CESNO: Lukač treba da bude smijenjen zbog prijetnji i pozivanja na zakon linča!

Društvo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, u svom obraćanju narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini RS, grubo se ogriješio o zakone i Ustav Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i pokazao da ne zna šta su to građanske slobode, pravo na slobodu mišljenja i govora, navodi se u saopštenju banjalučkog Centra za slobodno novinarstvo (CESNO).

– Izjavom da zna “šta bi uradio” da neko njemu ubije sina a da institucije ne reaguju, kao i izjavom da bi pronašao svakog ko “opali čvoku” njegovom sinu, Lukač je promovisao zakon rulje i zakon linča, stavljajući sebe iznad zakona i ustava i time grubo derogirao instituciju Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog čega treba da bude smijenjen, ističe se u saopštenju CESNO.

U saopštenju se dodaje da je Lukač javno iznesenim prijetnjama krivičnim gonjenjem novinara, blogera i svim građana koji podržavaju pokret “Pravda za Davida”, izašao iz okvira svojih ingerencija, pokazujući da nema kompetencije za obavljanje posla ministra unutrašnjih poslova.

– Kompetencija je sposobnost koju pojedinac pokazuje učincima i dostignućima u svom poslu, a ministar Lukač je javno pokazao da ih nema jer se drznuo da se miješa u istragu o okolnostima smrti Davida Dragičevića, koja je po ocjenama eksperata i sudu javnosti vođena loše, ali i da javno prijeti novinarima, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je prozivanjem novinara Slobodana Vaskovića za skupštinskom govornicom i optužbama na njegov račun, ministar Dragan Lukač pokazao “da ne razumije ulogu novinara i medija u društvu, ali i da ne poznaje zakone koji tretiraju tu oblast”.

– Ako ministar Lukač smatra da su novinari ili mediji objavili neistinite činjenice u vezi sa njegovom ulogom u istrazi o slučaju Dragičević, može da ih tuži za klevetu. Da prijeti krivičnim prijavama, nema pravo i treba da snosi posljedice zbog toga! – zaključuje se u saopštenju CESNO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *