Krupa na Vrbasu protiv izgradnje hidroelektrane

Društvo

Savjet mjesne zajednice Krupa na Vrbasu juče se zvanično izjasnio protiv planirane gradnje hidroelektrane “Krupa” na rijeci Vrbas sa četiri od ukupno sedam glasova.

Ovu odluku pozdravili su predstavnici Koalicije za zaštitu rijeke Vrbas koji su zajedno sa mještanima Krupe čekali kraj sjednice ispred mjesne zajednice. Oni su podsjetili da su sjednici prethodile konsultacije održane prošle sedmice, a tokom kojih je samo jedan član mjesne zajednice podržao projekat HE Krupa.

– Ovakav ishod glasanja, mi u Centru za životnu sredinu, smatramo jasnom porukom koja je upućena gradskim vlastima i investitoru. Nažalost, očigledno je da su dva člana od preliminarnog glasanja prošle sedmice promijenila mišljenje. Na koji način se to desilo nije nam poznato, ali smo svijesni da zagovarači ovog projekta imaju priličnu moć “nagovaranja”. Ono što će ipak ostati zapisano u istoriji ove mjesne zajednice je činjenica da je prevagnula svijest o negativnim posljedicama koje bi imala izgradnja hidroelektrane Krupa, a članovi su glasali po svojoj savjesti, ističe Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Predstavnici Koalicije za zaštitu Vrbasa usaglasili su se da će insistirati da se o ovom projektu povede šira stručna i javna rasprava.

– Neophodno je i uputiti inicijativu Skupštini Grada da se jednom za svagda izjasni onako kako to građanke i građani očekuju. Ovo je veliko i važno pitanje za čitavu Banja Luku i šire te je sasvim logično da se svi njeni građani pitaju, poručuju iz koalicije.

Odluku Savjeta Mjesne zajednice Krupa na Vrbasu pozdravili su i Sportsko ribolovno društvo Banja Luka i Udruženje za uzgoj i zaštitu salmonidnih vrsta “Mladica” koji su istakli da su ponosni na stanovnike Krupe na Vrbasu koji nisu podržali gradnju HE Krupa.

– Nadamo se da će i ostali građani da shvate da su negativne posljedice daleko veće nego sama dobit u smislu proizvodnje električne energije, prvenstveno misleći na zdravlje ljudi, ali i opstanak biljnih i životinjskih vrsta, izjavio je Bojan Šurlan u ime ova dva udruženja.

Odluku je pozdravilo i “Planinarsko društvo “Kozara” ističući da Krupa na Vrbasu trenutno ima najbolji potencijal na banjalučkoj regiji za razvoj avanturističkog turizma.

– U sklopu međunarodnog projekta “Via Dinarica”, 2017. godine smo započeli izgradnju prvog biciklističkog “downhill” parka i trasirali, markirali i očistili 64 kilometra planinarsko-biciklističke staze koja prolazi kroz Krupu na Vrbasu. Ovo bi bio direktan udarac daljem razvoju turizma ovog kraja koji je prepoznat kao turistička destinacija sa velikim potencijalom, pojasnila je Tamara Pantoš iz PD Kozara.

Projektom HE Krupa predviđena je izgradnja brane 18 -20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane „Bočac 2“ u dužini od 10 km sa lijeve na desnu obalu Vrbasa. Po riječima investitora to bi koštalo oko 56 miliona evra od čega je 10 miliona za izmještanje puta i dva mosta.

Zaustavljanjem hidroelektrane Krupa, zaustaviće se i potencijalna gradnja nizvodne hidroelektrane „Grbići“.

Aktivno uključivanje što većeg broja građana Banjaluke u ovaj proces može dovesti do konačnog odustajanja od svih hidroenergetskih projekata na rijeci Vrbas na teritoriji Grada Banjaluka.

Koalicija za zaštitu Vrbasa je 2005. godine sakupila preko 17 000 potpisa građana koji su rekli “NE” hidroelektranama na Vrbasu, nakon čega je Skupština grada Banjaluka dala negativno mišljenje o tadašnjem projektu.

Smatramo da ovog puta još veći broj građana i Skupština Grada Banja Luka treba reći jasno NE svim novim hidroelektranama, poručuju iz koalicije.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *