Studenti iz Foče pješače pod Ostrog

Društvo

Na hodočašće u manastir Ostrog, na put dug 135 kilometara, iz Foče je pješke krenulo 12 studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta.

Stanari Studentskog doma u Foči prvi put su krenuli na poklonjenje moštima Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, a hodočašće su zajedno organizovali Studentski parlament i uprava Studentskog doma.

Inicijator akcije, student pete godine medicine Nemanja Ilić iz Trebinja, prethodnih sedam godina je, uoči 12. maja, pješačio od manastira Zavala u Hercegovini, preko Mrkonjića, rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog, i manastira Tvrdoš do manastira Ostrog.

– Moje kolege su bile zadivljene tom idejom i u saradnji sa direktorom Doma prvi put smo organizovali hodočašće. Nadam se da će ovo postati tradicija – navodi Ilić.

Grupa u kojoj je sedam djevojaka i pet momaka prvog dana pješačiće oko 30 kilometara od Foče do manastira Zagrađe, zadužbine Hercega od Svetog Save Stjepana Kosače, koji se nalazi na mjestu gdje počinje Drina.

Nakon konaka u Zagrađu, drugog dana se pješači 35 kilometara do manastira Piva, a najveće iskušenje hodočasnike očekuje trećeg dana, kada je potrebno preći oko 50 kilometara, od manastira Piva do parohijskog doma pri Crkvi Svetog Vasilija u Nikšiću.

Četvrtog dana prepješačiće oko 20 kilometara od Nikšića do manastira Ostrog, gdje će prenoćiti pod otvorenim nebom i 12. maja, na Vaslijevdan, pokloniti se čudotvornim moštima velikog svetitelja.

– Više je to psihički, nego fizički napor. Ovaj put je put ljubavi, volje, pokajanja i molitve za zdravlje – poručuje Ilić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Studentskog doma Foča Lazar Šipovac iz Nevesinja napominje da put hodočasnika “krivuda” između gradova i sela, ali da je u duhovnom smislu to uspenje na planinu ka savlađivanju sopstvenih nemoći i iskušenja.

– Nadamo se da će ovo biti pravi odmor za dušu, a umor za noge ćemo brzo zaboraviti – ističe Šipovac, student pete godine stomatologije.

Apsolvent defektologije Ana Perišić iz Rogatice kaže da je u manastiru Ostrog bila samo jednom, i to na đačkoj ekskurziji, i da odavno ima veliku želju da se pokloni moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

– Nisam se nešto posebno pripremala, ali mislim da sam spremna. Mislim da tu nije potrebna neka posebna kondicija, već samo volja – navodi Perišićeva.
Uprava Studentskog doma Foča pomogla je organizaciju hodočašća nabavkom majica sa slikom manastira Ostrog za učesnike, te prevozom hrane i stvari.

– Ovo nije prva aktivnost koju zajedno organizujemo – do sada smo podržali njihove odlaske na Sajam knjiga u Beogradu, “OK fest” na Tjentištu i “Egzit” na Jahorini, a i studenti nama pomažu u uređenju zelenih površina – objašnjava direktor Studentskog doma Srđan Drašković.

Akciju je pomoglo i nekoliko fočanskih preduzetnika i ugostitelja, koji su zajedno sa upravom Doma obezbijedili hranu za učesnike.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *