlenih, te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih.

Tako je 26. aprila vakcinisano ukupno 48 štićenika Doma i pojačano sprovođenje higijenskih i mjera kontrole.

Takođe, preporučeno je javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih.

Od ukupno devetoro oboljele djece, sedmoro nije bilo vakcinisano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu.

Nakon prijave svih slučajeva, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja su, u saradnji s bolnicama i Institutom, preduzele potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja epidemije.

To podrazumijeva prijave oboljenja, liječenja i izolacije oboljelih, laboratorijske potvrde, epidemiološko ispitivanje i anketiranje oboljelih, nadzor nad kontaktima, provjere vakcinalnog statusa MRP vakcinom, a zatim vakcinacije nevakcinisanih, nepotpuno vakcinisanih i lica bez podataka o vakcinalnom statusu.

Kako su naveli iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, pooštren je i sanitarno-higijenski nadzor u kolektivima za boravak djece i omladine.

Jelena Kurtinović, direktorka Centa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, rekla je da su u dogovoru s rukovodstvom Doma donijeli odluku da djeca koja pohađaju vrtiće ne dolaze u kolektiv dok se situacija ne smiri.

– Nismo dobili neke konkretne smjernice, ali imamo našeg stručnog saradnika za preventivnu zaštitu i poučeni iskustvom mi smo već sami preduzeli mjere u smislu dezinfekcije svih prostora i pojačane kontrole – rekla je Kurtinovićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, u pekat nam je rekao da nisu dobili nikakva uputstva, ali da nema informacija da je neko u školama posumnjao na morbile.

Institutu RS je do petka prijavljeno ukupno 31 oboljelo od morbila u RS.

Grip opada
Domovima zdravlja u RS se od 23. do 29. aprila prijavilo 696 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 221 lice s oboljenjem sličnim gripu, što je znatno manje u odnosu na sedmicu ranije.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravstvo RS, od 2. oktobra registrovano je 64 110 akutnih respiratornih infekcija i 23 902 oboljenja sličnih gripu.

Najveći broj pacijenata su djeca do četiri godine, te djeca od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina. Najviše ih je na području Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva, a najmanje u regiji Foče.

Frontal.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *