U julu zapečaćene 43 radnje

Društvo

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u julu ove godine izvršili 255 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i u 110 slučajeva utvrdili nepravilnosti, te izdali 118 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 69.500 maraka.

Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 43 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa u julu privremeno zatvoreno na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Banjaluci, i to ukupno 15 objekata.

Kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u prethodnom mjesecu su provođene radnim danima i vikendom, i to u tri smjene, te će sa takvom praksom biti kontinuirano nastavljeno i u narednim mjesecima.

Podsjećamo da je Poreska uprava RS u aprilu ove godine na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS provela promotivnu kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi” čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Dakle, tada je pored preventivnog djelovanja kroz promotivne video spotove, radio džinglove, edukativne tekstove i poruke u štampanim i elektronskim medijima u okviru ove kampanje bio i pojačan rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, a koji su kontrolisali poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

S tim u vezi, naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga.

Poreska uprava RS ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *