Laž da su avio karte do Štokholma samo 19,99 EUR

Društvo

Brojni mediji su prenijeli izvještaj sa press konferencije povodom novog leta sa banjalučkog aerodroma, na kojoj je sama kompanija pogrešno predstavila cijenu budućeg leta za Stockholm.

Novinska agencija “Srna” objavila je članak u kojem najavljuje nove letove sa banjalučkog aerodroma. U članku se pored svih informcija o novim letovima i značaju istih, navodi da su predstavnici kompanije “Rajaner” pozvali građane da rezervišu let za Stokholm po cijeni od 19,99 eura. Ostali mediji su stavili fokus upravo na tu informaciju, pa su tako “Klix” i “BN” televizija donijeli naslove koji najavljuju let po cijeni od 19,99 eura.

Redakcija “Raskrinkavanja” je ubrzo nakon objave ovih izvještaja zaprimila prijavu čitatelja/ke koji je naveo da podaci o cijeni karte nisu tačni. I zaista, kada smo otišli na stranicu Ryanaira, najniža dostupna cijena za ovaj let iznosila je nešto više od 29 eura za kartu u jednom pravcu.

Nakon toga smo kontaktirali press službu kompanije “Ryanair” sa upitom o tačnoj cijeni leta Banja Luka – Stockholm. Odgovor smo dobili u ponedjeljak, 28. maja, u vidu saopštenja koje je već poslato medijima.

Kako bi proslavili, izdajemo mjesta za prodaju od 19,99 € za putovanja od Novembra, koja su dostupna za rezervaciju do nedjelje (27. maja) do ponoći. Budući da će ove nevjerojatne niske cijene biti brzo rasprodane, korisnici bi se trebali prijaviti na www.ryanair.com kako ih ne bi propustili.”

U trenutku kada smo dobili odgovor, navodna “akcija” je već bila završena – no, kako je već rečeno, cijena od 19.99 eura nije bila dostupna ni par dana ranije kada smo pristupili bookingu na njihovoj stranici.

U saopštenju je također navedeno da će karte ubrzo nestati i biti rasprodane, međutim do ovog trenutka su za prvi let, zakazan za 30. oktobar, prodane samo 2 karte:

Na drugom letu, koji je zakazan za 3. novembar, prodato je 8 karata:

Trenutne cijene letova za navedenu destinaciju provjerili smo na stranici ove kompanije. Kao što je i navedeno, let na ovoj liniji saobraćati će 2 puta sedmično – utorkom i subotom. Karta za avion koji leti utorkom košta 29,57 eura, nezavisno od toga u kom smjeru leti. Povratna karta bi tako koštala ukupno 59,1 eura ukoliko bi letjeli utorkom.

Karta za avion koji leti subotom nešto je skuplja i iznosi 42,83 eura, odnosno povratna karta košta 85,56 eura.

Ukoliko kupujete kartu za period novogodišnjih praznika, cijena je značajno veća i iznosi 73,43 eura.

Sredinom januara iduće godine cijene se ponovo smanjuju na 29 i 43 eura.

Dakle, ni u koj varijanti karta za let Banjaluka – Stockholm ne iznosi 19.99 eura kako je to najavila ova kompanija. Domaći mediji nisu jedini koji su prenijeli pogrešnu informaciju – stranica za preporuku putovanja “Travel free” također je objavila saopštenje koje su im poslali iz kompanije “Ryanair”, a koje je kao odgovor na upit dobila i redakcija “Raskrinkavanja”.

U ovom slučaju, dakle, nisu pogriješili mediji. Odnosno, mediji su prenijeli pogrešnu informaciju, ali zbog toga što ju je objavila sama kompanija “Ryanair”. Sve članke u ovoj analizi stoga ocjenjujemo kao grešku.

(Raskrinkavanje.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *