Stanarima boračke zgrade nakon podruma poplave u stanovima

Društvo

Prije samo nekoliko dana porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim inalidima u Adi kanalizacija se izlila u podrum zgrade, a juče je u nekoliko stanova prodrla i voda.

Šta će nas još snaći ovdje, očajno pitaju stanari boračkih zgrada koje su izgrađene prije dvije godine. Još se ni podrumske prostorije nisu osušile od proteklog petka, a stanare je već zadesila nova muka.

Nekoliko stanova je poplavljeno, voda se sliva niz zidove, a ljudima propada namještaj.

– Dođe mi da plačem, poplavljen sam na prvom spratu, sad snosim sve stvari u podrum koji je isto kirtičan jer je poplavljen prije neki dan. Primjetio sam vodu na dijelu zida, i isprva sam mislio da se kiša možda niz neke cijevi slila u stan, a majstor kaže da stan bukvalno pliva u vodi. Nisam uključivao ni mašinu, ni odvrtao slavinu da ne bi bilo još više štete – govori Dalibor Ševa, ratni vojni invalid koji je tri puta ranjavan.

Dobio je, kaže, ovaj stan prije dvije godine, ali nema više snage za sve probleme koji su ga dočekali i konstantnu brigu šta će sljedeće poći naopako.

– Čim sam uselio ovdje, podrum je poplavljen fekalijama, stradale su mi stvari, i još nekoliko puta se to ponovilo od tada. Ovo je faktički nov objekat, ne mogu da razumijem da toliko problema ima – razočarano govori Dalibor, dok pokazuje vlažne zidove u stanu, kao i laminat i plakar koji su se zbog vode počeli odvajati od poda.

Stanari su odmah zvali i majstora, koji sumnja da je u zgradi pukla cijev, ali i sam začuđeno kaže da se to jako rijetko dešava u novim objektima, kao što je ovaj sagrađen 2016 godine.

Voda se slila i u stan porodice Gajić u prizemlju.

– Neshvatljivo je da se sve ovo dešava u zgradi staroj dvije godine, pa nije ovo nova zgrada sagrađena prije tri decenije. U podrumu su stalno problemi sa izlivanjem vode, a svi odbacuju odgovornost – rekao je RVI Radomir Gajić. On je stan otkupio, ali nisu sve komšije u zgradi, pa ne mogu formirati zajednicu etažnih vlasnika.

Stanari podsjećaju i da dugo nisu imali grijanja, jer je urađena kotlovnica na lož ulje, što je za njih preskup energent, pa je kao privremeno rješenje kotlovnica predata gradskoj „Toplani“.

Zgrade u Adi zajednički su gradili Grad i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, a izvođač je firma „Graditelj“ iz Teslića.

Vlasnik firme Miroslav Vuković potvrdio je za Srpskainfo da su radnici odmah po pozivu stanara izašli na teren, da je „došlo do manjeg curenja vode“, ali da će naknadno biti poznato šta je uzrok.

Stanarima je juče i zavrnuta voda kako ne bi nastala veća šteta.

Grad je već prošle sedmice slao ekipu u ove zgrade, kada se izlila kanalizacija u podrum, a zaključeno je da je za rješavanje tog problema potrebno izgaditi potpuno nov kolektor.

U resornom ministarstvu tada su rekli da je boračka zgrada urađena prema projektu Gradske uprave i da je prenesena na raspolaganje i korištenje Gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *