Inspekcije uvode red u izdavanje stanova

Društvo

Građani Srpske koji su na crno izdavali svoje stanove, sve više se registruju za legalno obavljanje ove djelatnosti, prvenstveno zbog toga što im varijanta „stan na dan“ donosi dobru zaradu.

Činjenica je da je ova djelatnost vremenom postala odličan izvor prihoda mnogim građanima, koji svoje stanove izdaju po cijeni od 20 pa do 100 KM, koliko košta dnevno iznajmljivanje luksuzih stanova u većim gradovima.

Stojan S. iz Banjaluke kaže da već dvije godine iznajmljuje stan, i to za 70 KM po danu.

– I ja sam radio na crno, dok nije bilo inspekcijskih kontrola. S obzirom na to da ponekad mjesečno zaradim i do 1.500 KM, odlučio sam da se registrujem i spavam mirno, a ne da čekam kad će mi inspektori zakucati na vrata – naglašava on.

U Inspektoratu RS ističu da su republički tržišni inspektori proteklih mjeseci vršila pojačan nadzor na području Banjaluke i Trebinje, s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga smještaja. Reagovali su na osnovu informacija i reklama objavljenih na internet stranicama i oglasima o izdavanju apartmana i soba, po principu stan na dan.

Objašnjavaju da se kontrole vrši na način da inspektor službenim putem kontaktira fizička lica koja se oglašavaju.

– Do sada smo kontaktirali oko 180 lica, od kojih se 70 registrovalo za obavljanje ove djelatnosti. Za 42 lica procedure su u toku, dok je za osam lica izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, jer se u predviđenom roku nisu registrovali – kaže portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Prema njenim riječima, nakon poziva inspekcije, 40 lica je odustalo od obavljanja djelatnosti i uklonilo sa oglašivača ponude o pružanju usluga smještaja.

– U devet slučajeva broj naveden u oglasu nije bio aktivni i preko njega nije ni moguće izvršiti rezervaciju smještaja, dok su u 12 slučajeva kontaktirana lica odbila da se odazovu na službeni poziv inspektora, te su informacije o njima proslijeđene MUP-u – ističe Makivićeva.

Raznovrsnija ponuda smještaja

I nadležnim turističkim organizacijama obraća se sve veći broj građana samoinicijativno, koji žele da legalizuju svoj rad.

– Takođe, u posljednje vrijeme je sve veća potražnja za smještajem tipa “stan na dan”. S druge strane, građani se sve češće odlučuju za pružanje usluga smještaja ovog tipa. To je veoma pozitivno, jer se na taj način povećava i broj smještajnih kapaciteta, ali je i raznovrsnija ponuda smještaja – kažu u turističkim organizacijama.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *