Migranti napravili šatorsko naselje u sarajevskom parku

Društvo

U starom dijelu Sarajeva, tačno preko puta Gradske vijećnice, nedaleko od Baščaršije, nastalo je improvizovano šatorsko naselje u kojem boravi stotine ilegalnih migranata, a vlasti BiH ništa ne preduzimaju kako bi taj problem riješile, pišu sarajevski mediji.

Kako navodi “Klidž.ba”, dok se nadležni ne dogovore na koji način će riješiti taj problem, situacija kod Vijećnice se pogoršava, migranti pristižu, a građani strahuju od izbijanja bolesti, jer migranti nemaju uslove za održavanje higijene.

“Najveći problem je smještaj, nedostaju nam i šatori, sinoć su dvojica migranata spavala na otvorenom. Građani i dalje pomažu i policija je uvijek tu, dežura, nema nikakvih problema i incidenata, nekada se oni između sebe posvađaju, ali to nije ništa zabrinjavajuće”, rekla je jedna od građanki.

Portparolka sarajevskog MUP-a Suvada Kuldija rekla je da do sada nije bilo narušavanja javnog reda.

“Mišljenja građana su podijeljena. Mnogi pomažu migrantima, dok drugi osuđuju one koji to rade i zahtevaju da se ovaj problem riješi. Nema nikakvih većih problema, a svi manji incidenti koji su zabilježeni nastali su zbog njihovog međusobnog neslaganja. I kada policijski službenici izađu na teren, oni ne žele da podižu nikakve prijave”, rekla je Kuldija.

Prema podacima granične policije, od početka ove godine registrovan je ulazak više od 2.000 migranata, ali nije poznato koliko njih je ostalo u BiH, a koliko je nastavilo put prema zemljama Evropske unije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *