Penzijom do potrošačke korpe ni za 500 godina

Društvo

Ukoliko plate u BiH budu rasle tempom kao u prethodne dvije godine, biće potrebno preko 15 godina da jedna prosječna plata bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, navodi se u izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI).

Kažu kako je po pitanju penzija apsurdno praviti ovakve procjene, jer će ovim tempom proći više od 500 godina prije nego penzija bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe.

Prema zvaničnoj statistici, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH iznosila je 852 KM, a u Republici Srpskoj 832 KM.

“Tokom tri godine, odnosno od početka sprovođenja Reformske agende, prosječna plata u oba entiteta porasla je za pet odsto, što je dovoljan pokazatelj da životni standard raste veoma usporeno. Ovakav porast plata nije dovoljan pogotovu ako uzmemo u obzir da je i potrošačka korpa rasla za 1%, te je i dalje gotovo duplo veća od prosječne plate. Pored toga što je prosječna plata nedovoljna da se osigura pristojan životni standard, ista ukazuje i na neuređeno i rigidno tržište rada”, poručuju iz CCI.

Kažu kako je pojava siromaštva najbolnija pošast koje može zahvatiti jedno društvo, a da nedostatak materijalnih uslova za život napada čovjekovo dostojanstvo i umanjuje njegove šanse za lični razvoj.

Stoga je, smatraju, neophodno težiti ka umanjivanju i istrebljivanju siromaštva, te zbog toga ekonomske reforme moraju biti fokusirane na rast životnog standarda građana, na rast plata i penzija, te na adekvatne, fokusirane i efektivne socijalne programe.

Sa druge strane, preko tri četvrtine penzionera u zemlji ima penziju nižu od 500 KM, a dva od tri penzinera imaju primanja niža od 300 KM. “Socijalna slika društva je potpuno jasna. Vidljivo je da su kroz pet godina promjene minorne i da s obzirom na to da nema rasta penzija, obim siromaštva se ne umanjuje prijavom novih penzionera”, ocijenili su u CCI. Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle, kaže da je ekonomski rast BiH veoma spor i skroman te da se kreće od dva do tri odsto, što je zanemarivo.

“Zemlja poput naše mora pet do deset godina da ostvaruje dvocifrene stope ekonomskog rasta ako građani žele da vide značajnije povećanje plata, penzija i primanja uopšte”, kazao je on, dodajući kako je najveća odgovornost za stagnaciju u entitetskim vladama.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *