Evidentirano skoro 3500 migranata u 2018. godini!

Društvo

Od januara do danas u BiH je evidentirano skoro 3 500 migranata, što je trostruko više od ukupnog broja ovih lica u prošloj godini, rekao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Iz Službe je saopšteno da su Ujić i njegov zamjenik Mirsad Buzar upoznali ombudsmana za ljudska prava BiH Јasminku Džumhur i njene saradnike o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH.

Ujić je istakao da Služba za poslove sa strancima registruje migrante, te uzima biometrijske podatke, nastojeći da zajedno sa drugim nadležnim institucijama, uprkos otežanim okolnostima, upravlja migracijama u BiH.

On je naveo da će tokom narednih dana nadležne institucije zajedničkim djelovanjem i u koordinaciji sa najvišim instancama naći rješenja za dodatne smještajne kapacitete van urbanih dijelova gradova (Sarajevo, Bihać, Velika Kladuša) u koje bi migranti bili izmješteni.

Džumhurova je naglasila da je potrebno ostvariti što bolju saradnju između nadležnih institucija s ciljem zaštite ljudskih prava migranata koji BiH koriste samo kao tranzitno područje ka zemljama EU, ali i da se mora voditi računa o bezbjednosti građana.

Ona je dodala i da je od ključne važnosti jačanje kapaciteta nadležnih institucija kako bi se pružio adekvatan odgovor na složenu situaciju povećanog priliva migranata.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *