Apel: Spreča i Bosna nisu odvodni kanali nego nosioci života

Društvo

Od samog ekološkog akcidenta izlivanja otpadnih materija iz taložnika preduzeća “Šišedžam Soda” d.o.o. Lukavac zajedno sa ribolovcima na terenu pratimo stanje ekosistema rijeka Spreče i Bosne i svjedočimo posljedicama zagađenja ovih rijeka, poručuju iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Javnost, preduzeća i nadležne institucije treba da prestanu posmatrati ove rijeke kao odvodne kanale. Rijeke nisu isključivo masa vode za navodnjavanje, odvod otpada i izlov ribe, već i složeni ekosisitemi koji nam zbog svog normalnog funkcionisanja, koje ne shvatamo, upravo i obezbjeđuju sve što iz njih koristimo, a to je u Posavini nažalost samo šljunak i riba, i s vremena na vrijeme pejzaž pogodan za roštiljanje, stoji u saopštenju.

Naglašavaju da su ogorčeni zbog neodgovornog odnosa svih sektora društva prema ovim “otpisanim” rijekama koja su zbog upornog negativnog predstavljanja u javnosti od strane institucija, preduzeća, ali na žalost i dobrog dijela građana, unaprijed nepravdeno i neosnovano obilježene kao “zagađene i beživotne” rijeke. U sklopu riječnih ekosistema Spreče i Bosne, na potezu od Doboja do Šamca na pojedinim dionicama vodotoka i u njihovoj blizini, evidentirana su vrijedna i rijetka staništa kao što su riječni sprudovi, strme riječne obale, starače i rukavci, poplavne livade i poplavne šume, močvarno-barski kompleksi i druga staništa koja se svuda u civilizovanom svijetu izdvajaju i štite, jer nestaju i u kojima egzistiraju ugrožene, rijetke ili nacionalno i međunarodno zaštićene vrste.

Kroz njihov dosadašnji istraživački rad na donjim tokovima Bosne i Spreče evidentirali su Natura2000 staništa koja se u Evropi obavezno štite, preko 180 vrsta ptica, 40 vrsta riba od kojih su neke karakteristične za čiste vode, povratak istrijebljenog dabra, mnoga staništa vidre, skoro 200 vrsta biljaka i mnoge druge vrste i osjetljive ekosisteme na koje ova akcidentna zagađenja mogu pogubno uticati.

– Međutim, u dosadašnjem površnom i slabo medijski zastupljenom informisanju javnosti o stvarnom stepenu i vrsti zagađenja ovih vodotoka od momenta izlivanja otpadnih materija iz taložnika u Lukavcu iznose se šturi podaci o samo dva parametra zagađenja, a to su pH vrijednost i boja vode, što samo po sebi ne govori mnogo o stvarnom uticaju ovog zagađenja na vode, riblje vrste, lovnu divljač, poljoprivredno zemljište i ugrožene vrste i ekosisteme. S obzirom na naše dosadašnje zalaganje na ovom području zabrinuti smo za opstanak riječnih ekosistema u najširem kontekstu shvatanja, tako da sve naredne aktivnosti koje planiramo oko procjene uticaja ovog akcidenta, predlaganje mjera sanacije, nadoknade štete i mjera restauracije zavise od stručnih procjena stepena i vrste zagađenja voda izvršenih od strane referentnih institucija i akreditovanih laboratorija sa kojima trebamo biti upoznati kako bi zainteresovana javnost imala jasnu sliku o stvarnom uticaju ove ekološke katastrofe – dodaju iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

SrpskaCafe,com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *