Banjaluka: Maturanti školi ostavljaju mural

Društvo

Učenici IV3 srednje Tehnološke škole uljepšaće zid svoje škole muralom nagrađenim na umjetničkom takmičenju EU info centra u BiH.

Talentovani maturanti odnijeli su pobjedu na takmičenju “Moj grad u EU” koje promoviše uličnu umjetnost, a nagrađena je ideja učenice Ivane Bosančić.

Žiriju se posebno dopalo kako je ova maštovita djevojka vidjela Evropsku Uniju kao ženu koja je prigrlila Banjaluku i njene ljepote, prije svega Vrbas i Kastel, simbole na koje su sugrađani najviše ponosni.

Ivana je prikazala još i drvo znanja iz kog lete knjige, kao simbol ekspanzije kulture i umjetnosti u našem gradu, a što svi priželjkuju i u okviru aktuelne banjalučke kandidature za evoropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Vrijedni maturanti uveliko rade kako bi slikom neke buduće Banjaluke “udahnuli novi život” ustanovi koju uskoro napuštaju. Mural oslikavaju na ulazu u Tehnološku školu, a ova prelijepa dobrodošlica dočekaće i sve nove generacije koje odluče da u njihovim klupama nastave obrazovanje.

Svi u školi ponosni su na đake, naročito profesorka stručnih predmeta Zvjezdana Mijatović, koja je i vodila maturante kroz ovaj projekat. Kako kaže, odlučili su da oslikaju upravo ulaz škole koji je jedini neuređen.

– Škola je renovirana poslije poplava, sve osim prednjeg dijela i hodnika, i željeli smo da ublažimo taj kontrast koji je zaista ogroman i pruža loš prvi dojam. Poslali smo više skica našeg rješenja na temu “Moj grad u EU”, a žiri je izabrao rad učenice Ivane Bosančić, koji je i po nama bio najbolji – ističe ona.

Pored prilike da oslikaju svoj rad, pobjednicima je pripala i novčana nagrada, koju će škola iskoristiti da kupi neophodan materijal za praktičnu nastavu.

– Ta finansijska injekcija nam mnogo znači, jer mi smo stručna škola i mnogo novca izdvajamo za praktičnu nastavu, kupovinu cementa, pijeska, a što košta daleko više od papira i za šta nadležni u ministarstvu nemaju sluha – zaključila je Mijatovićeva.

Ovo takmičenje je raspisano povodom obilježavanja Dana Evrope, a pored Banjalučana, nagrađeno je još dvoje umjetnika iz Brčkog i Mostara.

Plaketa i bon

EU info centar u BiH i EU kancelarije u Banjaluci, Brčko Distriktu i Mostaru su pozvali mlade kreativce da ilustruju kako vide svoj grad sutra u Evropskoj uniji i tako uljepšaju javne prostore.

Učenicima IV3 razreda Tehnološke škole danas će, kako je najavljeno, nagradu i poklon bon od 400 evra u okviru projekta “Moj grad u EU” uručiti šefica kancelarije EU u Banjaluci Aleksandra Vagner.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *