Ministarstvo poljoprivrede dalo nagrade veće od prosječne plate

Društvo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je za posebne rezultate u radu nagradilo dvojicu izvršilaca iznosom većim od prosječne plate ostvarene u mjesecu prije dodjeljivanja te nagrade, a to nije u skladu s Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u organima uprave RS.

Navodi se to u Izvještaju o sprovedenoj finansijskoj reviziji tog ministarstva za prošlu godinu, koji je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Ministarstvo je dobilo mišljenje s rezervom jer, između ostalog, osim Posebnog kolektivnog ugovora, nije potpuno poštovalo ni Zakon o radu, Zakon o državnim službenicima, te Zakon o platama zaposlenih u organima uprave RS.

Revizori su, primjera radi, uočili da je Ministarstvo prošle godine zaključivalo ugovore o privremenim i povremenim poslovima u periodu dužem od 90 radnih dana, a što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Primijetili su i da je zbog povećanog obima posla primljeno 15 izvršilaca na određeno vrijeme od kojih su s nekima ugovori zaključivani na period duži od šest mjeseci, a što nije u skladu sa zakonom. Zanimljivo je da je Ministarstvo za godinu dana znatno povećalo broj radnika – posljednjeg dana 2016. ovdje ih je radilo 135, dok su 31. decembra 2017. bila zaposlena 154 radnika. Sporan je bio angažman pripravnika.

“Pripravnički staž su obavljala dva pripravnika, za čiji prijem nije raspisan javni konkurs”, naveli su revizori, te ministru Stevi Mirjaniću preporučili da radnike na određeno i pripravnike prima u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Iz Ministarstva su rekli za “Nezavisne” da su upoznati s ovim izvještajem.

“Ministarstvo će imenovati tim koji će raditi na sprovođenju preporuka Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, te izvještaj o tome dostaviti Glavnoj službi u najkraćem roku. Napominjemo da Glavna služba za reviziju u izvještaju nije imala nikakvih zamjerki na finansijsko poslovanje Ministarstva, nego je samo izrazila određene primjedbe na proces usklađenosti”, ističu iz Ministarstva.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *