Brčko: “Markicama” do đačkih užina

Društvo

U okviru obilježavanja Sedmice Crvenog krsta, brčanska organizacija i ove godine prodavaće tzv. markice, od kojih će prihod biti usmjeren na đačke užine. Planirano je da se prihodom od markica prikupi 12 hiljada maraka, dok je ovaj projekat podržala i Vlada Distrikta Brčko sa grantom od 10 000 maraka.

– Ovako na grubo rečeno nekih 20 000 užina je planirano za ovu školsku godinu. Opet kažem to nije dovoljan broj, nažalost, djece koje su u tom stanju je više ali podržavaju nas takođe i private kompanije, javna preduzeća – rekao nam je Denis Šehanović, sekretar CKBDIH.

Dok škole odnosno nastavnička vijeća prave selekciju učenika kojima se pomenute užine prosleđuju. Ovo naravno nije jedina aktivnost Crvenog krsta, napominje Šehanović. Nedavno su sa svojim partnerima iz Norveške, te organizacijom iz Tuzle održali i kamp, koji je imao za cilj, suzbijanje vršnjačkog nasilja, ali i edukacije lokalnih volontera.

– Radimo sa Crvenim krstom Brčko distrikta još od 2009. godine. Došli smo do situcije kada smo uspjeli da ih obučimo da i oni rade dalje to isto što su naučili od nas – dodao je Juran Hovland, predstavnik Crveni krst Norveške.

– Smatram da sve što smo ovdje radili je doprinjelo jednom našem zajedničkom cilju a to je da zajedničkim snagama pokušamo da smanjimo te stope nasilja i da se zajedno izborimo za neke, za neko bolje sutra – naglasio je Marko Divković, predstavnika Crvenog krsta Tuzla.

Iz Crvenog Krsta Brčko distrikta napominju da im predstoje i projekti koje će raditi zajedno sa Italijanskom i Švajcerskom organizacijom Crvenog krsta. Kupovinom markica po cijeni od 50 feninga podržavate ovu humanu akciju Crvenog krsta.

Elta TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *