Ko je Renato Korać, vlasnik kladionice koja ima promet veći od ERS?

Društvo

Sportska kladionica iz Čitluka o kojoj bruji javnost zbog ostvarenih prihoda nalazi se na listi poreskih dužnika Federacije BiH, a njen vlasnik je blizak sa rukovodstvom HDZ BiH i Hrvatske.

Premier World Sport, koja je lani ostvarila 640 miliona KM prihoda i time iza sebe ostavila brojne monopolske javne kompanije u BiH, duguje Poreskoj upravi Federacije BiH više od 209.000 konvertibilnih maraka zaključno sa martom ove godine.

Vlasnik i direktor ove kladionice, koja se nalazi na petom mjestu po ostvarenim prihodima u BiH, je Renato Korać koji otvoreno prikazuje svoju bliskost sa predstavnicima političke partije Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskoj. Na svom instagram profilu ima i fotografiju sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović pored koje je napisao „druženje sa predsjednicom“.

Upućeni kažu da su predstavnici SDA i HDZ protekle dvije godine zategnute odnose imali upravo zbog kladionica i uopšte priređivača igara na sreću. U Federaciji BiH su predložene izmjene i dopune zakona o priređivanju igara na sreću čije odredbe su rigoroznije i podrazumijevaju veća oporezivanja, a to znači i manju dobit vlasnicima.

Predstavnici HDZ su bili protiv i nisu dali podršku većim oporezivanjima za kladionice. Inače, većina priređivača igara na srećuregistrovana je u zapadnoj Hercegovini.

Čak je prošle godine tridesetak radnika upravo sportske kladionice Premier protestovalo zbog predloženog novog zakona. Bili su uvjereni da bi tim zakonom njihova radna mesta bila ugrožena.

Epilog je da je zakon prošao u Predstavničkom domu FBiH, a u Domu naroda nije dobio potrebnu saglasnost predstavnika Hrvata pa se i dalje primenjuju stare odredbe zakona.

Komentar vlasnika kladionice iz Čitluka nismo dobili.

Godišnji promet 1,6 milijardi KM

Po pisanju federalnih medija, 13 priređivača igara na sreću, su po osnovu sportskog i RNG klađenja ostvarili više od 1,6 milijardi KM što je tri puta više nego u 2015. godini kada je promet iznosio oko 598 miliona.

Istovremeno, promet priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj tokom 2015. godine je bio 320 miliona maraka.

U Republici Srpskoj se svaka isplata preko 1.000 KM oporezuje sa 15 odsto. Vlada FBiH tražila je da se oporezuju svi isplaćeni dobici.

SrpskaInfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *