Veće akcize jačaju šverc

Društvo

Veće akcize na duvan jačaju crno tržište, pokazuju podaci. Naime, prodaja cigareta na realnom tržištu, u odnosu na 2010. godinu, smanjena je za 250 miliona kutija, ali je istovremeno skočila prodaja na crnom tržištu.

U prilog tome govori činjenica da je u prošloj godini na granici zaplijenjeno duvanskih proizvoda u vrijednosti od skoro pola miliona maraka.

– Granična policija BiH u 2016. i 2017. i evo u prvih pet mjeseci 2018. godine evidentira povećan broj otrivenih krijumčarenja bez akciznih markica. One se dovode u unutrašnjost BiH, gdje se zbog visokih cijena cigareta u legalnoj prodaji najčešće prodaju na tržnicama – istakla je Sanela Dujković, portparol Granične policije, javlja ATV.

25 hiljada kutija cigara, 31 hiljada ručno punjenih cigareta, 2,5 tone duvana i 605 kg duvana u listu su oduzeli, u različitim akcijama, Uprava za indirektno oporezivanje zajedno sa SIPA-om.

– Na velikom broju pijaca, maloprodajnih objekata nalazi tako velika količina cigareta koja je ustvari zamijenila cigarete koje bi trebale biti na realnom tržištu upućuje možda i na činjenicu da bi na prostoru BiH eventualno postojale nekakve ilegalne tvornice za proizvodnju i pakovanje ovih cigareta – istakao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

Budžet u 2009. godini je od akciza na cigarete dobio 450 miliona, a prošle godine su se prihodi udvostručili. Međutim, prihodi bi bili i veći da nije došlo do pada u prodaji akciznih markica. To što je došlo do smanjenja kupovine cigara ne znači i da su građani prestali da puše. Samo kupuju cigarete bez porijekla.

– Ono što mi koristimo priliku da svaki put apelujemo na same građane da izbjegavaju koliko god je to moguće zapravo da kupuju robu od lica koja prodaju proizvode bez porijekla zapravo iz razloga zaštite svojih prava i potrošačkih prava jer zapravo takva roba nije prošla nikakve kontrole i nemate nikakav zapravo dokaz da je ona kontrolisana niti kakav je njen sadržaj – istakla je Dušanka Makivić, portparol uprave inspekcije.

Iako je državni prihod povećan, na crnom tržištu prolaze hiljade i hljade duvanskih proizvoda nad kojim država nema nikakvu kontrolu.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *