Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Mektić: Nije traženo primanje imama koje Beč želi da deportuje

Mektić: Nije traženo primanje imama koje Beč želi da deportuje

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da BiH nije dobila od Austrije zahtjev za prijem imama koje Beč želi da deportuje.

-BiH od Austrije, s tim u vezi, zvanično nije dobila nikakav zahtjev za prijem nekih lica koja Beč želi da deportuje iz zemlje – rekao je Mektić kratko odgovarajući na pitanje novinara u Sarajevu nakon redovne sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nedavno je rekao da će Beč protjerati “nekoliko” imama koji su finansirani iz inostranstva i zatvoriti sedam džamija u akciji protiv “političkog islama”.

Odluka je donesena poslije istrage o fotografijama na kojima djeca u džamijama koje podržava Turska glume mrtvace i nose uniforme u prikazu bitke na Galipolju iz Prvog svjetskog rata.

Na slikama dječaci u vojnim uniformama marširaju, salutiraju i nose turske zastave. U bici na Galipolju 1915. i 1916. godine snage zapadnih saveznika poražene su u sukobu sa turskom vojskom.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je ranije da je Islamska zajednica Austrije dala saglasnost na zatvaranje sedam džamija i protjerivanje 60 od ukupno 250 imama u Austriji, među kojima je Muhamed Porča.

Galijašević je istakao da je od tih 60 imama gotovo trećina povezana sa BiH.

Agencije

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

nazad na vrh