Banjaluka: Cisternama “gase žeđ” u naselju Česma

Društvo

Toplije vrijeme počelo je stvarati probleme mještanima onih dijelova Banjaluke koji, već po tradiciji, svakog ljeta kubure sa suvim slavinama, a najkritičnije je u naselju Česma.

Prema informacijama iz Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, već je počela isporuka vode u cisternama, kao vid pomoći tim domaćinstvima. Istakli su da je ovog mjeseca “žeđ gasilo” 15 cisterni, od čega je devet dopremljeno u više dijelove Česme. Šef Odsjeka Mladen Ćućun je rekao da je iz tog dijela grada stigao veći broj zahtjeva za dostavu vode jer nemaju izgrađenu mrežu.

– Voda se doprema u cisternama od osam i pet kubika u zavisnosti od toga koliki su kapaciteti za skladištenje vode onih kojima se isporučuje – rekao je Ćućun.

Dodao je da su preostale cisterne isporučene u Borkoviće, Veriće, Gornju Piskavicu, te Potkozarje.

– U narednom periodu očekuju veći broj zahtjeva, a pogotovo u julu i avgustu – kazao je Ćućun.

Rekao je da je grad angažovao dvije firme za isporuku vode u cisternama, i to preduzeće “Vodovod” i “Eko-Euro tim”.

– U slučaju da ove firme ne mogu da pokriju zahtjeve sa terena imamo mogućnost da angažujemo vatrogasce. Za sufinansiranje troškova isporuke vode ove godine u gradskoj kasi je predviđeno oko 50.000 KM, a ako bude bilo potrebe biće obezbijeđena dodatna sredstva – rekao je Ćućun.

Dodao je da građani kao nadoknadu troškova za isporuku vode plaćaju tri marke po kubiku, koliko su plaćali i lani.

– Članovi porodica poginulih boraca, ratni-vojni invalidi, civilne žrtve rata i korisnici usluga Centra za socijalni rad oslobođeni su plaćanja troškova – napomenuo je Ćućun.

Snalaze se kako znaju
Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je rekao da gornji dijelovi ovog naselja nemaju izgrađenu mrežu, te da sa tim problemom kuburi od 300 do 400 domaćinstava.

– Mještani se snalaze kako znaju i umiju, mnogi imaju bazene za kišnicu, ali to nije dovoljno. U tom dijelu naselja nisu problem samo jun, jul i avgust, kada su vrućine, već cijela godina. Kad nema dovoljno padavina, nema ni vode zato smo u dogovoru sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i zimi dobijali cisterne – rekao je Maličević.

Prema njegovim riječima ohrabrujuće je to što bi ove godine trebalo početi rješavanje tog problema.

Radi se projektna dokumentacija i odobreno je 600 000 KM za gradnju bazena koji bi pokrio taj teren. Dogodine bi trebalo da se gradi vodovodna mreža koja bi došla do svakog domaćinstva – naveo je Maličević.
Troškovi

Mladen Ćućun je rekao da je za sufinansiranje troškova isporuke vode iz budžeta grada lani isplaćeno 90 000 KM.

– Prošle godine smo zbog suše i ranije počeli sa ovom aktivnosti i to u aprilu, a isporučili smo oko 876 cisterni – rekao je Ćućun.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *