Prva tranša kredita za Željeznice RS do kraja jula?

Društvo

Ratifikacija sporazuma o kreditu Svjetske banke od 51,3 miliona dolara za spas Željeznica RS, koji je u Vašingtonu odobren još u decembru, nakon nekoliko mjeseci zastoja konačno je pokrenuta sa mrtve tačke.

Skoro 1.000 željezničara u RS, koji iščekuju taj novac kako bi konačno otišli u penziju ili dobili otpremninu i radnu knjižicu, bili su u pat poziciji zbog prepacavanja političara.

Naime, javna je tajna da su poslanici Parlamenta BiH iz RS jedni druge ucenjivali po principu “ti meni akcize, ja tebi kredit”, pa je sjednica Komisije za spoljne poslove, bez čijeg mišljenja kredit nije mogao na ratifikaciju, odlagana nekoliko puta zbog nedostatka kvoruma, odnosno zato što je predsjedavajuća komisije Dušanka Majkić izbegavala sjednice.

Jutros je sjednica konačno održana, pa je kredit dobio zeleno svjetlo. Majkićeva je izjavila da je uprkos bojkotu SNSD došla na komisiju kako bi doprinijela “zaštiti interesa Republike Srpske”.

Kako saznajemo, ministar saobraćaja RS Neđo Trinić je danima ubjeđivao i molio i Majkićevu i drugog člana komisije iz RS, Mladena Bosića (SDS), da se okanu međustranačkog prepucavanja i “otkoče” kredit za Željeznice.

Zajam za restrukturiranje Željeznica bi, nakon ratifikacije u Parlamentu BiH, trebalo da potvrdi i Predsjedništvo BiH, ali u Ministarstvu saobraćaja vjeruju da je najveći problem savladan i da će procedura dalje teći bez problema.

Prva tranša novca od kredita mogla stići već do kraja jula.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *