Blažić stigao pješke iz Banjaluke u Sarajevo

Društvo

Književnik, maratonac i humanitarac Petar Blažić koji je u utorak krenuo pješke iz Banjaluke, stigao je u Sarajevo. Njegovo pješačenje ima kulturnu, humanitarnu i sportsku pozadinu, a glavni cilj je povezivanje dva grada i ljudi.

Petar je stigao na Skenderiju oko 17 sati gdje su ga dočekali građani i otac stradalog mladića Dženana Memića Muriz velikim aplauzom i s osmijehom na licu. Na sebi je imao majicu sa fotografijama mosta u Trapistima (Banjaluka), Davida Dragičevića i Dženana Memića.

“Prepješačio sam više od 200 kilometara. Išao sam preko Vlašića na uspon od 1.600 metara. Dobro sam i pješačio sam drugi dan 11 sati”, kazao je Petar.

Istakao je kako su mu opsesija mostovi, koji su simbol spajanja. Zbog toga je i njegova destinacija u Sarajevu bila most. Na pješačenje se odlučio nakon što je u Banjaluci pokrenuo nekoliko humanitarnih akcija za porodice Gajić i Salkić čije kćerke imaju Laforinu bolest. Tada je pješačio nekoliko puta od Banjaluke do Maglaja.

“Tada su se rodili novi momenti i akcije su poprimile bolji tok. Uvijek mi je bila želja da spojim Sarajevo i Banjuluku. U međuvremenu su se pojavili slučajevi David i Dženan i to je za mene bio trenutak kada sam se odlučio na ovaj put. Pokušao sam napraviti luk da se približimo ovoj zemlji, da mi ljudi budemo bliži i da sve naše želje i potrebe brže i bolje usaglašavamo putem zajedničkih mostova”, kazao je.

I ovog puta imao je baklju i cvijet koje, kako kaže, nosi 40 godina. Glavna njegova poruka građanima Sarajeva i BiH su mir, tolerancija, prijateljstvo, istina i pravda.

“Ići do kraja maratonskim putem. Ja sam pokušao pokazati da čovjek uvijek ima energije, da trebamo ostati u ovoj zemlji kao ljudi, da je gradimo atraktivnu jer ona jeste atraktivna i da ne prođu godine a da mi znakove pored puta više ne iščitavamo na maternjem jeziku”, istakao je.

Blažić je proveo 42 godine u Berlinu, a prije dvije i po godine vratio se u BiH. Od tada putuje stalno i prešao je više od 7.000 kilometara. Na svom putu uvijek je upoznavao nove ljude, a građani su ga dočekivali srdačno.

Blažić će večeras otići i do Velike aleje na Ilidži gdje će na spomen obilježju odati počast Dženanu Memiću.

(Klix.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *