Djevojčica iz Jezera stabilno, slijedi fizikalni tretman

Društvo

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspjeli su spasiti život djevojčice H.O. (13) iz Jezera koja je u ovu ustanovu primljena zbog poremećaja stanja svijesti, te otkazivanja svih vitalnih organa i organskih sistema koji su nastali kao posljedica utapanja.

Ovaj slučaj desio se 31. maja, a djevojčica je juče otpuštena iz UKC RS na fizikalni tretman.

Vlado Đajić, direktor UKC RS istakao je da su pomoć ljekarima koji su se borili njen život, pružili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji su omogućili dolazak eminentnog stručnjaka Vojke Gorjup, specijaliste intenziviste iz Slovenije, direktora ECMO centra za Sloveniju.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane istakao je da je u momentu prijema kod trinaestogodišnje djevojčice zbog boravka u vodi došlo do popuštanja više organa i organskih sistema.

– Na prvom mjestu imala je teško oštećenje plućne funkcije, teški problem srčane funkcije i funkcije krvnih sudova, a ugrožene su bile bubrežna i jetrena funkcija, a kada smo je zbrinuli najveći problem bila je funkcija mozga – kazao je Kovačević.

Naglasio je da su joj pružili prvu pomoć sa resursima kojima raspolažu, a zbog pretpostavke da će joj biti potrebna vještačka pluća nove generacije stupili su u kontakt sa sastručnjakinjom iz Slovenije.

– Sa klasičnom mašinom za vještačka pluća uspjeli smo da stabilizujemo njenu plućnu funkciju i za 24 sata uspjeli smo da je stabilizujemo – kazao je on i dodao da su djevojčicu tokom narednih 48 časova držali u stanju terapijske hipotermije što je metoda koju koriste rijetke utanove, a UKC je možda i jedini u BiH.

Stojislav Konjević iz Klinike za dječije bolesti istakao je da je djevojčica sada dobro, i da je otpuštena na fizikalni tretman jer joj je potrebna dodatna rehabilitacija .

– Ona je dobra. Čita, priča, razgovara što znači da neuroloških deficita vjerovatno neće ni biti – rekao je Konjević.

Nermina i Amer Omić roditelji djevojčice zahvalni su svima koji su učestvovali u spasavanju njenog života.

– Pobijedili smo u najtežoj bici, bici za život naše kćerke – rekla je Nermina Omić, piše N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *