Za liječenje djece građani skupili 3,2 miliona maraka

Društvo

Do kraja juna je za liječenje mališana u inostranstvu prikupljeno više od 3,2 miliona KM, od čega su skoro 80 odsto ili 2,5 miliona KM izdvojili radnici, po osnovu doprinosa iz plata.

Kako navode u Fondu solidarnosti, sve više je i penzionera koji su spremni da dio svojih skromnih primanja podijele sa bolesnim mališanima. Za sada su “najtanji” i najteže naplativi doprinosi po osnovu kupovine službenih automobila, jer je od limuzina skupljeno manje od 75.000 KM.

Mjesečno se u Fond slije oko 450.000 KM, finansiranje je stabilno, a do sada je obezbijeđeno liječenje u inostranstvu za 29 teško bolesne djece, koja ne mogu dobiti odgovarajuću zdravstvenu uslugu u RS, niti u bolnicama i klinikama u Srbiji sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima ugovor. Samo jedan zahtjev je odbijen, i to zato što se radi o eksperimentalnom liječenju, čiji efekti još nisu naučno utvrđeni.

Kako je navedeno u izvještaju podnesenom radnom tijelu Narodne skupštine RS za nadzor nad radom Fonda solidarnosti, do kraja maja za liječenje iz RS Fond je inostranim klinikama i bolnicama uplatio gotovo 1,3 miliona KM, a na računima Fonda je ostalo raspoloživo više od 2,5 miliona KM.

Predsjednik nadzornog tijela, poslanik dr Želimir Nešković, kaže da je zadovoljan učinkom, te da je izvještaj o radu Fonda prihvaćen jednoglasno.

– Primjetili smo, međutim, da je zakon kojim se reguliše rad ovog Fonda zreo za izmjene, jer sadrži rješenja koja otežavaju rad. Prvo, direktorka je jedina zaposlena u Fondu i jedina ima pravo da potpisuje dokumente, a nije dobro da sve zavisi od jedne osobe – kaže Nešković.

Dodaje da rukovodilac Fonda, po ovom zakonu, nema pravo čak ni na novac za prevoz niti za promociju rada Fonda.

Uz to, tvrdi, treba preciznije definisati kako se bira zdravstvena ustanova u koju se naša djeca, o trošku Fonda solidarnosti, šalju na liječenje u inostranstvu.

– Za sada se to radi po preporuci, ali bilo bi bolje da postoji neki vid konkurencije, odnosno da se javnim pozivom traže ustanove koje imaju najmanju smrtnost ili največi postotak izlječenja pacijenata – precizirao je Nešković.

Ništa prije izbora

Želimir Nešković ističe da u interesu bolesne djece, ali i u interesu građana RS, koji izdvajaju milione maraka za njihovo liječenje, treba ozbiljno raditi na izmjenama zakona, koji reguliše rad Fonda solidarnosti, ali da je nerealno očekivati da se zakonodavna procedura pokrene tri mjeseca pred izbore.

– Mislim da bi bilo idealno da se procedura pokrene početkom iduće godine, a do tada možemo, kroz praksu, još malo istestirati postojeći zakon – zaključio je Nešković.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *