U ponedjeljak 600 ljekara daje otkaze

Društvo

Najmanje 600 ljekara iz Tuzlanskog kantona koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK u ponedjeljak će podnijeti otkaze u zdravstvenim ustanovama u kojima rade. Ovaj radikalan potez uslijedio je nakon još jednog propalog sastanka članova sindikata s Vladom TK.

Na današnjem sastanku trebala je biti usvojena reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, ali i potpisan kolektivni ugovor. Međutim, ništa od toga se nije desilo. Zbog toga će, prema riječima potpredsjednika ovog sindikata na federalnom nivou Admira Suljića, najmanje 600 ljekara iz ovog kantona u ponedjeljak potpisati otkaz u zdravstvenim ustanovama u kojima rade.

“Danas nismo postigli dogovor s Vladom TK. Duboko smo razočarani odnosom Vlade TK prema doktorima medicine i stomatologije u ovom kantonu. Ovdje se priprema goraždanski scenarij. Osnovni zahtjev doktora je bio da se uvaže kao socijalni partner, te da nas se uvede u pravo da možemo odlučivati o sebi”, rekao je Suljić.

Nakon sedmog propalog sastanka Suljić je rekao da u Tuzlanskom kantonu ništa više neće biti kao prije te naglasio da su ljekari stub zdravstvenog sistema u BiH.

“Bez doktora nema zdravstvenog sistema, a to očigledno ova vlada ne razumije. Da li nas neozbiljno shvataju vidjet ćemo u ponedjeljak. Na sjednici Štrajkačkog odbora smo donijeli zaključak da 18. juna dajemo individualne ostavke ljekara. Do danas imamo preko 80 posto potpisanih ljekara koji će dati ostavke. Želimo slobodu i osnovno ljudsko pravo da se sami možemo predstavljati”, rekao je Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora spomenutog sindikata.

Od 600 ljekara čiji su otkazi najavljeni, njih 200 je iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a na upit zbog čega otkaz ne podnosu svi članovi sindikata, Suljić je kazao da je i ovaj put prevladao strah.

“U UKC-u imamo problem zbog raznih tortura koje direktor (Nešad Hotić, op.a.) provodi protiv svojih uposlenih. Tu ćemo imati odziv blizu 200 ljekara. Nije nam lako dati otkaze, imamo kredite, neki su specijalizanti, a neki imaju ugovore o radu na određeno. Na Vladi TK je sada da vidimo da li ima hrabrosti i odgovornosti da dozvoli da u jednoj sedmici ostanemo bez 600 ljekara”, nastavio je on.

Premijer TK Jakub Suljkanović nakon sastanka je rekao da je Kantonalna vlada dosad potpisala kolektivni ugovor s Nezavisnim strukovnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu TK u kojem je ugrađen i dio zahtjeva Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

On je podsjetio da po osnovu sudske presude ovaj sindikat nema reprezentativnost na nivou TK, a na novinarski upit kako je moguće da je na prethodnom sastanku resorni ministar Bahrudin Hadžiefendić ulijevao nadu da će doći danas do usvajanja reprezentativnosti te potpisivanja ugovora, konkretno nije želio odgovoriti.

Dok je premijer iznosio sudsku presudu staru dvije godine, a koju je prije tri dana prvi put pročitao, Suljić je kazao da je u proteklih nekoliko mjeseci reprezentativnost ovog sindikata u TK dva puta donošena i ukidana.

“To ostavite nama interno. Zaista neću da iznosim detalje kako su se utvrđivale reprezentativnosti od ranije. To su stvari koje su se desile, ali mislim da nisu u skladu sa zakonom i presudom suda”, rekao je Suljkanović.

Kantonalni premijer je rekao da na postupak doktora i stomatologa ne može utjecati.

“Voljeli bismo da se ne ide u te procese. Molimo ih da shvate ozbiljnost situacije, da uvaže ove činjenice i da sačekamo da se ovo razrješi pred sudskim instancama te da uđemo u postupak na bazi odluka kakve god one bile”, rekao je Suljkanović te zaključio da Vlada TK ne može prihvatiti nikakve ucjene.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *