MUP (ne) može podnijeti tužbu za navodnu klevetu?

Društvo

Iako su iz MUP-a Srpske juče najavili podnošenje krivičnih prijava protiv Davora Dragičevića i nekoliko drugih osoba zbog neutemeljenih optužbi i svakodnevnih prozivki, Zakon jasno kaže da to ipak ne mogu da urade.

– Povodom svakodnevnih prozivki i neutemeljenih optužbi na račun rukovodstva i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a od strane Davora Dragičevića i određenih ljudi oko njega, Ministarstvo će biti prinuđeno da podnese krivične prijave – piše, između ostalog, u saopštenju koej je medijima proslijeđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, javgla Gerila.info.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su, međutim, svjesno ili slučajno ostali nedorečeni.

Zakon o zaštiti od klevete Republike Srpske je jasan i u članu 4 jasno precizira da institucije ne mogu podnositi tužbe za klevetu.

Javnim organima nije dozvoljeno da podnose tužbe za klevetu. Javni službenici mogu da podnesu tužbu samo u ličnom svojstvu, stoji u članu 4 Zakona o zaštiti od klevete.

– Zakon je upravo tako napisan da bi se spriječilo da bilo koji pojedinac iz bilo koje institucije (to ne mora biti MUP RS) zloupotrijebi instituciju ukoliko se lično osjeća predmetom klevete. Ono što svaki pojedinac, koji je zaposlen u bilo kojoj instituciji sistema, može da uradi, ukoliko se osjeća nepravedno prozvanim jeste da lično u svoje ime podnese tužbu u bilo kom slučaju – pojašnjava jedan od izvora.

Gerila.Info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *