Mektić: U BiH ušlo 5.320 migranata

Društvo

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je, zaključno sa 3. junom, u BiH ušlo 5.320 migranata, da vjerovatno postoji i izvjestan broj ovih lica koja prođu kroz BiH, a da ne budu zvanično evidentirana, ali da situacija nije alarmantna.

“Nemamo nikakvu vanrednu, iznimno alarmantnu situaciju, sve se odvija u okviru institucija”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je u posljednih 15 dana smanjen broj migranata, ali da je preko vikenda zabilježeno povećanje.

“Nijedan azil još nije odobren i nema plana da im poslije tri godine damo azil”, rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, MUP Republike Srpske potvrdio je da će poslati 60 policajaca i da će policija Brčko distrikta staviti na raspolaganje 15 policajaca kao ispomoć na zaštiti granice.

“Tehnički se radi na uvođenju te policije na granicu i nadamo se da će to dati dobre rezultate”, naveo je Mektić.

Ministar bezbjednosti istakao je da nije u potpunosti zadovoljan podrškom koju Operativni štab za pitanje migracija dobija od Savjeta ministara i objasnio da se neke odluke preispituju, da se postavljaju pitanja da li je to kriza koja pogađa samo Federaciju BiH i hoće li teret preuzeti Republika Srpska.

“Ja sam za to da svi podnesemo teret ove krize”, rekao je Mektić i podsjetio da ovakva pitanja nisu postavljana prilikom migrantske krize 2014. kada je bilo procijenjeno da će migrantska ruta ići preko Bijeljine i kada je u tom gradu bilo sve spremno za prihvat migranata.

On smatra da nije moguće uticati na migrantsku rutu kroz BiH i najavljuje da će od sutra za smještaj migranata biti stavljena na raspolaganje kasarna u Hadžićima koja ima prilično veliki kapacitet.

“Vršićemo rasterećenja iz Bihaća, prilagođavaćemo naše mjere i radnje na osnovu dnevnih operativnih radnji”, kaže Mektić, podsjećajući da su u svrhu zbrinjavanja migranata stavljeni na raspolaganje objekti u Salakovcu i Delijašu.

On je najavio da će u četvrtak, 7. juna, održati sastanak sa premijerima Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona radi pronalaženja zajedničkog rješenja za ovaj kanton.

“Ovo sada u Bihaću ne funkcioniše na zadovoljavajući način, vidjećemo ima li mogućnosti za korištenje `Agrokomercovog` objekta za zbrinjavanje migranata”, dodao je Mektić.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara u vezi sa migrantskom krizom predložio da se Crvenom krstu Unsko-sanskog kantona dodijeli grant od 50.000 KM i Crvenom krstu Mostara 25.000 KM bespovratne interventne pomoći, te da Ministarstvo bezbjednosti preuzme obavezu pružanja primarne zdravstvene zaštite migrantima u Salakovcu, Unsko-sanskom kantonu i Sarajevu, ali da će odluka o tome biti donesena na sljedećoj sjednici.

Ministar bezbjednosti BiH rekao je da je jutros u razgovoru sa nadležnim komesarom EU dobio dobre vijesti u vezi sa finansijskom pomoći BiH za suočavanje sa migrantskom krizom, ali da će detalje saopštiti Evropska komisija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *