Inspekcija kontroliše nelegalne fotografe: Presjelo im slikanje mladenaca i matura

Društvo

U jeku maturskih i svadbenih proslava u gradu, kada mnogi građani traže fotografa koji će zabilježiti njihov momenat za pamćenje, pokrenula se i inspekcija.

Fotografisanje svadbe i izrada slika sa vjenčanja mladence košta nekoliko stotina maraka, čak i hiljadu u zavisnosti od zahtjeva, a novac za dobru sliku ne žale ni roditelji svršenih srednjoškolaca. Posljednjih godina aktuelno je unajmljivanje fotografa koji će na najbolji način ovjekovječiti sređene maturante i njihovu šetnju kroz grad. Ta stavka u kućnom budžetu košta do stotinjak maraka.

Zbog ove ekspanzije “profi slika”, u gradu se pojavilo i mnogo neregistrovanih fotografa, koji se reklamiraju i nude svoje usluge na društvenim mrežama. Dosta je među njima mladih, koji se fotografijom, kažu bave iz hobija, i ovakvi “poslići” im služe kao dodatni izvor u budžetu.

Republički inspektori provjeravaju posljednjih dana fotografe i pozivaju sve neregistrovane umjetnike. Fotografima koji su se našli “oči u oči” sa inspekcijom, poručeno je da ne mogu raditi neprijavljeno, te da moraju ozakoniti svoju djelatnost.

– Inspekcija je našla moj broj telefona preko oglasa koje sam ostavio na internetu. Fotografisanje mi nije primarni izvor zarade, ali dobro dođe svaki posao koji sklopim i to su uglavnom krštenja vikendom ili rođendani. Ipak, moraću odustati od toga, jer ne mogu prijaviti posao. Raspitao sam se, moram imati i jednog radnika, mjesečni troškovi bi mi bili veći od hiljadu maraka, a ja ne zaradim toliko u cijeloj sezoni – ispričao nam je jedan fotograf, nakon sastanka koji je imao u inspekciji.

Kako su nam potvrdili u Republičkom inspektoratu, u cilju suzbijanja obavljanja neregistrovane delatnosti pružanja usluga fotografisanja, tržišna inspekcija je na osnovu informacija i reklama objavljenih na internet stranicama i oglasima o pružanju navedenih usluga, u proteklim danima vršila pojačan nadzor lica koja nude ove usluge.

– Do sada je kontaktirano 15-ak osoba koje su pozvane da se izjasne na navode iz njihovih ponuda i upoznata sa zakonskim obavezama i načinom legalizacije svog rada. S obzirom da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire, istima je ostavljen rok da izvrše registraciju- istakla je portparol Republičke inspekcije Dušanka Makivić.

Ona podsjeća da neregistrovano obavljanje djelatnosti predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi, te će inspekcija preduzimati mjere u cilju suzbijanja sive ekonomije.

– Apelujemo na fizička lica koja pružaju ovakve vrste usluga da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije svog rada- naglasila je Makivićeva.

Registrovani fotografi još ranije su govorili da su neophodne kontrole kako bi se zaustavio rad na crno u ovoj oblasti. Tvrde da njihova nelojalna konkurencija po svadbi zna zaraditi i hiljadu KM, a državi za to ne daju ni marke poreza.

Kazne do 3.000 KM

Akciji se, bar za sada, nisu pridružili gradski inspektori. Kako su nam potvrdili u Gradskoj upravi, trenutno nije u toku nikakva akcija kontrole nelegalnog obavljanja fotografske delatnosti od strane gradske Tržišne inspekcije. Podsjetili su ipak da se kazne, za one koji fotografišu i naplaćuju te usluge, a nisu registrovani u skladu sa zakonom, kreću od hiljadu do 3.000 maraka.

SrpskaInfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *